Győr és környéke

2019.02.22. 16:20

Ezek voltak a tavalyi év jelentős tüzei - kevesebb dolguk volt a megyei tűzoltóknak

A Győr-Moson-Sopron megyei tűzoltóknak jóval kevesebbszer kellett beavatkozniuk tavaly, mint egy évvel korábban - derült ki Sallai Péter dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója beszámolójából a megyei közgyűlés pénteki ülésén.

A statisztikában így is 2102 esemény szerepel. A tűzesetek száma 2017-tel összevetve 843-ról 667-re, a műszaki mentéseké 1901-ről 1435-re esett vissza. A káreseteknél 594-en sérültek meg és 31-en hunytak el – ez a két szám szintén javulást mutat.


Az elmúlt évben ismét akadtak jelentősebb tüzek. Oltani kellett többek között Győrben a sashegyi hulladékkezelőben, a Lajta utca 19. szám alatti panelban és a Kossuth utca 85. szám alatti épületben, egy győrújbaráti csarnokban, a soproni Euronics áruházban, a mosonmagyaróvári volt határőrlaktanyában és a beled-vicai művelődési házban. Minden negyedik esetben szabad téren csaptak fel a lángok, egy esztendővel korábban egyharmados volt ez az arány.


[namelink name="Sallai Péter"] arról is beszámolt, hogy a tűzbiztonságot növelendő már a hegykői és a kunszigeti önkéntes tűzoltó egyesület is önállóan avatkozhat be tavaly óta, idén áprilistól pedig az ásványrárói önkéntesek kapják meg ezt a jogot. A 2019-es évi tervek között szerepel a sopronkövesdi katasztrófavédelmi őrs kialakításának befejezése is.


A beszámolóban szó esett az igazgatóság szerteágazó feladataitól. A szervezet csaknem háromezer tűzvédelmi, vízügyi-vízvédelmi és iparbiztonsági hatósági ellenőrzést hajtott végre, és több mint ötezer ügyben járt el. Emellett 614 esetben szúnyoggyérítést végzett.


közgyűlés több tagja dicsérte az igazgatóság teljesítményét. Németh Zoltán elnök (Fidesz–KDNP) egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a beavatkozásoknál 734 esetben az önkéntesek is ott voltak, 76-szor pedig önállóan avatkoztak be. Kránitz László (Magyar Szocialista Párt) hozzászólására reagálva Sallai Péter elmondta, hogy az állomány helyeinek 98,5 százaléka feltöltött, s inkább túljelentkezést tapasztalnak.


A testület egyhangúlag vette tudomásul a beszámolót.

Határon átnyúló pályázatok


közgyűlés felhatalmazta Németh Zoltán elnököt, hogy a Vas Megyei Önkormányzattal közösen egy osztrák–magyar határ menti pályázatot nyújtson be. A „Border(hi)stories" elnevezésű projekt témája a XX. századi határ menti történelem feldolgozása és múzeumpedagógiai foglalkozások szervezése iskolásoknak. Egy másik, a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázat keretében az erdélyi Maros megyével működnek együtt. A két megye testvérkapcsolata több mint 20 éves múltra tekint vissza. A mostani pályázat többek között ezt a kapcsolatot hivatott megerősíteni közös programok, együttműködések megvalósításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!