Győr és környéke

2015.05.29. 18:05

Győri színész Saul társa

Björn Freiberg győri színész, a Széchenyi- egyetem korábbi oktatója is játszik a Saul fia című filmben, amely az utóbbi 30 év legnagyobb magyar filmes sikereként a zsűri nagydíját kapta a Cannes-i Filmfesztiválon.

Hancz Gábor


Nemes Jeles László holokausztról szóló, Auschwitzban játszódó filmjét, a Saul fiát még nem mutatták be Magyarországon, de a kritikákból már ismertté vált történet alapján az egyik megrázó jelenet az, amikor a főszereplő halott fiát a gázkamrából kiveszi a Sonderkommando egyik tagja – akit Björn Freiberg alakít. A német színész Győrben él, és egy éve még a Széchenyi István Egyetem nemzetközi kommunikáció tanszékének docenseként tanított. Pályája olyan fordulatos, hogy szinte mozgóképre kívánkozik.

A Saul fia forgatási szünetében készült felvétel, középen Björn Freiberggel. A Győrben élő színész szerint lelkileg megterhelő volt a holokauszttémát feldolgozó filmben szerepelni.

A Saul fia forgatási szünetében készült felvétel, középen Björn Freiberggel. A Győrben élő színész szerint lelkileg megterhelő volt a holokauszttémát feldolgozó filmben szerepelni.

Húsz éve Magyarországon


„Dél-Németországban születtem, a Bodeni-tóhoz közel. Huszonnégy évesen Hamburgban kezdtem el egy színészi kurzust, de nem végeztem el, mert a tanárom ajánlott egy svájci rendezőnek, aki rögtön főszerepet adott a Mechanikus narancs című darabban St. Gallenben. Rögtön tudtam, hogy a színpad az igazi otthonom. Ez 1994-ben volt, s akkor történt, hogy találkoztam egy magyar sráccal, aki elhívott Magyarországra. Amikor Hegyeshalomnál átléptük a határt, mindjárt éreztem, hogy itt mások a színek, az illatok. Nagyon tetszett. Debrecenbe mentünk, ahol megismerkedtem későbbi feleségemmel, s ugyan visszaköltöztem Hamburgba, de beláttam, hogy a távkapcsolat nem fog működni, ezért ’95 márciusában végleg Magyarországra jöttem" – mondta a Kisalföldnek a 45 éves színész.

Otthagyta az egyetemi katedrát


A következő években levelezőn közgazdászdiplomát szerzett a Hageni Egyetemen, majd 2000-ben elfogadta a Széchenyi-egyetem állásajánlatát, családjával Győrbe költözött és a nyelvi, később a nemzetközi kommunikáció tanszéken tanított többek között diplomáciai szaknyelvet, interkulturális kommunikációt. Hat éve közgazdaságtanból doktorált, magyarul. Közben a művészettől majdnem teljesen elszakadt, bár 2005-ben barátaival forgatott egy rövidfilmet, amit a budapesti Toldi moziban mutattak be, s írt egy színdarabot is, amit Brnóban adtak elő.

Björn Freiberg 1995-ben költözött Magyarországra, másfél évtizede él Győrben. Fotó: Bertleff A.

Björn Freiberg 1995-ben költözött Magyarországra, másfél évtizede él Győrben. Fotó: Bertleff A.
„Az utóbbi években nem éreztem úgy otthon magam egyetemi munkámban, ahogy valaha a St. Gallen-i színpadon. Imádtam a tudományt, de nem akartam professzor lenni. Szívből mindig művész voltam, ezért váltani szerettem volna" – idézte fel, mi vezetett a Saul fiáig, amely második színészi munkája volt, először ugyanis a TV2 Édes élet című, Berki Krisztiánnal felvett műsorában alakított egy ingatlanost bő egy éve, még oktatóként. Azóta egyébként szerepelt a Jóban-rosszban és a Budapest éjjel-nappal című szappanoperákban is – tudja, hogy Magyarországon ezeket sokan szint alattinak tartják, de – jegyezte meg – őt minden érdekli, amihez kreativitás kell.

Statisztából lett szereplő


„A Saul fiába statisztának jelentkeztem, miután láttam a felhívást, hogy németül tudó színészt keresnek. A filmről előzetesen csak annyit tudtam, hogy háborúról szól. Az első, nagyon hosszú jelenetben az volt a feladatunk, hogy tereljük be a vagonokban megérkezett zsidókat a lágerbe. Annyira tetszett a stábnak az alakításom, hogy szereplőnek kértek fel. Így lettem a Sonderkommando egyik tagja" – mesélte Björn Freiberg.

A film Auschwitzban játszódik és a Röhrig Géza által alakított Saul Ausländerről szól. Ő az egyik elképzelt tagja a zsidó foglyokból álló Sonderkommandónak, akiket arra kényszerítettek, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemeit, elégessék és hamvaikat szétszórják. A tábor perifériáján, a krematóriumokban éltek, s a borzalmas titok őreiként csupán néhány hónapig dolgoztak, mielőtt kivégezték őket. Saul a krematóriumban megtalálja egy kisfiú holttestét és mivel saját gyermekét véli felfedezni benne, lehetetlen tettre vállalkozik: megpróbálja titokban eltemetni, megmentve a krematórium lángjaitól.

Björn Freiberg nemcsak zsidót, hanem náci orvos-tisztet is alakít a filmben.

Björn Freiberg nemcsak zsidót, hanem náci orvos-tisztet is alakít a filmben.

Björn Freibergre nagy hatást tett a forgatás, amely lelki terhet is jelentett a szereplőknek. Hiába voltak ott a lámpák, a kamerák, hiába tudták, hogy nem Auschwitzban vannak, hanem egy katonai épületben Budapesten, a Duna közelében, a történet mégis megrázta őket. „A holokausztot fontos témának tartom. Ezzel a német iskolákban sokkal többet foglalkoznak, mint Magyarországon. Édesapám ráadásul történelemtanárként ezt a korszakot is tanította, sok erről szóló könyvet vett. A második világháborúhoz úgy is kötődöm, hogy apai nagyapám családjával az utolsó vonattal menekült el Rigából a szovjetek elől, s így kerültek Dél-Németországba. Győrben a koncentrációs tábort túlélt Fekete János önéletrajzához rajzoltam képeket" – mondta a színész, aki nemcsak a Sonderkommando egyik tagját játssza a filmben, hanem egy náci orvostisztet is (az ő alakja csak tejüvegen keresztül tűnik fel). Emellett az utómunkálatok során felvett német háttérzaj – sok-sok kiabálás – java része szintén az ő munkáját dicséri. Most abban bízik, hogy a film váratlan, átütő sikere őt is több lehetőséghez juttatja, mert egyelőre még nem dőlt el, hogy csak színészi munkából meg tud-e élni. 

Björn Freiberg Röhrig Gézával, aki a főszereplőt, Saul Ausländert játssza a Saul fiában.

Björn Freiberg Röhrig Gézával, aki a főszereplőt, Saul Ausländert játssza a Saul fiában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!