Nyári tábor

2020.08.08. 06:27

Lassítani tanítják a gyerekeket Győrben – videó, fotó

A MOKKA Csoport művészeti táborai 16 éve várják a győri gyerekeket. Idén a vírusveszély miatt kisebb létszámban, ám két turnusban indultak a táborok. A 2020-as tematika több mint időszerű.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Cseh Róbert

Visszatalálni önmagukhoz

„Minden évben aktualitással fordulunk az általános iskolás gyerekek problémái felé. Idén a túlpörgött világunkban a digitális oktatás miatt még jobban internetfüggővé váló generációnak mutatunk olyan alternatívát, ami segít nekik visszatalálni önmagukhoz. Így esett a választásunk a lassításra.

A közelítés, a nagyítás, a megfigyelés az elcsendesedés különféle formáit éljük meg közösségben a gyerekekkel az alkotó folyamat bekapcsolásával” – kezdte Kolozsváriné Váray Ibolya Anna, a MOKKA alkotócsoport alapítótagja.

A Püspökerdő értékei

2009 óta minden nyáron a Széchenyi-egyetem Építész Műteremházában van a tábor. „Ez ideális helyszín tágas és világos épületével, a közeli Püspökerdő fáival és a holtággal együtt egyszerre biztosítja az inspiráló műtermi hangulatot és a természet közelségét.

Fontos szempont, hogy az egyetemhez közel van a Mosoni-Duna és az ártéri erdő, ahol békés környezetben kirándulunk a gyerekekkel. A tábori programot minden évben úgy alakítjuk, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a Püspökerdő értékeire és a megóvására” – vette át a szót Törőcsik Katalin, a MOKKA csoport tagja.

Képzelt világok kapui

S hogyan lassulnak a gyerekek a táborban? Növényeket rajzolnak, frottázsokat nyomtatnak, leporello füzetet hajtogatnak. Képzelt növényt, lényt készítenek, papírmasé kompozíció és papírmaszkok formájában. Batikolnak és könyvet kötnek. Csörgő hangszereket hívnak életre. A tábor csúcspontja csütörtök. Előbb a Püspökerdőben képzelt világok kapuit alkotják meg, amelyeket aztán ott hagynak és a győri erdőre bízzák „kincseiket”.

Ezen a napon a Belvárosi Betyárok is zenélnek a kicsiknek. Pénteken sárkányhajóznak, majd kiállítást építenek. Ez egyben a táborzáró is, ahol a szülők megtekinthetik a gyerekek műveit.

A gyerekek sokat vannak jó levegőn a foglalkozásokon, a természet közelsége inspiráló számukra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában