Győr és környéke

2018.12.13. 08:00

Ajándékozás: porfogók helyett élményeket

Az ünnepi időszakban, a vásárlási őrületben a szokásosnál is több hulladékot dobunk a szemétbe, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ehhez ad praktikus tanácsokat Németh Edvárd és Kocsis Dóra.

Rimányi Zita

– Ne vásárolt termékekkel akarjunk örömet szerezni, inkább az időnket, az energiánkat adjuk a másiknak – ezzel a gondolattal szeretnénk irányt mutatni – hangsúlyozta az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra, akik "hulladékmentes utazók", a talpalatnyitortenetek.hu blog szerzői. Szerintük, ha meghozzuk ezt a döntést, ajándékunk sokkal személyesebb és egyedibb lesz.


Inkább készítsünk!


Ne vásároljunk, hanem készítsünk, ha mindenképp kézzelfoghatót akarunk ajándékozni! – javasolják. Nekik a nyaralásuk alatt is csak maroknyi szemetük lett és ahhoz is praktikus tanácsokat tudnak adni, hogy adventkor, karácsonykor, szilveszterkor hogyan kerüljük el azokat a csábításokat, amiknek az eredménye a kidobandó dolgok gyarapodása. 


Ha mindenképp édességgel szeretnénk díszíteni a karácsonyfát, választhatunk olyat, aminek a csomagolása újrahasznosítható, papírból, alufóliából van, vagy készíthetünk magunk. Önmagában ajándék már az elkészítés élménye is a gyerekekkel, s barátainkat is meglephetjük vele. S az is nagy kísértés, hogy sok karácsonyi díszt vásároljunk, pedig jók a tavalyiak is, azokat legfeljebb egy új elemmel gyarapítsuk.

 

Az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra hulladékmentes utazók, a talpalatnyitortenetek.hu blog szerzői. Amikor Kínában töltötték a szentestét, térképből hajtogattak karácsonyfát.

Az ikrényi Németh Edvárd és felesége, Kocsis Dóra hulladékmentes utazók, a talpalatnyitortenetek.hu blog szerzői. Amikor Kínában töltötték a szentestét, térképből hajtogattak karácsonyfát.


Csak amire valóban szüksége van 


– Egyedivé teszik a fát az otthon készült mézeskalácsok, amiket megsüthetünk a társunkkal. Az ünnep a készülődésben fogan meg. Nem érdemes a plázákban a tömegben személytelenül sodródni – állítja Dóra és Edvárd, és hozzátették: ne ajándékozzunk csak azért, hogy valamit adjunk! Így halmozódik fel ugyanis az otthonokban sok felesleges porfogó. Jól gondoljuk meg, mire van szerettünknek valóban szüksége, mit használ sokáig. Főzhetünk rokonainknak lekvárt ajándékba, vagy csak nagyon jó minőségű dolgot vegyünk, akár úgy, hogy több rokon összefog. Leginkább pedig élményt, figyelmet és időt adjunk! Lehet ez egy vacsorameghívás, egy saját készítésű kuponfüzet, amiben olyan feladatok elvégzését ajánljuk fel, amiket nem annyira kedvel a megajándékozott. Például mosogathatunk helyette. Elmehetünk együtt színházba, koncertre, kiállításra is – ezek emlékezetesek lesznek.


– Mi nem veszünk tárgyi ajándékokat idén, ahogy tavaly sem tettük – jegyezték meg Dóráék. Szerintük semmiképp sem érdemes olyasmit venni, ami egyszer használatos vagy hamar tönkremegy. A műanyag flakonokban árult tisztálkodási szerek helyett választhatunk kézműves szappant. Ha az elektronikai eszközöket nem az internetről rendeljük vagy használtan vesszük, akkor sok csomagolóanyagot kiiktathatunk. S ne menjünk éhesen az üzletbe, mert a legtöbb élelmiszer-maradék impulzusvásárlásokból származik!


Nem kell nagyon betárazni ételekből


Jellemzően sok ételt betárazunk ünnepek előtt, mert az étkezés ilyenkor központi kérdés, de csak két napig lesznek zárva a boltok. Ugyanúgy tervezhetünk, mint máskor, nem kell sokfélét, sokat főzni, úgyis hoznak a rokonok is ajándékba. Olyasmit készítsünk, ami több napig eláll – a magyar ünnepi étkek többnyire ilyenek. Nem érdemes órákig a konyhában állni, így feszültté válni, a karácsony pont a békéről szól.

– A fiatal felnőttek viselkedése a fontos, nekik kell okosnak lenniük. A gyerekek tanulásra készek, amit otthon látnak, az szokásukká válik. Az lesz számukra természetes, értékes, amit otthon annak tartanak. Adjunk ajándékba nekik a világért felelős életet! Az is megtisztelése a karácsonynak, hogy nem szennyezzük bolygónkat az ünnepléssel. Úgy is megtehetjük ezt, hogy idén figyelünk arra, ne legyen tele a szemetesünk csomagolóanyaggal. Jó érzés lesz! – fogalmazott a házaspár.

 

Kendőbe is becsomagolhatók az ajándékok. Fotó: Messzelátó Egyesület

Kendőbe is becsomagolhatók az ajándékok. Fotó: Messzelátó Egyesület


Kapkodás helyett


A karácsonyi készülődéskor kérjünk segítséget, tanácsot szeretteinktől, hiszen az ünnep az egymás felé fordulásról kell hogy szóljon! Ne űzött vadként hajszoljuk magunkat, a teendőket! Tudatosság, tervezés, törlés. Ha valami igazán fontos, például a hulladékmentesség, akkor így élhetünk az ünnepek előtt, alatt is. Családtagjaink között feloszthatjuk, ki mit készít, főz. S a nagytakarítás, a tisztaság az alaposságon múlik, nem a vegyszereken, hatékony a citromsav, az ecet, a szódabikarbóna is.


Kreatív csomagolás


Olyan anyagba csomagoljuk az ajándékot, ami később is használható. Vászontáskába, terítőbe, konyharuhába, kendőbe, ruhába, fémdobozba, kosárba. Így maga a csomagolás is ajándék. S újra felhasználhatunk régi csomagolóanyagokat, kartongurigákat, újságpapírt, régi térképet is. Ha mégis díszpapírt veszünk, ne csillogó legyen, annak előállítása bonyolult, újrahasznosítása lehetetlen. Ne ragasszuk össze, akkor kicsomagolásnál nem kell a papírt összetépni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!