Győr és környéke

2018.10.30. 14:54

Sérült gát Bősnél: a Szigetköz nem volt veszélyben, megkezdték a javítást

A régi Duna meder bal parti töltésén Bős magasságában sérüléseket vettek észre a szlovákiai vízügyesek. A 2013-as árvíz utáni helyreállításkor fúrt lyukakból mosódott ki a töltőanyag, így Szigetköz nem, de a kis-csallóközi Vajka, Nagybodak és Doborgaz veszélyben lehetett volna.

kisalfold.hu

Múlt héten karbantartás és fűkaszálása közben a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat munkatársai gátszakadást fedeztek fel a Duna régi medre mentén, nem sokkal Bős felett. Az Új Szó című napilap idézi Marián Bocákot, a vállalat szóvivőjét, aki szerint megállapították, hogy vészhelyzetről van szó, és az adott szakaszon azonnal meg kell kezdeni a védőgát javítását. „Árvíz, illetve a Duna régi medrében a vízszint emelkedése esetén ugyanis fennáll a veszélye, hogy a gátszakadás következtében a víz elárasztaná Szigetköz egy részét" – tette hozzá Bocák. 

A kép forrása: Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat

Szerencsére erről szó sincs, ugyanis a régi meder bal parti (szlovák oldali) gátjáról van szó, így egy esetleges áradás is maximum a kis-csallóközi Vajkát, Doborgazt és Nagybodakot veszélyeztette volna. Németh József, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság érdeklődésünkre elmondta: a túlsó parton a szlovákiai kivitelező a 2013-as árvíz után injektálással javította az ottani fővédvonal töltését, így próbálták megerősíteni azt. Mostanra azonban kiderült, hogy egy szakaszon a furatokból kimosódott az anyag, ezt helyre kell állítani. Az Új Szó szerint az első szakaszban (melyet a tervek szerint még idén befejeznek) úgynevezett bypass-t alakítanak ki és stabilizálják a gátat megakadályozva az esetleges árvízkárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!