Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

H1N1: árt vagy segít a Coldrex, a Neocitran?

Egy győri egyetemista medikus segítségével elemezzük, milyen hatása lehet a közismert fájdalomcsillapítoknak a H1N1 elleni oltóanyagra.

"A Missouri egyetem kutatói nemrégiben közölték egy cikket a Science Daily interentes portálon, melyben az NSAID gyulladásgátlót tartalmazó készítmények és H1N1 elleni vakcina hatékonysága közötti összefüggéseket vizsgálták.

"Ezek a gyógyszerek láz és fájdalomcsökkentő hatásukat egy úgynevezett COX enzim gátlása révén fejtik ki"

Az olyan készítményeket ugyanis mint Coldrex, NeoCitran, Panadol és Aspirin előszeretettel alkalmazzuk a láz, nátha, influenza tüneteinek enyhítésére, s ezekben egytől egyig megtalálható az NSAID" – kezdte portálunknak Suhai Ferenc Imre, a SOTE negyedéves medikusa.
Szavazzon!


"Ezek a gyógyszerek láz- és fájdalomcsökkentő hatásukat egy úgynevezett COX-1 enzim gátlása révén fejtik ki. Ez az enzim nagyon fontos szerepet játszik többek között a gyulladásos folyamatok szabályozásában és az immunrendszer működésében is, azonban utóbbi esetén pontos szerepük még nem teljesen tisztázott" – folytatta a győri medikus.

A fránya enzim csökkenti a szervezet ellenanyag-termelését

"A H1N1 elleni vakcina beadása után a szervezet elölt vírus idegenanyagként ismeri fel a szervezet, s ellene specifikus immunválaszt indít be, melynek révén ellenanyag-termelés indul – így teszünk szert az influenza elleni védettségre.


Nem fáj!
Nem fáj!


Az amerikai kutatók ugyanakkor megfigyelték, hogy az említett készítményekben található, COX-1 enzim gátlása csökkenti a szervezet ellenanyag-termelését.

Pedig ennek egy bizonyos szintje szükséges ahhoz, hogy a H1N1 elleni védettség kialakuljon, vagyis jelen esetben hátrányos lehet ezeknek a gyógyszereknek szedése.

A kutatást vezető professzor hozzátette a tanulmányban: ezeket a tényeket még csak állatkísérletek igazolják, s mindezidáig emberen nem tesztelték le, hogy hasonló hatást fejtenek-e ki" – jegyezte meg Suhai Ferenc Imre.

Oltás előtt nem célszerű használni a hagyományos fájdalomcsillapítókat

"Amennyiben ez igazolódik embereknél is, akkor sincsen más teendő, mint ezen gyógyszerek nélkülözése az oltást megelőző, illetve azt követő pár hétben. Ez sem azt jelenti ellenben, hogy egyáltalán nem fog a szervezetünk H1N1 ellenanyagokat – immunglobulinokat – termelni, hanem később alakul ki a védettséget jelentő ellenanyagszint.

Arra a kérdésünkre, hogy teljes védettséget ad-e a H1N1 elleni vakcina, a győri medikus úgy válaszolt röviden: "nem".

"Azóta viszont kiderült, hogy igen hatékony"

Kicsit bővebben: "igaz, egyik védőoltás sem ad 100 százalékos védettséget. Az influenza elleni oltás hatékonysága a gyermekek és a fiatal felnőttek esetében a legjobb, az idősebb emberek és az idült betegségben szenvedőknél gyengébb lehet.

Optimális esetben a 65 évnél fiatalabbak között 70-90 százalékos védettség is elérhető, míg az idősebb pácienseknél az oltás 30-70 százalékban előzi meg a betegséget, illetve a szövődményeket. Gyengébbek az eredmények az immunrendszer bármely eredetű károsodottságakor.

Az orvosok korábban véleményem szerint azért féltek az oltástól és adtak ellentétes ajánlásokat, mert a magyar oltóanyag nagyon hirtelen került be a köztudatba, s viszonylag kevés tapasztalat állt rendelkezésre róla.

Azóta viszont kiderült, hogy igen hatékony – ezt angol és amerikai cikkek is alátámasztják –, s az oltást követően hamar megjelennek a védettségért az ellenanyagok" – magyarázta a medikus.

Ha támad a H1N1, nem segít Coldrex kapitány

"Ha valaki úgy szed Coldrex, Panadolt – vagy valamilyen ismertebb megfázás elleni gyógyszert –, hogy az új influenza épphogy felüti a fejét a szervezetben, akkor ezeknek a gyógyszereknek van-e esélyük a vírus megfékezésére?" – kérdeztük a győri medikust.

"Nem. Ezen szerek – Coldrex, Panadol – csak tüneti kezelést jelentenek, a H1N1-vírust kizárólag az immunrendszerünk fékezheti meg" – hangsúlyozta végszóra Suhai Ferenc Imre.


Allergiában szenvedők figyelem!

Olyan nemzetközi tanulmányt nem talált a győri medikus, ahol konkrétan nem ajánlják a védőoltást, ám az ajánlások több helyütt leírják, hogy akik allergiásak, érzékenyek tojásfehérjére vagy korábbi influenza oltásoknál anafilaxiás túlérzékenység jelentkezett, azoknál kontraindikált lehet a védőoltás. 

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. lótusz 2010. január 08. 19:26
  „a h1n1 valószínű veszélyesebb. egyik volt munkatársam megkapta és be oltották vele. ezut a sajtó nem kürtölte szét.egyébként bocs de nem oltanak gumikesztyűben. sőt azt mondják milyen drága spórplni kell a kesztyűvel. mert csak arra van pénz ami nem a közalkalmazottaknak kell és megvédi őket.”
 • 47. lacim6 2010. január 07. 17:26
  „És miért nem adják ingyen ha olyan kibaxottul veszélyesen qrva nagy járvány van?”
 • 46. lacim6 2010. január 07. 17:24
  „41. hozzászólás GregHouse Ezt nélküled is tudtuk hát épp ez az hogy mégis 2007 volt rajta.”
 • 45. taki 2010. január 07. 08:43
  „Minden eddiginél nagyobb H1N1 botrány készül kirobbanni?

  Európa háború utáni történetének egyik legjelentősebb kommunikációs manipulációjára derülhet fény, ha bizonyítékokkal sikerül alátámasztani nemzetközi szervezetek és a gyógyszeripar befolyásoló kapcsolatát.
  Az EU Parlament Egészségügyi Bizottsága egyhangúlag elfogadott határozata alapján 2010 januárjában vizsgálat indul a gyógyszergyártó cégek és a globális sertésinfluenza kampány kapcsolatáról. Az úgynevezett "Arany háromszög", vagyis a gyógyszeripar és a tudósok, valamint a nemzetközi egészségügyi szervezetek kapcsolatainak átvilágítása milliók életére kihatással van. Ugyanis például a H1N1 oltás kapcsán hozott, és a kormányok és az emberek személyes magatartását befolyásoló információk olyan döntési helyzeteket hoztak létre, amelyek a politikusokat óriási kiadásokra és az embereket pedig nem kellően meggyőző oltási kényszerbe sodorták.
  A parlamenti indítványt Dr. Wolfgang Wodarg, a PACE (az Európa Tanács Parlamenti Taggyűlése) Egészségügyi Bizottságának az elnöke, korábban a német Parlamentben a Szociáldemokrata Párt képviselője, terjesztette elő. Az ismert orvos és járványügyi szakember, a tüdő- és környezetbántalmi betegségek specialistája, a WHO jelenlegi sertésinfluenza járvány elleni kampányát egyenesen "az évszázad egyik legnagyobb botrányának" nevezte. Hivatalos nyilatkozatában Wodarg kritizálta a gyógyszeripar befolyását a tudósokra és a nemzetközi hivatalnokokra, megállapítván, hogy emiatt "szükségtelenül több millió egészséges embert tettek ki az elégtelenül tesztelt oltások kockázatának", és hogy ez az influenza "sokkal kevésbé káros", mint minden korábbi járvány.
  Wodarg szerint az Európai Parlament vizsgálatának különösen a WHO szerepére és júniusi járvány bejelentésére kell koncentrálnia. 2009 áprilisában történt meg először, hogy a WHO járványügyi kritériumait megváltoztatta, amikor az első mexikói esetek ismertté váltak, úgy hogy nem a betegség valódi kockázatát, hanem a betegség esetek számát vették alapul a "járvány" bejelentéséhez
  A sertésinfluenza járvánnyá nyilvánítása következényeként országok kényszerültek járványtervek bevezetésére és a sertésinfluenza elleni oltások beszerzésére. Mivel a WHO nem áll semmiféle parlamenti ellenőrzés alatt, Wodarg szerint a kormányoknak joguk van számadást kérni tőle.
  A neves antiglobalista, William Engdahl által közzétett információk elgondolkodtatják az egészségügyi kommunikációval foglalkozókat, következtetéseiben túlmegy a közvetlen erkölcsi felelősség megállapításának fontosságán. Felveti az emberek százmillióinak életére minden korábbinál nagyobb hatással bíró nemzetközi és nemzeti egészségügyi szervezetek és intézmények számadási kötelezettségének és hitelességének a kérdését is.
  (napidoktor.hu)”
 • 44. tjmko 2010. január 07. 08:21
  „Én már csak nevetek :D Aki akarja oltassa magát halálra ha az jó neki ! :D De minek kampányoni érte ha olyan szuper ? :DDD”
 • 43. gerdancs 2010. január 06. 19:11
  „Na, megint jönnek a zsidózások meg minden. Gondolom a múlt évszázadokban (beleértve a XX.sz. is) biztos a zsidók miatt meg a gyógyszerlobbi miatt nőtt csak fel 10 gyerekből kettő. Mentősként még a mai napig találkozom olyan idős betegekkel akiknek béna a lába vagy a karja (paralysises), pedig ők csak szerencsésen "megúszták" gyerekként anno a polio-t. Amit hála a gonosz védőoltásoknak lassan eradikálnak, vagy talán már eradikálták is mint a fekete himlőt. És ez csak egy nyavalya a rengeteg közül. Legközelebb majd megint nem kapnak a kisdedek kötelező védőoltásokat mert a gyógyszeripar... az szép lesz.... A legtöbb támadó nagy orvos csak azért ellenszenves mert kimaradt a "bizniszből". Mert sajnos mióta létezik az orvostudomány ha az orvoslás néha nem is, de gyógyszer az mindig nagy üzlet volt.
  Mellesleg valóban igen sokan kapnak és igen sokféleképpen lehet tüdőgyulladást kapni, a legtöbb influenza is odáig fajulhat így ez h1n1 is. Én úgy tekintek rá, hogy ha eggyel is tudom csökkenteni a számtalan eshetőséget, akkor megteszem. Mind a h1n1-et, ill. a szezonálisat is beadattam magamnak meg a páromnak már hónapokkal ezelőtt. Aki nem akarja, ne adassa be magának, csak ne beszéljen le másokat buta konspirációs, globális összeesküvés elméletekkel.”
 • 42. knifemaster 2010. január 06. 17:47
  „40,
  Greghouse,nem unod?
  Még hányan lesztek,aki belinkeli ezeket a "hivatalos" forrásokat?
  Gondolkodni,nem kéne már?”
 • 41. GregHouse 2010. január 06. 16:13
  „Az oltást 2007ben nem gyártották még. http://www.ogyi.hu/fluval_p_ogyi_t_20970/”
 • 40. GregHouse 2010. január 06. 15:45
  „Kismama és koraszülés között nem értem a párhuzamot.
  http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/20091120-1111-tevhit-a-h1n1gyel-kapcsolatban.html
  Tessék kérem elolvasni. 2. A fertőzés védőoltás nélkül is kivédhető - vitaminokkal.
  A képzeletbeli dobogón ez foglalja el a komoly tévhitek listájának 2. helyét. A különböző vitaminok (pl. C-vitamin) természetesen fontosak az immunrendszer szempontjából, de nem adnak olyan különleges védettséget, ami kifejezetten egy fertőző betegség ellen irányulna. Ugyanígy a homeopátiás szerek sem előzik meg a bajt.”
 • 39. lacim6 2010. január 06. 15:28
  „38. hozzászólás GregHouse Én meg hallottam olyat hogy elment valaki az orvoshoz hogy beoltatja magát és mikor kibontották az oltást 2007es dátum volt rajta. És még hallottam olyat is hogy egy 6hónapos kismamát rábeszéltek az oltásra és 2hét múlva megszült.”
 • 38. GregHouse 2010. január 06. 15:12
  „Nem fog belerokkani a vakcinába... . Persze tapasztalatokat kell szerezni vele ez igaz, de azért dramatizáljunk ennyire. Amugy minden védőoltásnak megvan a maga rizikoja. A kötelezők védőoltásoknál is van rizikó. Ennyire erővel azoktól is belerokkanhat. Láttam olyan fórumot ahol valaki azt állította hogy chipek vannak a vakcinában és Izraelből irányitják.”
 • 37. Goldmund 2010. január 06. 15:04
  „25.hsz-ra:
  "Amúgy visszatérve az elejéhez - Ha a gyermekednek adatod be - számoltál vele hogy te vagy érte a felelős?
  Neki meg volt a lehetősége dönteni a saját jövőjéről? Ha pár év múlva nem is meghal, de belerokkan a vakcinába akkor neked kell évtizedeken keresztül nézned, ápolnod, gondját viselned?"

  Miiiiii? Leszárad a keze-lába a vakcinától? :-))))

  És ha nem oltatja be a gyerekét, az megkapja a H1N1-et, és meghal? Akkor meg azért lesz felelős! Egyébként pedig laikus a témában és nem tud többet tenni, mint hogy megkérdezi a gyerekorvost, mit javasol.”
 • 36. GregHouse 2010. január 06. 14:42
  „A Nature című legpatinánsabb természettudományos lap leközölte hogy rendszeres C vitamin szedése esetén
  4 influenza/náthából csak egyet véd ki egy évben. Ez alapján hogy mennyire hatásos döntse el mindenki maga.
  Én is szedem télen a C vitamin mert ilyenkor van elsősorban szükség rá és valamennyi vitaminra tavasszal nyáron teljesen felesleges ugyanis egy normális táplálkozás tartalmazza az összes szükséges vitamint. Ezt is leirja a tudomány...
  Igen ez a 20század második felének és a 21. század jellemzője a kemikalizáció. Fel vannak háborodva és jogosan hogy mennyi gyógyszert tömnek belénk. Akkor ne csak ezen háborodjanak fel! Nézzék meg miket esznek! Összetevőkben csupa csupa E betűs anyag a majonéz ketchuptól a különféle űditökig. . Azért miért nincsenek felháborodva? Hiszen ezeket mindeki fogyasztja nemcsak a beteg?”
 • 35. tjmko 2010. január 06. 08:27
  „info2009* totál egyet értek veled és én is ezt ajánlanám mindenkinek még annyival kiegészítve, hogy sok folyadékot fogyasszunk télen is minimum 2.5-3 litert és ha lehet ne édes löttyöket hanem sima víz vagy ásványvizeket .”
 • 34. lolita 2010. január 06. 08:27
  „32-el egyetertek ez a legfontosabb hogy sokaig egeszsegesek legyünk,s ha lehet gyogyszer mentesen.Fiam 21 eves es allitom több gyogyszert szedett mint en 40 ev alatt.”
 • 33. streber 2010. január 06. 00:45
  „Elkaptam a H1N1-t, mit tehetek?
  Még élek, tehát főcím nem lesz belőlem.
  Hányunknak furcsa, hogy csak a "megelőzésről" papolnak, a gyógymódról soha?
  Orvosok szerint víz+vitamin+pihenés(+köptető-de szerintem ez csak a cigi miatt járt nekem). Ez engem nagyon emlékeztet a "sima" influenza gyógyítására.”
 • 32. info2009* 2010. január 05. 22:01
  „1000mg C-Vitamin + magnezium + cink + csukamaj olaj (D3 vitamin) minden nap.
  Ezt kell szedni az influenza idoszak alatt, tovabba rendszeresen setalni friss levegon lenni es ha lehet a napon lenni.
  Este 10 elott lefekudni es 8 orat aludni sotet szobaban. Vegyszer nelkuli zoldsegleveket kesziteni FRISSEN (repa+cekla, uborka) es sok citrom...Ja es nem szedni semmi "gyogyszert"=vegyszert.

  Aki ezt megteszi, nem lesz influenzas es beteg.”
 • 31. tjmko 2010. január 05. 21:43
  „Na lényeg utólag kimutatni nem lehet, hogy valaki már át esett-e rajta vagy sem .

  RudyD : igazad van itt a szülő felelőssége, hogy melyiket válassza oltat vagy nem . Én úgy látom jelen pillanatban az oltás még nem lett eléggé letesztelve, hogy azt lehessen mondani biztonságos . 1-2 év múlva már az emberek jobban megismerik és ha csak előnye és semmi hátránya akkor tuti azt válasszák, de ez egyenlőre nagyon kérdéses . Több doki ismerős is mesélte már több olyan eset volt ahol be volt oltva az illető és mégis elkapta és volt belőle halál eset is, csak sajna nem beszélhetnek róla . 1 biztos a gyógyszer iparban van a legnagyobb profit a világon és az is lesz mindig, mert tisztában vannak vele az emberek a gyógyulásért minden pénzt megadnak . Ha kell zsíros kenyéren élnek, de akkor is meg akarnak gyógyulni . Megint egy videót szeretnék mutatni érdemes megnézni :

  http://www.youtube.com/watch?v=MtRJvilGTng # t = 6m22s”
 • 30. AHA 2010. január 05. 20:34
  „Na,figyelj RudyD
  Hárman vagyunk egy csapatban.Abból egyvalaki beoltotta magát,2 nem.Ketten betegek lettünk.A beoltott nem.
  Félni nem kell tőle.Eddig minden sima influenzától sokkal-sokkal betegebbek vagyunk.
  15000-ért megcsinálják a tesztet ha kéred.Állítólag.”
 • 29. AHA 2010. január 05. 20:11
  „RudyD
  Nem szoktam kamuzni.Tudhatnád.
  Ha nem olvasná fél ország,leírnám,hogy honnan tudom,hogy az voltam.
  Egy biztos.Akik meghaltak biztos,hogy nem ebbe haltak bele.Na ez a kamuzás.A kismama se ebbe halt bele.”
48 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri Balett New Yorkba készül

A kelet-európai kommunizmus bukásának 20. évfordulója alkalmából rendezendő összművészeti fesztiválon lép fel a Győri Balett. Tovább olvasom