Hallgassa élőben!

Ajándékozás: porfogók helyett élményeket

Az ünnepi időszakban, a vásárlási őrületben a szokásosnál is több hulladékot dobunk a szemétbe, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ehhez ad praktikus tanácsokat Németh Edvárd és Kocsis Dóra.

– Ne vásárolt termékekkel akarjunk örömet szerezni, inkább az időnket, az energiánkat adjuk a másiknak – ezzel a gondolattal szeretnénk irányt mutatni – hangsúlyozta az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra, akik “hulladékmentes utazók”, a talpalatnyitortenetek.hu blog szerzői. Szerintük, ha meghozzuk ezt a döntést, ajándékunk sokkal személyesebb és egyedibb lesz.

Inkább készítsünk!

Ne vásároljunk, hanem készítsünk, ha mindenképp kézzelfoghatót akarunk ajándékozni! – javasolják. Nekik a nyaralásuk alatt is csak maroknyi szemetük lett és ahhoz is praktikus tanácsokat tudnak adni, hogy adventkor, karácsonykor, szilveszterkor hogyan kerüljük el azokat a csábításokat, amiknek az eredménye a kidobandó dolgok gyarapodása. 

Ha mindenképp édességgel szeretnénk díszíteni a karácsonyfát, választhatunk olyat, aminek a csomagolása újrahasznosítható, papírból, alufóliából van, vagy készíthetünk magunk. Önmagában ajándék már az elkészítés élménye is a gyerekekkel, s barátainkat is meglephetjük vele. S az is nagy kísértés, hogy sok karácsonyi díszt vásároljunk, pedig jók a tavalyiak is, azokat legfeljebb egy új elemmel gyarapítsuk.
 

Az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra hulladékmentes utazók, a talpalatnyitortenetek.hu blog szerzői. Amikor Kínában töltötték a szentestét, térképből hajtogattak karácsonyfát.
Az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra hulladékmentes utazók, a talpalatnyitortenetek.hu blog szerzői. Amikor Kínában töltötték a szentestét, térképből hajtogattak karácsonyfát.

Csak amire valóban szüksége van 

– Egyedivé teszik a fát az otthon készült mézeskalácsok, amiket megsüthetünk a társunkkal. Az ünnep a készülődésben fogan meg. Nem érdemes a plázákban a tömegben személytelenül sodródni – állítja Dóra és Edvárd, és hozzátették: ne ajándékozzunk csak azért, hogy valamit adjunk! Így halmozódik fel ugyanis az otthonokban sok felesleges porfogó. Jól gondoljuk meg, mire van szerettünknek valóban szüksége, mit használ sokáig. Főzhetünk rokonainknak lekvárt ajándékba, vagy csak nagyon jó minőségű dolgot vegyünk, akár úgy, hogy több rokon összefog. Leginkább pedig élményt, figyelmet és időt adjunk! Lehet ez egy vacsorameghívás, egy saját készítésű kuponfüzet, amiben olyan feladatok elvégzését ajánljuk fel, amiket nem annyira kedvel a megajándékozott. Például mosogathatunk helyette. Elmehetünk együtt színházba, koncertre, kiállításra is – ezek emlékezetesek lesznek.

– Mi nem veszünk tárgyi ajándékokat idén, ahogy tavaly sem tettük – jegyezték meg Dóráék. Szerintük semmiképp sem érdemes olyasmit venni, ami egyszer használatos vagy hamar tönkremegy. A műanyag flakonokban árult tisztálkodási szerek helyett választhatunk kézműves szappant. Ha az elektronikai eszközöket nem az internetről rendeljük vagy használtan vesszük, akkor sok csomagolóanyagot kiiktathatunk. S ne menjünk éhesen az üzletbe, mert a legtöbb élelmiszer-maradék impulzusvásárlásokból származik!

Nem kell nagyon betárazni ételekből

Jellemzően sok ételt betárazunk ünnepek előtt, mert az étkezés ilyenkor központi kérdés, de csak két napig lesznek zárva a boltok. Ugyanúgy tervezhetünk, mint máskor, nem kell sokfélét, sokat főzni, úgyis hoznak a rokonok is ajándékba. Olyasmit készítsünk, ami több napig eláll – a magyar ünnepi étkek többnyire ilyenek. Nem érdemes órákig a konyhában állni, így feszültté válni, a karácsony pont a békéről szól.
– A fiatal felnőttek viselkedése a fontos, nekik kell okosnak lenniük. A gyerekek tanulásra készek, amit otthon látnak, az szokásukká válik. Az lesz számukra természetes, értékes, amit otthon annak tartanak. Adjunk ajándékba nekik a világért felelős életet! Az is megtisztelése a karácsonynak, hogy nem szennyezzük bolygónkat az ünnepléssel. Úgy is megtehetjük ezt, hogy idén figyelünk arra, ne legyen tele a szemetesünk csomagolóanyaggal. Jó érzés lesz! – fogalmazott a házaspár.
 

Kendőbe is becsomagolhatók az ajándékok. Fotó: Messzelátó Egyesület
Kendőbe is becsomagolhatók az ajándékok. Fotó: Messzelátó Egyesület

Kapkodás helyett

A karácsonyi készülődéskor kérjünk segítséget, tanácsot szeretteinktől, hiszen az ünnep az egymás felé fordulásról kell hogy szóljon! Ne űzött vadként hajszoljuk magunkat, a teendőket! Tudatosság, tervezés, törlés. Ha valami igazán fontos, például a hulladékmentesség, akkor így élhetünk az ünnepek előtt, alatt is. Családtagjaink között feloszthatjuk, ki mit készít, főz. S a nagytakarítás, a tisztaság az alaposságon múlik, nem a vegyszereken, hatékony a citromsav, az ecet, a szódabikarbóna is.

Kreatív csomagolás

Olyan anyagba csomagoljuk az ajándékot, ami később is használható. Vászontáskába, terítőbe, konyharuhába, kendőbe, ruhába, fémdobozba, kosárba. Így maga a csomagolás is ajándék. S újra felhasználhatunk régi csomagolóanyagokat, kartongurigákat, újságpapírt, régi térképet is. Ha mégis díszpapírt veszünk, ne csillogó legyen, annak előállítása bonyolult, újrahasznosítása lehetetlen. Ne ragasszuk össze, akkor kicsomagolásnál nem kell a papírt összetépni!

Vesztegetéssel vádolnak egy magyar főnővért
A rendőrök egy fővárosi kórház főnővérét hallgatták ki gyanúsítottként.
Saját fiát ütötte el az édesapa
Súlyos sérüléseket okozott a hétéves fiának a szerb édesapa, aki nem vette észre, hogy fia az autó mögött van.
Napi keresztrejtvény
Napi sudoku – könnyebb verzió
Gyász
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mély megrendüléssel tudatja, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság szeretett és tisztelt Munkatársa, LESZKOVICH ILDIKÓ igazgatóhelyettes életének 60. évében elhunyt. Végső búcsúztatása 2021. augusztus 6-án (pénteken) 15 órakor lesz a bezenyei temetőben. Az elhunytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal saját halottjának tekinti. Emlékét kegyelettel megőrizzük.
Örök fájdalommal emlékezünk NAGY ZOLTÁNNÉ Ruzsa Ilona, Ica óvónéni halálának 1. évfordulóján. Minden elmúlik, mint az álom, Elröpül, mint a vándormadár, Csak az emlék marad meg a szívben, Halványan, mint a holdsugár. (Schiller) Szerető Férjed és Lányod
Fájó szívvel emlékezünk SZEKÉR JÁNOSNÉ Tóth Margit Magdolna halálának 5. évfordulójára. Múlnak az évek egymás után sorban, Szívünkben a szeretetet nem múlik el soha. Érezzük, hogy itt vagy velünk, ha felnézünk az égre, Egy csillag mindig fényesebben ragyog nekünk a földre. Hiányod fájdalom, elviselni nehéz, örökké tart szívünkben a Rád emlékezés. Szerető családja
,,Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem, amit a szívünkben hordunk némán, csendesen! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, papink, testvérem és rokonunk, KOVÁCS ANDRÁS volt kunszigeti és öttevényi lakos életének 75. évében türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 6-án, pénteken 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Jézus mondta: Akit nekem ad az Atya, az mind hozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy fiam, testvérünk és rokonunk, KOVÁCS LAJOS 58 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 6-án, pénteken 16 órakor lesz a nagyszentjánosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Volt emberek. Ha nincsenek is, vannak még. Csodák. Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább. (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LESZKOVICH ILDIKÓ életének 60. évében súlyos betegségben elhunyt. Végső búcsúztatása 2021. augusztus 6-án (pénteken) 15 órakor lesz a bezenyei temetőben. Az engesztelő szentmise 2021. augusztus 7-én (szombaton) 18 órakor kezdődik a győri Szentlélek-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem foghatjuk a két kezed, nem simíthatjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, maradt a csend és mi nagyon szeretünk tégedet. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LÖVÉSZ MÁRTONNÉ szül. Tenyeres Gabriella volt enesei lakos életének 85. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. augusztus 6-án 15 órakor lesz az enesei temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt 14.15 órakor a helyi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk és rokonunk, SCHREINER ERZSÉBET életének 62. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása augusztus 9-én, hétfőn 15 órakor lesz Mosonmagyaróváron, a Feketeerdei úti új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Én nem haltam meg, az, mi nektek voltam, még mindig vagyok. Nevezzetek a nevemen, beszéljetek hozzám olyan könnyen és egyszerűen, ahogy mindig. Nevessetek és gondoljatok rám, hiszen én itt vagyok veletek, csak én az út másik oldalán megyek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk, Nagymamánk és Rokonunk, FORGÁCS ISTVÁNNÉ szül. Fűrész Márta életének 70. évében türelemmel viselt, súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 6-án, pénteken 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elmentél tőlünk a csillagok felé, aranyló csillámpor hull már a lábaid elé. Arcunkat könny mossa, mert nem vagy már többé, de szívünkben emléked élni fog örökké! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, HÁROMI FERENCNÉ szül. Dóczy Filoména 70 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 5-én, csütörtökön 11 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Előtte engesztelő szentmise 10 órakor kezdődik a bácsai Szent István-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamám, anyósom és rokonunk, KUTI GYÖRGYNÉ szül. Kovács Margit életének 66. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. augusztus 5-én 15 órakor lesz a bábolnai új temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
,,Nem hagytál itt minket, csak előre mentél, szereteted szívünkben örökké él. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett fiam, testvérem, párom, rokonunk és barátunk, LANG ISTVÁN (Suspi) 45 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Búcsúztatása augusztus 5-én, csütörtökön 13 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
,,Nehéz, küzdelmes volt az életed, amely most véget ért. Fáradt, beteg tested megpihenni tért, lelked velünk maradt, szívünk nagyon fáj, Nyugodjál békében, drága Édesanyánk.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédink és rokonunk, MOLNÁR ENDRÉNÉ szül. Pászli Mária életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én 16 órakor lesz a kapuvár-gartai Szent Sebestyén-temetőben. Előtte, 15.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves szerettünk, Isten Veled! (Szabó Balázs) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapám, testvérem, apósunk és rokonunk, MOLNÁR LÁSZLÓ csornai lakos életének 65. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 6-án 17 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem hagytál itt minket, csak előre mentél, szereteted szívünkben örökké él. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZÉDELYI JÓZSEF életének 88. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 5-én, csütörtökön 15 órakor lesz a magyarkimlei temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család