Vizes vb

2023.07.15. 08:25

Fábián Bettina a 9., Olasz Anna a 12. lett a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében

Fábián Bettina 9., Olasz Anna pedig a 12. helyen végzett a nyílt vízi úszók női 10 kilométeres versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

MW

Olasz Anna a női nyílt vízi úszás 10 km-es versenyében a vizes világbajnokságon Fukuokában 2023. július 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán 6 kört kellett teljesítenie az 59 fős mezőnynek. A két magyar az első kör végén a mezőny közepén úszott, az első „itatásnál” óriási volt a tolongás.

FÁBIÁN Bettina
Fábián Bettina a nyílt vízi úszás 10 km-es versenyében a vizes világbajnokságon Fukuokában 2023. július 15-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Komoly szökésre senki sem vállalkozott, így az élmezőny együtt haladt a perzselő napsütésben, amelyet nagyjából a táv felénél egy rövid időre óriási eső váltott fel. A hirtelen jött időjárás-változás szó szerint felkavarta az állóvizet, és a versenyzőknek egyre nagyobb hullámokkal kellett megküzdeniük.

Az eső amilyen gyorsan jött, annyira gyorsan el is állt, és pillanatok alatt visszatért a pusztító hőség. A magyarok közül Olasz kapcsolt látványosan nagyobb tempóra, és felzárkózott az élmezőnybe.

A negyedik kör végére a frissítéshez nagyjából 20 versenyző egyszerre esett be, köztük a két magyarral, az élen pedig a tavaly junior világbajnok, a budapesti felnőtt vb-n nagymedencében 1500 méteren ezüstérmes amerikai Katie Grimes haladt.

Az utolsó kör „becsöngetésénél” még mindig szoros volt a küzdelem, a két magyar egymás mellett, a 11. és a 12. helyen kezdte meg a hajrát.

Az utolsó 1000 méteren öten elléptek a többiektől, majd a német Leonie Beck még egy sebességgel feljebb tudott kapcsolni, és így a tavaly a Lupa-tavon szerzett ezüstje után most világbajnoki címet nyert. A második az ausztrál Chelsea Gubecka lett, míg a bronzról célfotó döntött három egyszerre érkező úszó között, a dobogó harmadik fokára végül Katie Grimes állhatott fel. Ezen a viadalon az első három szerzett olimpiai kvótát.

BECK, Leonie
A győztes német Leonie Beck a célban a női nyílt vízi úszás 10 km-es versenyében a vizes világbajnokságon Fukuokában 2023. július 15-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Vasárnap a férfiak olimpiai versenyszámát rendezik, a magyar színeket az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid képviseli.

Eredmények:
nyílt vízi úszás, női 10 km, világbajnok:
-----------------------------------------

Leonie Beck (Németország) 2:02:34.0 óra
2. Chelsea Gubecka (Ausztrália) 2:02:38.1
3. Katie Grimes (Egyesült Államok) 2:02:42.3
...9. FÁBIÁN BETTINA 2:03:15.2
..12. OLASZ ANNA 2:03:16.9

Fábián elégedetlen, Olasz magának bizonyított

Fábián Bettina kissé csalódott, Olasz Anna ugyanakkor bizonyított magának a fukuokai vizes világbajnokságon, amelynek szombati 10 kilométeres, olimpiai kvalifikációs versenyében előbbi a 9., utóbbi a 12. helyen végzett.

Nem vagyok elégedett, jobb eredményre számítottam. Nem olyan versenyzők előztek meg a végén, akik sokkal jobban úsznak. Egyszerűen beszorítottak, nem tudtam előretörni. Talán túlságosan is udvarias voltam, szerettem volna kimaradni a verekedésekből, ezért több embert is elengedtem, így az utolsó körben vagy tíz úszót meg kellett még előznöm, hogy jobb eredményt érjek el. Nem tudtam magamból kihozni azt, amit akartam

– értékelt kissé csalódottan az MTI-nek Fábián Bettina, aki megjegyezte, az 5 kilométeres versenyben óriási verekedésre számít, amire valami „jó kis bokszolós filmmel kellene hangolódnia”.

FÁBIÁN Bettina
A 9. helyen végzett Fábián Bettina a női nyílt vízi úszás 10 km-es versenye után a vizes világbajnokságon Fukuokában 2023. július 15-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Olasz Anna arról beszélt, hogy kettős érzés van benne, hiszen a verseny előtt a legjobb nyolc volt a célja, és közben végig azt érezte, hogy ez teljesen reális lehet.

Nagyon jól össze volt rakva az egész, mindent úgy csináltam, ahogyan kell, viszont őszintén bevallom, a végén egyszerűen nem vettem észre, hogy elment az eleje. Volt egy nagyobb hullám az egyik bójánál, ami miatt nem láttam őket, és egyszer csak elöl voltak

– mondta a magyar versenyző, aki még azon is könnyedén túl tudta magát tenni, hogy a tervezett kettő helyett csak egyszer tudott frissíteni, mivel a harmadik kör után az egyik riválisa megitta az üdítőjét.

OLASZ Anna
Olasz Anna a női nyílt vízi úszás 10 km-es versenyében a vizes világbajnokságon Fukuokában 2023. július 15-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A szegediek kiválósága érzelemdús nyilatkozatában elmondta, az egész eddigi szezonja borzalmas volt, és két nappal ezelőtt még úgy érezte, hogy itt a vége.

Tegnapelőttig azt gondoltam, nekem ennyi volt az úszás, nincs itt keresnivalóm. Februárban a medencés országos bajnokságon ezen a távon az életemért küzdöttem, ott ha valaki azt mondja, itt 12. leszek, annak nagyon örültem volna. Picit csalódott vagyok azért, de bebizonyítottam magamnak, hogy nem vagyok olyan rossz úszó

– mondta Olasz Anna, aki edzőjével, Gellért Gábor szövetségi kapitánnyal, sportpszichológusával és a barátaival is „kibeszélte a dolgokat”.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában