Győr és környéke

2019.01.08. 08:00

Életet mentett a családapa Győrben

A 32 éves Ágoston Balázs biztonsági őrként teljesít szolgálatot a Dunakapu téren. Lélekjelenlétének köszönhetően a napokban megmentette egy idős, Bécsből érkezett férfi életét.

Munkatársunktól

Ágoston Balázs Sopronból három éve költözött Győrbe, egy egyéves kisfiú édesapja. A 32 éves férfi biztonsági őrként dolgozik egy helyi vagyonvédelmi vállalkozásnál; ezekben a napokban éppen a Dunakapu téren teljesít szolgálatot. Pár napja pihenőidejében átsétált a Baross útra, hogy ennivalót vegyen. A könyvtár kapujánál kétségbeesett nő futott hozzá a következő szavakkal: „A férjem rosszul van, kérem, segítsen, mert meghal!"


A biztonsági őr megőrizte lélekjelenlétét: azonnal megnézte a földön fekvő, 70 év körüli férfi pulzusát, majd a köré sereglett diákok egyikének telefonjáról felhívta a mentők diszpécserét, kihangosítón keresztül beszélve vele.

„A feleség elmondta, hogy férje szívbeteg, szívbillentyűműtétre vár, érrendszeri problémái vannak és epilepsziás is – emlékezett vissza lapunknak az életmentő. – A diszpécserrel közöltem, amit látok: a férfi szája lilul, nem érzem a pulzusát, elképzelhető a szívinfarktus gyanúja."

 

Ágoston Balázs hasznát vette, hogy korábban elsősegély-tanfolyamot végzett. Fotó: H. Baranyai Edina

Ágoston Balázs hasznát vette, hogy korábban elsősegély-tanfolyamot végzett. Fotó: H. Baranyai Edina


Az idős férfi 2–3 másodpercig nem kapott levegőt, szívhangja sem volt. „A diszpécser sorolta a teendőimet, de némi gyakorlattal is rendelkezem, mert testvérem a soproni kórház nővére – fűzte tovább a szót Ágoston Balázs. – A két diák tartotta a kihangosított telefont, én pedig megtettem, amit kell: stabil oldalfekvésbe helyeztem a férfit, felemeltem és hátrahajtottam a fejét."


Feje hátrahajtása után az alélt férfi újra lélegezni kezdett. A lélekjelenlét életet ért, a percek múltán a helyszínre érkező mentők is elismerően szóltak a biztonsági őr és az őt segítő diákok tettéről. Mint kiderült, a segítségre szoruló pár Bécsből érkezett Győrbe, a feleség édesapja származott a városból. Baross úti túrájuk szerencsére nem vált végzetessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!