Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Segítség a széchenyis startupoknak

Együttműködési megállapodás írt alá szerdán az egyetem Menedzsment kampuszán a Széchenyi-egyetem, a Hiventures Zrt. és az Enterprise Hungary Nonprofit Kft.
Az együttműködés a jövőben lehetőséget teremt az egyetem hallgatói, öregdiákjai, kutatói számára, hogy a Startup Campus Győr powered by Hiventures programon keresztül térítésmentes gyakorlati tudást szerezzenek technológiai vállalkozás indításához, illetve kutatás-fejlesztés eredményeiket ilyen módon hasznosítsák.

A vállalkozások a Hiventures befektetési programjában kezdő támogatásra pályázhatnak, az egyetemmel együttműködésben álló nagyvállalatok és a startup cégek között újabb szakmai együttműködések jöhetnek létre. A program nemcsak az ötlet érlelésére, hanem a tőke fogadására szolgáló képzéseket is biztosít.

A megállapodás aláírásán Dőry Tibor, az egyetem Menedzsment Campus Kompetencia Központ vezetője elmondta, hogy egyre több hallgató lát fantáziát a saját vállalkozásban. Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy a cég a Magyar Fejlesztési Bank 100 százalékos tulajdona.

A Hiventurest 2017-ben azért alapították, hogy ötletek valóra váltását finanszírozza; minderre 60 milliárd forintjuk van. Első körben 9 millió forintot adnak a startup vállalkozásoknak, cserébe 9 százalékos üzletrészt kérnek, majd a folytatásban egy 30 millió forintos tagi kölcsönt folyósítanak – ez már elég lehet egy, a piacon életképest termék kifejlesztésére. Céljuk, hogy 2023-ig 1000 hazai vállalkozásnak nyújtsanak kezet, eddig kétszáznak adtak pénzt. Mint Katona Bence elmondta, a startupok számát tekintve Győr a három legaktívabb magyar város egyike.

Eddig helyi ötletekre (mint a galambászat digitalizálása) 800 millió forintot adtak. Kovács Zsolt, az Enterprise ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az egyetemről kikerülőknek is azokra a tulajdonságokra lesz szüksége a jövőben, mint egy vállalkozónak: rugalmasságra, az újrakezdés képességére, kreativitásra. Ő annak a nulláról induló hazai start-up vállalkozás ötletét említette, amely automatizálta a házi sörfőzést. A cég mára 50 országba szállít automata sörfőzőgépet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A húsvét utáni napokban nem látogathatók a pannonhalmi kilátók

Festés miatt április 23-án és 24-én lezárják őket. Tovább olvasom