Vizes vb

2023.07.16. 06:54

Rasovszky Kristóf ezüstérmes a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a nyílt vízi úszók 10 kilométeres vasárnapi versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon, ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot.

MW

Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A győzelmet az olimpiai bajnoki német Florian Wellbrock szerezte meg, a szám másik magyar versenyzője, Betlehem Dávid a 16. helyen végzett.

Rasovszky Kristóf, a veszprémiek kiválósága - aki 2019-ben Kvangdzsuban 5 kilométeren diadalmaskodott, amivel a szakág első magyar világbajnoka lett - az olimpiai táv történetének első magyar dobogós vb-helyezését szerezte meg.

RASOVSZKY Kristóf
A későbbi ezüstérmes Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 16-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A két magyar versenyzőnek alapvetően nem volt „létszükség” az olimpiai kvalifikáció megszerzése, ugyanis a szabályok értelmében az országos bajnokságon 1500 méter gyorson elért olimpiai idejükkel már nevezhetőek a párizsi játékok nyílt vízi viadalaira.

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán 6 kört kellett teljesítenie a 69 úszót felvonultató mezőnynek. A rajt után az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock állt az élre, őt szorosan követte a tokiói játékokon második Rasovszky.

RASOVSZKY Kristóf
Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenye után a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 16-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A nők szombati versenyével ellentétben a férfiak erős tempót diktáltak az elején, az első kört kevesebb mint 18 perc alatt teljesítették, ekkor Rasovszky a második, Betlehem a kilencedik helyen állt. A táv feléhez érkezve továbbra is Wellbrock, Rasovszky volt a sorrend, de Betlehem sem maradt el sokkal tőlük. A negyedik kör után, miután a német kijött frissíteni, Rasovszky került az élre, de az utolsó kört csak másodikként - frissítés nélkül - kezdte meg, mert riválisa visszaelőzte, Betlehemnek ekkor már több mint egy perc volt a hátránya.

A hosszú hajrában a német csaknem 5 másodperces előnyre tett, és még fokozni is tudta a tempót, győzelme végül nem forgott veszélyben. Rasovszkynak így az ezüstéremért kellett harcolnia a másik némettel, Oliver Klemettel, aki ugyan gyorsabb tempóban érkezett, de magyar a testével taktikusan kiszorította riválisát, így hamarabb érte el a célt.

WELLBROCK, Florian; RASOVSZKY Kristóf
Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf, valamint a győztes német Florian Wellbrock és honfitársa, a harmadik helyezett Oliver Klemet (b-j) a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 16-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Eredmények:

nyílt vízi úszás, férfi 10 km, világbajnok:
------------------------------------------
Florian Wellbrock (Németország) 1:50:40.3 óra
2. RASOVSZKY KRISTÓF 1:50:59.0
3. Oliver Klemet (Németország) 1:51:00.8
...16. BETLEHEM DÁVID 1:53:30.9

Rasovszky Kristóf: kemény voltam

A végén a testét is használnia kellett Rasovszky Kristófnak, de a magyar versenyző keményen beleállt a harcba, és ennek is köszönhetően lett ezüstérmes a nyílt vízi úszók 10 kilométeres vasárnapi versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

„Úgy alakult, ahogyan elterveztem, végig tudtam menni az elejében, nem is akartam kiadni a kezemből ezt a pozíciót. A végén próbáltam minél több embert leszakítani, aztán a hajrában beletettem mindent. Azt mondták, legyek kemény, amennyire tudok, én pedig olyan kemény voltam, amennyire megengedik a kizárás nélküli határok” – nyilatkozta az MTI-nek Rasovszky, akinek edzőjével, Szokolai Lászlóval éppen ezekben a pillanatokban „beszélgetett el” egy hivatalos személy, és figyelmeztette őt az utolsó métereken történtekért.

„Nem voltam extrém durva, egyszerűen 35 kilóval nehezebb vagyok nála, ezt használtam ki, és úsztam úgy, hogy kevesebb helye legyen. Rajtam kívül ezt eddig mindenki megcsinálta minden egyes világbajnokságon, és ahogyan korábban soha senkit, most engem sem zártak ki ezért” – fogalmazott a veszprémiek kiválósága, aki hivatalosan is megváltotta a jegyét a párizsi olimpiára, noha ez nem volt létkérdés, hiszen az 1500 méter gyorson úszott idejével már nyílt vízre is nevezhető a párizsi játékokra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában