Innováció

2023.06.14. 19:15

Átadták a Vodafone Digitális Díjat

Három kategóriában adták át a Vodafone Digitális Díjat, a Vodafone Magyarország Alapítvány által meghirdetett, 15 millió forint összdíjazású pályázat nyerteseinek szerdán Budapesten – írja az MTI.

MW

Solymár Károly Balázs, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Solymár Károly Balázs, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára a díjátadón elmondta, hogy a beérkezett több mint 100 pályázatnál a zsűri egyebek mellett a megvalósíthatóságot, a társadalmi hasznosságot vizsgálta valamint azt, hogy mennyire használnak digitális innovációt.  

Hozzátette, hogy

a díjakat fenntartható energia, kkv digitalizáció, fintech kategóriában adták át.

A fenntartható energia kategória értékelésénél az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és a fenntarthatóság hármasát együttesen emelte ki.

A helyettes államtitkár szerint a kkv-k digitalizációja „régi lemaradása az országnak”. Közölte: különösen fontosak az ilyen jellegű innovációk, mert a kkv-k hajlamosak úgy gondolkodni, hogy „én meg akarom oldani a ma problémáját, túl akarok élni és kicsit hátra sorolom a digitalizációs fejlesztéseimet.”

Solymár Károly Balázs a fintech megoldásokról megjegyezte, hogy azok a pénzügyek és a felelős gazdálkodás területén nélkülözhetetlenek.

Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy 2018 óta csaknem 600 pályázatot értékeltek, amelyek közül 36 esetében 60 millió forintot tudtak adni.

Hozzátette, hogy az eddig díjazott pályázatok olyan értéket teremtenek, amit a pályázóknak érdemes egymással is megosztani, ezért alumni programot indítanak, hogy a díjazottak megoszthassák egymással tapasztalataikat, a jó gyakorlatokat, a technológiai megoldásokat.

A beküldött 107 pályázat fele a KKV Digitalizáció kategóriában érkezett, ide olyan megoldásokat vártak, amelyek segítségével a változó gazdasági helyzetben a kkv-k rugalmasan tudnak reagálni a jövő kihívásaira, a versenyképesség és a hatékony, fenntartható működés érdekében. A kategóriában az első helyezést a Quantum Digital Solutions Hungary Kft. szerezte meg. A cég projektjének célja, hogy az adminisztrációs terhektől szenvedő HR szektornak digitális és költséghatékony megoldást kínáljon a foglalkoztatási formák teljes spektrumán.

A kategóriában a második helyet az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, a harmadikat pedig a Gilinda szerezte meg.

A fenntartható energia kategóriában olyan fejlesztésekkel lehetett pályázni, amelyek képesek valós megoldást nyújtani a jelen és jövő energiafelhasználással kapcsolatos kihívásaira.

A kategóriában a Smart Greenhouse Control Kft.-t díjazták. A cég innovációjának célja, hogy a digitalizáció és az IoT technológia segítségével támogassa a fóliás és üvegházas gazdákat, hogy azonnal képesek legyenek reagálni a változó körülményekre, mint például az aszályra vagy az emelkedő műtrágya- és energiaárakra.

A fintech kategóriába olyan digitális fejlesztéseket vártak, amelyekkel a pénzügyi szolgáltatások egyszerűbbé, gyorsabbá tehetők és a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését szolgálják.

A kategóriában az első helyezést az FF Next Technologies érte el a Strive – fiatalok pénzügyi tudatosságának kialakítását segítő okos, digitális persellyel. A Strive olyan újgenerációs okosperselyeket kínál, amelyek segítik a szülőket gyermekeik pénzügyi tudatosságának fejlesztésében. A második helyen a Péntech Solutions, harmadik helyen pedig a Fintrous Group végzett.

Mindezek mellett két különdíjat is átadtak: a Vodafone helyszínen kiadott közleménye szerint egy arra érdemes pályázó a Start It @K&H inkubációs programban fejlesztheti tovább megoldását, egy második különdíjast pedig a Vodafone Magyarország munkatársai választottak ki az indulók közül. Az inkubációs program nyertese az Insurwiz Technology lett, a Vodafone Dolgozói Különdíjat pedig a SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítvány vehette át.

A közlemény szerint a Vodafone Digitális Díj fókuszában idén az állt, hogyan tudják a digitális megoldások a fenntarthatóságot és a biztonságos, stabil társadalmi, gazdasági működést támogatni. Az innovációs pályázatot először 2018-ban hirdette ki a Vodafone Magyarország Alapítvány azzal a céllal, hogy elismerje azokat az innovátorokat, akik praktikus segítséget adnak a mindennapi élet kihívásaihoz a digitalizáció támogatásával és egyben a társadalmi jót szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában