Győr és környéke

2018.07.21. 10:00

Pancsolás, hűs ivóvíz, árnyék: ilyen egy forró nap a Győri Állatmenhelyen - fotók

A Győri Állatmenhely munkatársainak és önkénteseinek nagy kihívást jelent a nyári hőség, és mindent megtesznek azért, hogy mind a 162 kutya és 134 macska kánikulában is jól érezze magát. A nyári teendőkről Pongrácz Klaudiával, a menhely munkatársával beszélgettünk.

Ihász Nóra

Árnyékot adó lepedők

– Mik a legfőbb tennivalók a nagy melegben?


– Nyáron mindig igyekszünk a főépületben pár külső kennelt összenyitni az ahhoz tartozó belső résszel, hogy minél jobb legyen a szellőzés a belső soron és a meleget kevésbé jól viselő kutyák bemehessenek a hűs belső részre, ha szeretnének.


Sajnos a folyamatos telt ház miatt, idén nem sikerült annyi kennelt egybe nyitnunk, mint amennyit tavaly sikerült és amennyit valójában szerettünk volna. Idén elkezdtük ismét a kennelek árnyékolását lepedőkkel, hogy minél több árnyékot adjon a kutyáknak.


A vizet kedvelő kutyusok medencét kaptak, amiben akkor hűsítik magukat, amikor kedvük tartja. A kölyök soron pedig több medencét kihelyeztünk, hogy a kölykök is élvezhessék a fürdés adta örömöket. Az ivóvizüket naponta többször cseréljük.


A hétköznapi nyitvatartási idő alatt, ha nagyon meleg van, a sétáltatás elmarad – a hőguta megelőzése érdekében. A kutyák körülbelül 70 százaléka nem szeret fürdeni, így ők séta közben a patakban sem tudják lehűteni magukat, ezzel növelve a hőguta veszélyét.


– Miben segíthetnek az önkéntesek kifejezetten a nyári időszakban?


– A nyári időszak intézkedéseit szerencsére önerőből el tudjuk végezni, az árnyékolásban szoktak segíteni az önkéntesek. A legnagyobb segítség a sétáltatás, miközben az úszni szerető kutyákat leviszik a Pándzsa-patakhoz is, ahol kedvükre úszhatnak, hűsíthetik magukat.

Galéria

A mancsuk nehogy megégjen

– Egy téli beszélgetésünkkor a szalma elegendő mennyiségének összegyűjtését emelte ki speciális tennivalóként. Most, nyáron (vagy a nyár beköszönte előtt) is van hasonló kiemeltebb teendő, ami az önkénteseket és a csapatot is jobban foglalkoztatja?


– Az árnyékolás és a nyári nagytakarítás. Ehhez nagy szükségünk van az önkéntesek segítségére, mert a kennelek teljes fertőtlenítését magasnyomású mosóval végezzük, de a folyamatos telt ház miatt sajnos nem tudjuk áttenni a kutyusokat sehova. Ezért, amíg a kennel takarítása folyik az önkéntesek a kutyákat kiviszik egy hosszú sétára.


– Állattartó olvasóink is figyelni szeretnének kedvenceik nyári kényelmére, egészségére. Milyen tanácsokat adna nekik?


– Nagyon fontos, hogy mindig legyen friss ivóvíz és árnyékos hely a kutyáknak, cicáknak. A kutyák sétáltatása inkább a kora reggeli órákban vagy késő délután történjen, hiszen ahogy mi is, ők is nehezen viselik a nagy meleget, illetve a mancsuk könnyen megéghet a forró betonon.


Azoknak a kutyáknak, akik szeretnek fürdeni, érdemes beszerezni egy kis medencét, amiben kedvükre pancsolhatnak. Fokozottan figyeljünk, hogy ne hagyjunk autóban állatot, hisz pár perc alatt is olyan magasra nőhet a hőmérséklet, hogy az az állat hőgutáját okozhatja.

„A főépületben csak a kistestű kutyákat tudjuk elhelyezni, így ők élnek a bent kialakított kennelsoron. A kutya létszámnak ez körülbelül a negyede. A kölyök kutyák karanténozása is a főépületben történik, illetve van 4 cica szoba, amely a kiscicák és a beteg cicák elkülönítésére szolgál" – mondja Pongrácz Klaudia, a menhely munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!