Változások

2023.09.01. 07:13

Kiderült, mi lesz a Vodafone új neve

A 4iG a vállalatcsoport integrációjának felgyorsítására és márkaváltásra készül 2024-ben, emellett üzleti működési hatékonyságát is növelni kívánja. E célok megvalósítása érdekében jelentős nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakemberek kerülnek kulcspozícióba szeptember 1-től a vállalatcsoportnál – közölte a 4iG Nyrt.

MW

A Vodafone brit távközlési szolgáltató egyik londoni üzlete elõtt megy egy nõ 2023. május 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Tolga Akmen

A közlemény szerint a csoporthoz tartozó Vodafone Magyarország vezérigazgatója Bányai Tamás lesz, aki az Epic Malta mobilszolgáltató éléről idén áprilisban csatlakozott a társasághoz, és az elmúlt hónapokban a vállalat leválását készítette elő a Vodafone globális rendszereiről. A leköszönő vezérigazgató, Blénessy László a jövőben a 4iG Nyrt. technológiáért felelős vezérigazgató-helyetteseként az üzleti informatikai (IT), valamint a hálózati infrastruktúra (network) működtetése mellett az űr és védelmi üzletág stratégiájának alakításáért és megvalósításáért felel.

A Vodafone új vezérigazgatójának munkáját vezérigazgató-helyettesként továbbra is Tábori Tamás támogatja, aki emellett a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatói pozícióját is betölti. Kettős szerepkörében feladata a 4iG Csoport mintegy 4,8 millió ügyfelét kiszolgáló lakossági vezetékes és mobilszolgáltatásainak összehangolása és integrációjának kialakítása.

A 4iG Nyrt. bejelentette, hogy Mohamed El Sayad lesz a társaság új kereskedelmi stratégiai igazgatója. Feladata a cégcsoport hazai és nemzetközi távközlési vállalatainak kereskedelmi stratégiájának kialakítása, illetve – és ez, ami a Vodafone Magyarország esetében a legfontosabb hír – a hazai márkaváltás levezényléséért is a szakember felel majd.

Az új név pedig El Sayad életrajz- és feladatismertetőjéből derül ki, amely szerint az új vezető kiemelt munkái a 4iG telekommunikációs kereskedelmi stratégiai irányainak, keretrendszerének meghatározása és kialakítása,

valamint az új márka, a One bevezetése hazánkban.

Ez megerősíti a korábbi félhivatalos információkat, amelyek abból indultak ki, hogy két másik országban a cégnek már One néven fut a mobilszolgáltatása. Ezek közül az egyik a tavaly megszerzett albán One Telecommunications (itt egyébként a név még a korábbi tulajdonos Deutsche Telekomhoz köthető), a másik pedig a korábban Telenor Montenegro néven futó vállalat, amelyet One-ra kereszteltek át – olvasható a Portfolio cikkében.

A 4iG vállalatcsoport egy év alatt csaknem megháromszorozta EBITDA-ját

A 4iG Nyrt. jelentősen növelte árbevételét és javította eredményességét az első félévében, amihez nagymértékben hozzájárultak a vállalat akvizíciói, valamint a társaság átalakulása, regionális infokommunikációs cégcsoporttá válása - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Kiemelték, az előző év hasonló időszakához viszonyítva a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált nettó árbevétel 118,5 százalékkal, 266,2 milliárd forintra, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) 190 százalékkal 95,3 milliárd forintra, míg az adózott eredmény 7,8 milliárd forintra nőtt.

A tájékoztatás szerint a Vodafone Magyarország az akvizíció zárását követő 5 hónapban 42,5 milliárd forinttal járult hozzá a csoport konszolidált EBITDA-jához és ugyanezen időszak alatt 17,1 milliárd forinttal több adózás előtti eredményt produkált az előző év azonos időszakához képest.

A kedvező EBITDA számok mellett a 4iG Nyrt. adózott eredménye 7,8 milliárd forintra emelkedett a tavalyi módosított 2,75 milliárd forintos veszteséget követően. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) az egy évvel korábbi 10,8 forintról 26 forintra ugrott az idei január-júniusi időszakra. A társaság kiemelkedő mértékű pénzeszközállománnyal (47 milliárd forint) és működési cash-flow-val (74,4 milliárd forint) zárta első fél évét. A csoport nettó árbevételének 87 százaléka már a telekommunikációs, míg 13 százaléka informatikai szolgáltatásokból származott - mutatott rá a társaság.

A csoport működésére pozitívan hatottak a tárgyidőszaki kedvező devizaárfolyamok, a Vodafone Magyarország tulajdonosváltást követő javuló öthavi eredménye és jövedelemtermelő képessége, továbbá a csoportosan értékesített tárgyi eszközökön, immateriális javakon, bérleti jogokon és a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségeken realizált haszon. A tárgyidőszakban a csoport eredményét kedvezőtlen irányba befolyásolták a korábbi felvásárlásokhoz kapcsolódóan elszámolt értékcsökkenési leírási és kamatráfordítások, továbbá a mintegy 5,1 milliárd forint összegű, telekommunikációs szektort érintő extraprofitadó is - közölte a 4iG.

A Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 42,5 milliárd forinttal járult hozzá a cégcsoport IFRS szerinti konszolidált EBITDA-jához, és az új tulajdonos irányítása alatt - az előző év hasonló öthavi időszakához viszonyítva, szintén IFRS alapon - 17,1 milliárd forinttal növekedett adózás előtti eredménye. A telekommunikációs extraprofitadó további 10,3 milliárd forintos egyszeri negatív hatást gyakorolt a leányvállalat eredményre. A Vodafone Magyarország adózás előtti eredménye egyszeri tételek nélkül 1,7 milliárd forint lett volna a teljes tavalyi pénzügyi évben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában