Győr és környéke

2019.06.15. 09:00

Apa munkahelye jobb, mint az ovi

Minden reggel Szauter Ferenc viszi kisfiát a ménfőcsanaki óvodába. Hétfőn azonban kettejük útja az egyetemre vezet, hogy a Vállvetve Apával elnevezésű kezdeményezés részeként Bálint belelásson édesapja "titkos" életébe.

Gyurina Zsolt

"Tetszik apa munkahelye, jobb itt, mint az oviban" – mondja a négy és fél éves Bálint, miközben egy modellautót tologat a szőnyegen. Nem akármilyet, ugyanis a győri Széchenyi-egyetem Járműipari Kutató Központjának (JKK) egyik helyiségében üldögél. Édesapja, Szauter Ferenc egyetemi adjunktus ugyanis a JKK irodavezetője. Bálint választásában azért bizonyára az újdonság varázsa is szerepet játszik, hiszen nem mindennap látja apa munkahelyét. 


Vasárnap ünnepeljük apák napját, ennek okán pedig a Férfiak Klubja azt kezdeményezi, hogy a rá következő munkanapon a férfiak vigyék be gyermekeiket a munkahelyükre. A Vállvetve Apával címet viselő ötlet lényege remek és egyszerű. "A gyerekek tudják meg, hogy apa hová tűnik el reggelenként, és ha esetleg későn érkezik haza, akkor sem kódorog, hanem dolgozik" – magyarázza Szauter Ferenc.

 

Szauter Ferenc négy és fél éves kisfiával, Bálinttal már megismertette munkahelyét, beszélt neki arról, mivel foglalkozik, miután reggel elválnak. Fotó: Bertleff András

Szauter Ferenc négy és fél éves kisfiával, Bálinttal már megismertette munkahelyét, beszélt neki arról, mivel foglalkozik, miután reggel elválnak. Fotó: Bertleff András

 

Tavaly rendezték először a programot. Fontos, hogy a cégek vezetőinek előzetes engedélye szükséges, de sokan belátják a kezdeményezés előnyeit. Idén eddig már 60 cég csatlakozott; családi vállalkozások mellett sok ezer embert foglalkoztató óriások is, mint például a Tesco. "Gondolkodtunk a nap kapcsán, milyen hasznos közös programot javasoljunk, ám a közös sörözést és meccsnézést hamar elvetettük. Azt szeretnénk, ha nemcsak kicsik, hanem akár 18–20 évesek is megnéznék apa munkahelyét, de a felnőttek ne szórakoztassák őket, hanem azt lássák, ahogy apa dolgozik – vázolja fel Bedő Imre, a Férfiak Klubjának elnöke. – Nyugodtan üljenek be a hétfői értekezleten a hátsó sorba. Talán kevésbé lesz hatékony a hétfő, ám a jövőben sok haszna lehet."


Bedő Imre kiemeli, hogy ez a nap legyen a férfiaké: szerinte a családi ügyekben gyakran járatosabb anya távollétében a férfiak felszabadultabbak. "Feltárulhat apa titkos élete. Lehet, hogy »csak« e-mailt ír, vagy éppen kamiont vezet, a lényeg, hogy gyermeke megfigyelje olyan szerepben, amelyben otthon érzi magát, kompetens, döntéseket hoz. Ez erősíti a kötődést és a tiszteletet, felnézhet apára. A nemzetgazdaságnak is fontos, hogy a friss generáció tagjai lássák azt, apának van munkahelye."


A Széchenyi-egyetem a kezdeményezés mellé állt. Az intézmény elnyerte a "Családbarát egyetem" címet; segítik a családokat, például a könyvtárban gyermekmegőrzőt hoztak létre, van baba-mama szobájuk, ahol a hallgatók, oktatók gyermekeire vigyáznak, velük játszanak. "Az egyetem egy nagy család, a vezetés minden családbarát ötletet gondolkodás nélkül támogat" – teszi hozzá Szauter Ferenc. "Bálint is ismerősen közlekedik már az irodák között, és mindenhol nagyon kedvesek vele. A kisfiam egy irodában is lát érdekességet. Ma már a pár éves gyermekek is tisztában vannak azzal, mi az a számítógép." 


A gyorsan változó világban a férfiszerepek is változóban vannak, és ebben sok a pozitív elem. A férfiak egyre nagyobb szerepet vállalnak a gyereknevelésben, ma már nem riasztja őket a pelenkázás, az etetés, de azért a barkácsolás, birkózás leginkább apai feladat marad. És jó, ha a gyerek tudja, amikor apa reggel elmegy, egy, a számára is ismerős helyen tölti a napjait, a család és az ő érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!