Ajándékozás: porfogók helyett élményeket

Az ünnepi időszakban, a vásárlási őrületben a szokásosnál is több hulladékot dobunk a szemétbe, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ehhez ad praktikus tanácsokat Németh Edvárd és Kocsis Dóra.

– Ne vásárolt termékekkel akarjunk örömet szerezni, inkább az időnket, az energiánkat adjuk a másiknak – ezzel a gondolattal szeretnénk irányt mutatni – hangsúlyozta az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra, akik “hulladékmentes utazók”, a talpalatnyitortenetek.hu blog szerzői. Szerintük, ha meghozzuk ezt a döntést, ajándékunk sokkal személyesebb és egyedibb lesz.

Inkább készítsünk!

Ne vásároljunk, hanem készítsünk, ha mindenképp kézzelfoghatót akarunk ajándékozni! – javasolják. Nekik a nyaralásuk alatt is csak maroknyi szemetük lett és ahhoz is praktikus tanácsokat tudnak adni, hogy adventkor, karácsonykor, szilveszterkor hogyan kerüljük el azokat a csábításokat, amiknek az eredménye a kidobandó dolgok gyarapodása. 

Ha mindenképp édességgel szeretnénk díszíteni a karácsonyfát, választhatunk olyat, aminek a csomagolása újrahasznosítható, papírból, alufóliából van, vagy készíthetünk magunk. Önmagában ajándék már az elkészítés élménye is a gyerekekkel, s barátainkat is meglephetjük vele. S az is nagy kísértés, hogy sok karácsonyi díszt vásároljunk, pedig jók a tavalyiak is, azokat legfeljebb egy új elemmel gyarapítsuk.
 

Az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra hulladékmentes utazók, a talpalatnyitortenetek.hu blog szerzői. Amikor Kínában töltötték a szentestét, térképből hajtogattak karácsonyfát.
Az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra hulladékmentes utazók, a talpalatnyitortenetek.hu blog szerzői. Amikor Kínában töltötték a szentestét, térképből hajtogattak karácsonyfát.

Csak amire valóban szüksége van 

– Egyedivé teszik a fát az otthon készült mézeskalácsok, amiket megsüthetünk a társunkkal. Az ünnep a készülődésben fogan meg. Nem érdemes a plázákban a tömegben személytelenül sodródni – állítja Dóra és Edvárd, és hozzátették: ne ajándékozzunk csak azért, hogy valamit adjunk! Így halmozódik fel ugyanis az otthonokban sok felesleges porfogó. Jól gondoljuk meg, mire van szerettünknek valóban szüksége, mit használ sokáig. Főzhetünk rokonainknak lekvárt ajándékba, vagy csak nagyon jó minőségű dolgot vegyünk, akár úgy, hogy több rokon összefog. Leginkább pedig élményt, figyelmet és időt adjunk! Lehet ez egy vacsorameghívás, egy saját készítésű kuponfüzet, amiben olyan feladatok elvégzését ajánljuk fel, amiket nem annyira kedvel a megajándékozott. Például mosogathatunk helyette. Elmehetünk együtt színházba, koncertre, kiállításra is – ezek emlékezetesek lesznek.

– Mi nem veszünk tárgyi ajándékokat idén, ahogy tavaly sem tettük – jegyezték meg Dóráék. Szerintük semmiképp sem érdemes olyasmit venni, ami egyszer használatos vagy hamar tönkremegy. A műanyag flakonokban árult tisztálkodási szerek helyett választhatunk kézműves szappant. Ha az elektronikai eszközöket nem az internetről rendeljük vagy használtan vesszük, akkor sok csomagolóanyagot kiiktathatunk. S ne menjünk éhesen az üzletbe, mert a legtöbb élelmiszer-maradék impulzusvásárlásokból származik!

Nem kell nagyon betárazni ételekből

Jellemzően sok ételt betárazunk ünnepek előtt, mert az étkezés ilyenkor központi kérdés, de csak két napig lesznek zárva a boltok. Ugyanúgy tervezhetünk, mint máskor, nem kell sokfélét, sokat főzni, úgyis hoznak a rokonok is ajándékba. Olyasmit készítsünk, ami több napig eláll – a magyar ünnepi étkek többnyire ilyenek. Nem érdemes órákig a konyhában állni, így feszültté válni, a karácsony pont a békéről szól.
– A fiatal felnőttek viselkedése a fontos, nekik kell okosnak lenniük. A gyerekek tanulásra készek, amit otthon látnak, az szokásukká válik. Az lesz számukra természetes, értékes, amit otthon annak tartanak. Adjunk ajándékba nekik a világért felelős életet! Az is megtisztelése a karácsonynak, hogy nem szennyezzük bolygónkat az ünnepléssel. Úgy is megtehetjük ezt, hogy idén figyelünk arra, ne legyen tele a szemetesünk csomagolóanyaggal. Jó érzés lesz! – fogalmazott a házaspár.
 

Kendőbe is becsomagolhatók az ajándékok. Fotó: Messzelátó Egyesület
Kendőbe is becsomagolhatók az ajándékok. Fotó: Messzelátó Egyesület

Kapkodás helyett

A karácsonyi készülődéskor kérjünk segítséget, tanácsot szeretteinktől, hiszen az ünnep az egymás felé fordulásról kell hogy szóljon! Ne űzött vadként hajszoljuk magunkat, a teendőket! Tudatosság, tervezés, törlés. Ha valami igazán fontos, például a hulladékmentesség, akkor így élhetünk az ünnepek előtt, alatt is. Családtagjaink között feloszthatjuk, ki mit készít, főz. S a nagytakarítás, a tisztaság az alaposságon múlik, nem a vegyszereken, hatékony a citromsav, az ecet, a szódabikarbóna is.

Kreatív csomagolás

Olyan anyagba csomagoljuk az ajándékot, ami később is használható. Vászontáskába, terítőbe, konyharuhába, kendőbe, ruhába, fémdobozba, kosárba. Így maga a csomagolás is ajándék. S újra felhasználhatunk régi csomagolóanyagokat, kartongurigákat, újságpapírt, régi térképet is. Ha mégis díszpapírt veszünk, ne csillogó legyen, annak előállítása bonyolult, újrahasznosítása lehetetlen. Ne ragasszuk össze, akkor kicsomagolásnál nem kell a papírt összetépni!

szponzorált tartalom
Egy aláíráson is bukhat a teljes örökség
szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
Varga Judit: a Momentumnak a hatalom megszerzéséért semmi sem drága
A liberális párt azzal a Jobbikkal is összeáll, amelynek politikusai többször antiszemita kijelentéseket tettek.
Amerikai rakétákkal erősítik a győri ezredet – videó
Modern amerikai rakétarendszer-komponensekkel fejlesztik a Magyar Honvédség légvédelmi képességeit. Mivel hazánkban az egyetlen légvédelmi rakétaezred Győrben szolgál, az egymilliárd dollár értékű haderőfejlesztés a kisalföldi megyeszékhelyre érkezik a közeljövőben.
Belegondolt már abba, miből fog megélni nyugdíjas korában?
Az előrejelzések szerint az állami nyugdíj rendszere egyre kevésbé lesz képes kiszolgálni az idősödő társadalmat, így egyénileg kell gondoskodnunk arról, hogy megfelelő életszínvonalat biztosítsunk magunknak időskorunkra.
Az első lépések: példás összefogás Emmáért Fertőszéplakon
Fertőszéplak közössége fogott össze a kislány kezelésének finanszírozásáért és a Kisalföld Jóakarat hídja is támogatja őket.
Gyász
„Istenem, öleld magadhoz Öcsénket, ringasd szelíden, mert nagyon elfáradt. Te vagy, Urunk, a szeretet, örökké tart kegyelmed. Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy NÉMETH LÁSZLÓ 66 éves korában hazatért Megváltójához. Szeretett halottunk lelki üdvéért mondott szentmise 2020. október 1-jén 16 órakor lesz az iváni templomban. Temetése 16.30 órakor a helyi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a szertartásokon részt vesznek. Gyászoló család
„Megpihent a Dolgos, Jó Apai Szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető Férj voltál, Drága Édesapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Fiam, Testvérem, Sógorunk és Rokonunk, MOLNÁR GYULA 56 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2020. 10. 02-án, pénteken 13 órakor lesz a győrladaméri temetőben. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért 12.15 órakor a helyi templomban lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Megpihent a Dolgos, Jó Apai Szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető Férj voltál, Drága Édesapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Férjem, Édesapánk, Nagyapám, Apósunk, Testvérem, Sógorom és Rokonunk, SZLIZS ISTVÁN életének 69. évében örökre megpihent. Temetése 2020. október 3-án, szombaton 12 órakor lesz a rábacsécsényi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Munkában, szeretetben szíve holttá fáradt, Édes Jézus, adj nyugalmat Drága Édesanyánknak! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FÖLDES KÁROLYNÉ szül. Ambrus Erzsébet életének 93. évében csendesen elhunyt. Temetése október 2-án, pénteken 16 órakor lesz a cikolai temetőben. Előtte, 15.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem bírtad hát tovább, tested megszökött, de lélekben itt maradtál szeretteid között. Itt hagytál minden álmot, vágyat, nem mesélsz már az unokáknak, csak a bánat és könny marad utánad. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyám, nagymamám, anyósom, testvérem és rokonunk, PUSZTAI JÓZSEFNÉ szül. Kállai Zsuzsanna Júlia 65 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2020. október 2-án, pénteken 15 órakor lesz a győr-szigeti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. Ők itt maradnak bennünk csöndesen még. (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk, anyósom, VÁGI IMRÉNÉ szül. Somogyi Teréz életének 91. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. október 4-én, vasárnap 13 órakor lesz a gyarmati temetőben. Engesztelő szentmise 12.15 órakor a helyi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
„Nem vársz már bennünket ragyogó szemekkel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De abban reménykedünk, hogy jó helyre mentél, hisz Te a jónál is jobbat érdemeltél. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Szeretett Párom, Drága Édesapánk, Nagypapánk, Apósunk, Rokonunk, Kedves Barátunk és Szerettünk, MOGYORÓS GYÖRGY JÓZSEF 72 éves korában, rövid, türelemmel viselt betegség után megpihent. Búcsúztatója 2020. október 2-án, pénteken 15 órakor lesz a komáromi köztemetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Úgy volt ő jó, ahogy volt; ahogy élt, hitt és remélt. Ahogy szeretett, ahogy az emberekre tekintett. Úgy volt ő jó, ahogy volt; bárcsak volna, bárcsak lenne még! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiam, testvérem, sógorom, nagybátyám és rokonunk, KOVÁCS JÁNOS 54 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. október 2-án 16.30 órakor lesz a peresztegi temetőben. Előtte, 15.30 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kérjük a gyászolókat, hogy egy-egy szál virággal emlékezzenek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Uram, engedd be őt szent szívedbe, fogadd be kegyelmedbe! Ami jót tett életében, érdeme legyen fönt az égben. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy testvérünk, sógornőnk, keresztanyánk, nagynénénk és rokonunk, MENYHÁRT GYULA FERENCNÉ szül. Kulcsár Teréz életének 73. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. október 2-án, pénteken 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, nagyapánk, dédink, apósunk és rokonunk, BALOGH FERENC életének 92. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. október 2-án, pénteken 16.30 órakor lesz az iváni temetőben. Előtte, 16 órakor engesztelő szentmisét tartunk a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, testvérem, anyósom és rokonunk, VÁGI JÓZSEFNÉ Nyírő Éva Mária barbacsi lakos életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. október 2-án 13 órakor lesz a barbacsi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 12.30 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett nagynénénk, KISS ERZSÉBET (Csöre) gartai lakos életének 77. évében elhunyt. Temetése 2020. október 2-án, pénteken 15 órakor lesz a gartai temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor lesz a gartai Szent Sebestyén-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GELLÉRT ISTVÁN életének 90. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása október 2-án, pénteken 13 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk ID. PAKSI KÁROLY halálának 2. évfordulóján. Üres az udvar, a ház, hiába várunk, nem jössz haza már. Eltűnt az élet, csak az emlék marad. Szívünkben érted fájó könny fakad. Mindig egy célod volt, a családodért élni, ezt a kegyetlen halál tudta csak széttépni. Elfelejteni Téged nem lehet, csak letörölni az érted hulló könnyeket. Örökké szerető feleséged, két lányod, hat unokád, három dédunokád és az egész rokonság
,,Áldom az Istent, ki nekem megváltást hozott, azt is, aki értem csak egyszer is imádkozott. Fájdalommal emlékezünk SZABÓ ISTVÁN ,,PEPÓ PITYU halálának 4. évfordulójára. ,,Lehunytad a szemed, csendesen elmentél. Ott vagy, ahol nem fáj semmi, álmodat sem zavarja meg senki. Hiába szólunk hozzád, nem jön felelet. Szívünkben őrizzük örökké drága emlékedet. Feleséged és Fiad