Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Győri orvosok a sisak mellett - Szeme világát vesztette a kerékpáros bukás után - videón a sérülések, fotók

Győri orvosok a sisak mellett - Szeme világát vesztette a kerékpáros bukás után - videón a sérülések, fotókDr. Ágh László a legtipikusabb kerékpáros sérülés röntgenfelvétele, a ficamos bokatörés mellett. Utóbbi sérülésen csak műtét segít.A cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
A győri Petz-kórház műtőasztalain gyakran próbálnak segíteni az orvosok olyan betegeken, akik azért kerülnek életveszélyes állapotba, mert bukósisak nélkül szenvedtek kerékpáros balesetet. A Kisalföld "Biztonságban két keréken" című cikksorozatában dr. Ágh László baleseti sebész és dr. Czeiner Antal idegsebész mondja el, miért nehéz megúszni sisak nélkül az operációt.
"Figyelmetlen gyerek futott a kerékpáros elé, aki óvni szerette volna a kicsit. Hirtelen fékezett, leesett a bicikliről és a járdaszegélybe ütötte a védtelen fejét. A kerékpáros belehalt a balesetbe. Ha sisak óvta volna a koponyáját, a védőfelszerelés nagyobb eséllyel nyelte volna el az ütés energiáját. A tragikus haláleset mutatja, hogy a sisak olyan a kerékpárosoknak, mint a légzsák vagy a biztonsági öv az autósoknak" – kezdte dr. Czeiner Antal idegsebész.
Dr. Czeiner Antal és dr. Ágh László súlyos kerékpáros balesetekről beszélt - videó: Cseh Róbert


Széttört koponya alap

Czeiner doktort arra kértük, hogy beszéljen az utóbbi két hónap legsúlyosabb kerékpáros sérültjéről és mutasson meg egy CT-felvételét, egy szerencsétlenül járt biciklis koponyáról. "A páciens ittas állapotban, sisak nélkül olyan nagyot esett, hogy az egyik szemét nem tudtuk megmenteni. Széttört a koponyaalapja és az arccsontja, a homlokürege roncsolódott, csontdarab fúródott az agyába. Csodával határos módon az agya nem sérült súlyosan. A páciens fel fog épülni, már hazamehetett a kórházból" – mondta dr. Czeiner Antal.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: az idegsebész főorvos ritkán találkozik olyan kerékpárossal a műtőben, aki használt sisakot a balesete során. Bár a KRESZ nem teszi kötelezővé városon belül a sisak viselését, a tapasztalt győri orvos mégis azt tanácsolja: mindig óvjuk a fejünket kerékpározás közben! "Amerikában előírták, hogy a motorosoknak sisakot kell hordaniuk. Azóta tizedére csökkent a halálos balesetek száma" – említette példaként dr. Czeiner Antal és hozzátette: havonta átlagosan több mint tíz fejsérült biciklist ápolnak a győri idegsebészeti osztályon.

 
Az utóbbi két hónap legsúlyosabb megyei kerékpáros balesete után készült CT-felvételen jól látszik, hogy a sérült elveszítette egyik szemét - fotók: Cseh Róbert, Petz-kórház

Elkapja a küllő a lábakat

A Petz-kórház A-épületében egy emelettel lejjebb, a baleseti sebészet műtőiben még több kerékpáros sérülten segítenek. Dr. Ágh László baleseti sebész szeret két keréken közlekedni, túrázni – a győri orvos EuroVelo 6-ról készített térképét több mint 2000-en nézték meg a Kisalföld internetes oldalán –, de sisak nélkül soha nem indul útnak.

"Tipikus kerékpáros baleset, ha szabályos ülés nélkül, a csomagtartón szállítják a gyereket. A kicsi megijed valamitől, ösztönszerűen össze akarja zárni a lábait. Ilyenkor a küllők könnyen elkapják a lábát és lenyúzzák a bőrt a bokánál.

 
Ez tette a küllő egy gyerek lábával.

A leggyakoribb kerékpáros baleset a ficamos bokatörés, melyet műteni kell. A bokasérülések elkerüléséért érdemes télen lejjebb engedi a nyerget, így baj esetén a talp hamarabb érhet földet. Dr. Ágh László szerint télen ne induljanak el egyedül túrázni a hegyi kerékpárosok. "Ha baleset történik, számíthatnak a társukra. Ha egyedül maradnak magukra a hidegben, rövid időn belül fellép a kihűlés veszélye. Ráadásul az erdőkben többnyire nincs vagy gyenge a térerő" – tette hozzá a Petz-kórház baleseti sebésze. Cikksorozatunkat folytatjuk, az első részt ide kattintva olvashatják el!
10 százalék kedvezmény

A Kisalföld közlekedésbiztonsági akciójában részt vevő kerékpár üzletek és szervizek a hónapban legalább 10 százalék kedvezményt biztosítanak a világítástechnikai eszközökre és láthatósági felszerelésekre, ezeket ingyenesen fel is szerelik. További egyedi kedvezményekért érdeklődjenek a szaküzletekben!

Csorna:
Szalai 91 Kft. Járműbolt, 9300 Csorna, Erzsébet királyné u. 21.

Győr:
Blaskovics Kerékpár, Baross Gábor út 61-63.; George Sport, Szent István út 39.; Lajta Kerékpár, Lajta út 17.; Prolog Kerékpárüzlet, Tihanyi Árpád út 83.; Peppe Kerékpár, Nagy Imre út 91.

Mosonmagyaróvár:
Pingi Kerékpárszerviz, Lucsony u. 10., Uno Autó- és Motorosbolt, Liszt Ferenc u. 1/A és 4.

Sopron:
KTM BringaPark, 9400 Sopron, Lövér krt. 84/b., Fricikli Kerékpárbolt és Műhely, 9400 Sopron, Balfi u. 59.
 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes jogsegélyszolgálat Győrben

Tovább olvasom