Győr és környéke

2019.04.01. 17:20

A gyermek-újraélesztést gyakoroltuk a Kisalföld szerkesztőségében – fotók, videók

Szerkesztőségünk dolgozói tanulták meg, gyakorolták hétfőn a csecsemő- és gyermek-újraélesztést. Óvodásokat, kisiskolásokat nevelők, leendő szülők, nagyszülők, hogy szükség esetén segíteni tudjanak családtagjaiknak, másoknak.

Rimányi Zita

 

˝Gyerekmentő tudás – szülői elsősegély˝ akciónk felhívására eddig mintegy harmincöt közösség jelentkezett, amely meghívta az önkéntes orvosokat, akik az újraélesztést oktatják. Így tavaly ősszel kampányunk keretében több mint ötszázan tanulták meg az életmentő fogásokat és már idén is nyolc helyen jártak az ingyenes képzést tartó szakemberek, óvodákban, iskolákban, falusi művelődési házakban, cégeknél.

A következő hónapokban legalább még öt helyre mennek el, ugyanis minden felnőtt megtanulhatná a gyermek-újraélesztést, mert az első pillanatok, percek a döntőek. Ha leállt egy kicsi légzése, keringése, a mentőhívásnál is fontosabb a lélegeztetés, a mellkasnyomás elkezdése. Ezért szerveztünk hétfőn szerkesztőségünkben képzést, a nálunk dolgozók is megtanulták vagy ismétlésképp gyakorolták az életmentést.

A gyermek-újraélesztést gyakoroltuk a Kisalföld szerkesztőségében

A képzés lényege, hogy mindenki kipróbálhatja a fogásokat erre alkalmas gyakorlóbábukon. A győri Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány szakemberei – akik az oktatásokat tartják, már több mint tíz éve ezzel is foglalkoznak – olvasóink adományainak köszönhetően, a Jóakarat hídján érkezett forintokból olyanokat is vehettek, amik monitoron jelzik, hogy aki végzi a fogásokat, megfelelő ritmusban, erővel teszi-e azt. S a légút szabaddá tételét biztosító, onnan az idegen testet eltávolító fogásokat is lehet bábukon gyakorolni, ami azért fontos, mert a kisgyerekek gyakran félrenyelnek, aminek gyorsan súlyos következménye lehet.

Az orvosok, nővérek az oktatásra szabadidejüket áldozzák. Hétfőn szerkesztőségünkben is három gyermekgyógyász – dr. Horváth Eszter, dr. Szabó Viktória, dr. Pap Krisztina – és Szombathelyi Márton önkéntes segített kollégáinknak az életmentés gyakorlásában. Elmondták, hogy hivatásukhoz tartozik ez is és ha sokan ismerik az elsősegélynyújtást, eredményesebb lehet a gyógyítás. Tapasztalataik alapján akciónk hatására rengetegen szeretnék megtanulni régiónkban a gyermek-újraélesztést.

– Amikor kislányom korábban félrenyelt, ha nem is a legszakszerűbben, de sikerült megmentenem. Ilyen helyzet pedig bármikor könnyen újra előfordulhat, a bátyjánál is, ezért fontosnak tartottam, hogy szakemberek segítségével is gyakoroljam a légút szabaddá tételét és a gyermek-újraélesztést – mondta el Pozsgai Kitti szerkesztő, újságíró, aki úgy véli, nagyon jó lenne, ha sok édesanya, édesapa megtanulná az életmentő fogásokat. Akkor nagy esély lenne arra, hogy minden gyermek közelében mindig lenne valaki, aki gyorsan tud segíteni, akár a játszótéren is.

S a hétfői, szerkesztőségünkben tartott képzésen grafikus munkatársunk is szívesen részt vett, aki egyébként kampányunk logóját is megtervezte. Egy kisfia van és már gondolt arra, mit tenne, ha bajba kerülne, vagy akár egy autóbalesetnél kellene segítenie. Úgy véli, biztosan megpróbálná, de nem tudja, éles helyzetben is jól végezné-e el a mozdulatokat. Szerinte ebben, az esetleges pánik leküzdésében segített az újraélesztés gyakorlása.

Fotók, videók az ismétléshez

Ezen az oldalunkon megtalálhatják a „Gyerekmentő tudás – szülői elsősegély„ sorozatunk cikkeit, a folyamatábrákat, a videó-felvételeket is, amik segítenek a gyakorlati képzésen tanultak átismétlésében. Akciónkkal kapcsolatosan a [email protected] e-mail címre írhatnak és a 96/504-452-es számot hívhatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!