Győr és környéke

2017.02.02. 15:18

A digitális gazdaság segítése - támogatás kkv-knak

A kormány összesen 54 milliárd forint keretösszegű támogatással segíti a kis- és középvállalkozások digitalizációját.

kisalfold.hu

A kormány összesen 54 milliárd forint keretösszegű támogatással segíti a kis- és középvállalkozások digitalizációját – jelentette be ma Győrben sajtótájékoztató keretében Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. A pályázatokat március 8-tól lehet beadni, amelyik formailag, tartalmilag megfelel a kiírásnak, az automatikusan támogatásban részesül. Tehát számít a beadási sorrend. Egy-egy pályázó pár milliós vagy többször tízmilliós, akár százmilliós forrást is kaphat. Egy részét vissza nem térítendő támogatásként, másik részét kedvezményes kölcsönként egy százalékos kamattal, és az önrész vállalása is szükséges. Ezek aránya a legtöbb esetben negyven, ötven és tíz százalék lehet.


– Ébernek és gyorsnak kell lenni, de a kitöltőfelület megjelenéséig van idő a felkészülésre. Érdemes élniük a térség vállalkozásainak is ezzel a lehetőséggel, komoly segítséget jelenthet – hangsúlyozta Kara Ákos. A győri országgyűlési képviselő elmondta, hogy a keretösszegen belül három pályázati kiírás lesz. Az elsőben négyezer nyertesre számítanak, a mezőgazdaságon kívül bármilyen ágazatban tevékenykedő vállalkozás igényelheti. Többek közt a cégirányítás, a pénzügyi vagy a személyügyi tevékenysége digitalizálásához, egy könyvelői program beszerzéséhez. Például egy konyhabútorokat készítő fafaragó hatékonyabbá teheti a tervezőprogramját, egy autószerelő digitalizálhatja az ügyfélnyilvántartását.


A második kiírás a pályázati csomagon belül a nemzetközi piacra lépést segíti. Mintegy kétszáz cég kaphat ehhez támogatást, ha már van infokommunikációs terméke, de forrásra van szüksége a külföldi megjelenéshez. A harmadik kiírás pedig azt támogatja, ha a pályázó felhő alapú szolgáltatást fejleszt több vállalkozásnak. Azáltal adataikat úgy tárolhatják, hogy az nem függ egy eszköztől, hálózat révén többről is elérhető. Húsz nyertese is lehet ennek a pályázatnak.


Görög Tibor, a Győri Ipari Park ügyvezető igazgatója külön levélben keresi meg a területükön működő cégeket, hogy felhívja figyelmüket e lehetőségekre. Bővebb információk a palyazat.gov.hu internetes oldalon találhatók.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!