Győr és környéke

2019.03.20. 08:15

Mentsünk együtt fecskét! - Már az is eredmény, ha nem csökken a fecskefiókák száma

Védett a fészke, a tojása is. Úgynevezett pelenkával védekezhetünk a madárpiszok ellen

Gülch Csaba

Ahogy arról már korábban írtunk, a hazai fecskeállomány 2000 és 2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta az 50 százalékot. A tendencia sajnos azóta sem változott, sőt, évről évre rosszabb. Bodor Ádámmal, a Magyar Madártani Egyesület (MME) kisalföldi helyi csoportjának önkéntesével a fecskevédelem lehetőségeiről beszéltünk.


– Fő cél a költési siker növelése. Ennek egyik eszköze a meglévő fészkek megóvása, megőrzése, hiszen ezek a kis vándorok minden évben ugyanoda térnek vissza költeni. A fecske több mint húsz éve védett faj Magyarországon, eszmei értéke ötvenezer forint – említette a szakember. – Ez sincs nagyon benn a köztudatban, mint ahogy az sem, hogy nemcsak a madár védett, hanem a tojása és a fészke is. Mivel egy pár egy fészkelés alkalmával négy-hat tojást költ, így ha valaki leveri a fészket, fészkelési időben akár negyedmillió forintot meghaladó összegre is büntethetik.


A műfészkekről Bodor Ádám elmondta, hogy nehezen fogadják el a madarak, hiszen munkál bennük az ösztön, hogy fészket akarnak építeni. Akkor lehet sikeres egy ilyen próbálkozás, ha olyan háznál helyezik ki, ahol már fészkel fecske, és ezzel lehet újabb példányokat odavonzani.

– Ha már a fészeképítés szóba került, nagyon fontosak a sárgyűjtő helyek, amit érdemes kialakítani a kis madaraknak. Ez azért szükséges teendő, hiszen ennek hiánya nemcsak az új fészkek építését lehetetleníti el, hanem a sérült fészkek javítását is veszélyezteti – hangsúlyozta Bodor Ádám. – Sárgyűjtő helyeket nagyon könnyű létrehozni, hiszen egy gödör vagy egy tálca kell hozzá, amiben homokos és agyagos földet keverünk össze és azt rendszeresen locsoljuk, hogy lágy, saras állagú maradjon. Ha füstifecske van a környéken, akkor száraz füvet is keverjünk bele, mert ez a faj azt is épít bele a fészkébe. Ezeket a sárgyűjtő helyeket nyíltabb udvar- vagy kertrészen jó kialakítani, részben azért, mert könnyebben észreveszik a madarak, illetve biztonságosabbnak érzik a terepet.


Bodor Ádám beszélt arról is, hogy a sajnos gyakori ember-fecske konfliktusok hátterében szinte mindig a fészekkel együtt járó, lepotyogó ürülék áll. Az értelmetlen és törvénytelen fecskezavarás és fészekleverés megakadályozható egy egyszerű eszközzel, a fecskepelenkával.

A fecske több mint húsz éve védett faj Magyarországon, eszmei értéke ötvenezer forint.


– Ez egy olyan higiéniai kiegészítő eszköz, amit otthon is könnyen el lehet készíteni. Nem kell hozzá más, mint egy harmincszor húsz centiméteres fa-, fém- vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek, fészkek alá kell felszerelni. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad.

Hogy mindezektől a segítő próbálkozásoktól mit lehet remélni, arról a szakember úgy vélekedett, hogy már az is eredmény, ha nem csökken tovább, hanem stagnál a fecskeállomány, a védelemben lévő fiókák egyedszáma.

Rajzpályázat gyerekeknek


 A fecskék drámai fogyása miatt az elkövetkező hetekben lapunkban többször visszatérünk a témára. Ennek keretében rajzpályázatot is hirdettünk „Életünk a fecskékkel – gyerekszemmel" címmel óvodások és az általános iskola alsó tagozatos tanulói számára. A pályázati feltételeket hétfőm már olvashatták,. A rajzpályázat részletei >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!