Győr és környéke

2019.02.09. 08:00

Kutyatámadás Győrben - Gyorsan intézkedtek a hatóságok, ötből hármat elhoztak

D. Pusztai Andrea

Győr egyik zártkerti övezetéből kaptunk levelet a napokban. Olvasónk arra panaszkodott, hogy utcabeli szomszédja udvaráról rendszeresen kiszöknek a kutyák, mások ingatlanjain portyáznak és agresszív viselkedésükkel félelemben tartják a környéket. Olvasónk azt írta, hogy őt már kétszer megharapták és hogy szerinte „a kutyákat állatorvos nem látta, és beoltva sincsenek".


Utánajártunk a történteknek.


Királyfi Pétertől, a győri polgármesteri hivatal hatósági főosztályának ellenőrzési referensétől megtudtuk, hogy január 31-én kaptak bejelentést olvasónktól a kutyatámadásról. Február 5-én kimentek a helyszínre, ahol bár közterületen kóborló kutyát nem láttak, az kiderült, hogy a bepanaszolt háztartásban 5 kutyát tartanak. A 2 felnőtt állat és 3 kölyök egyikének sem volt se oltási könyve, se csipje. A tulajdonosok egy hét türelmi időt kaptak arra, hogy a hiányosságokat pótolják és a ház kerítésének megerősítésével gondoskodjanak arról, hogy az állatok ne szökhessenek ki.

 

A három kölyök a gyepmesteri telepen.  Fotó: H. Baranyai Edina

A három kölyök a gyepmesteri telepen. Fotó: H. Baranyai Edina


Mivel ugyanattól a panaszostól újabb levelet kapott a hivatal, másnap, február 6-án – immár a kormányhivatal hatósági állatorvosával – ismételten helyszíni ellenőrzést tartottak. Úgy döntöttek, hogy a gazdák hozzájárulásával 3 kölyökkutyát elvisznek és a gyepmesteri telepen helyezik el őket. Most a tulajdonosokon a sor, akiknél így 2 eb maradt – jövő hét közepéig kell eleget tenniük az előírásoknak.


Kutya a jogszabályi előírások szerint csak felügyelet mellett tartózkodhat közterületen, hiszen emberre, állatra egyaránt veszélyes lehet. Ha valaki azt tapasztalja, hogy egy eb rendszeresen ki tud szökni, a tulajdonosa pedig nem törődik azzal, hogy ezt megakadályozza; a helyileg illetékes polgármesteri hivatalban tud jelzéssel élni. Győrben a hatósági főosztályhoz lehet fordulni, amelynek munkatársai helyszíni ellenőrzés során győződnek meg arról, hogy megfelelőek-e az állat tartásának körülményei. 

 

A három kölyök a gyepmesteri telepen.  Fotó: H. Baranyai Edina

A három kölyök a gyepmesteri telepen. Fotó: H. Baranyai Edina


Ha kutyaharapás történt, a kormányhivatal járási hivatalának hatósági állatorvosánál kell bejelentést tenni, aki dönt a kutya megfigyelésének szükségességéről.


A három kutya jelenleg a gyepmesteri telepen van, idővel gondos gazdit keresnek majd nekik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!