Győr és környéke

2019.05.09. 09:00

Negyvenkétezer riasztás - Ennyiszer vonultak a megyei mentők az elmúlt évben

Több mint negyvenezerszer vonultak a megyei mentők az elmúlt év során beteghez. Ebből húszezer segélykérés a győri állomásra futott be.

Sudár Ágnes

 A keddi győri balesetnél is ők küzdöttek a 32 éves súlyos sérült életéért. A baleset körülményeiről most már többet lehet tudni, s egybecsengenek azzal, amit a szemtanúk a helyszínen is állítottak nekünk. 

 Az adományból vásárolt két darab sínkészlet egyikével Kriskó István. Fotó: H. Baranyai Edina

A rendelkezésre álló adatok szerint a fiatal ikrényi nő (egy többgyermekes anya) a Szent István út és a Jókai utca kereszteződésében található lámpa tilos jelzését figyelmen kívül hagyva próbált meg átkelni az úttesten, az Árpád út irányába. A Szent István úton érkező személygépkocsi vezetője azonnal fékezett, de így sem tudta elkerülni a járműve elé futó gyalogost és elütötte. (A rendőrség ide vonatkozó tanácsait keretes írásunkban találják.)


 Ahogy hasonló esetekben, úgy most is a mentőszolgálat munkatársai érkeztek a sérülthöz, s szállították a Petz-kórházba. Prof. Oláh Attila orvos igazgató már kedden jelezte, hogy válságos a beteg állapota, számos törése közül a koponyasérülése a legaggasztóbb. Tegnap sem tudott jobb hírrel szolgálni: kritikus állapotban van a fiatal édesanya. 

 A felajánlott egy százalékok és anyagi támogatás egyben köszönet is a mentősök munkájáért. Képünkön Bajcsi Levente. Fotó: H. Baranyai Edina

A felajánlott egy százalékok és anyagi támogatás egyben köszönet is a mentősök munkájáért. Képünkön Bajcsi Levente. Fotó: H. Baranyai Edina

Ahogy írtuk is, ez a baleset csak egy volt azon riasztások között, amely a Győr-Moson- Sopron megyei mentőszolgálathoz futott be. Egy év alatt összesen 42 ezerszer kértek és kaptak segítséget – nyilván nemcsak a balesetet szenvedettek, hanem a belgyógyászati rosszullét miatt ellátásra szoruló emberek is. Fogarasi Zoltán vezető megyei mentőtiszt kérdésünkre elmondta: mintegy 280 szakemberrel oldják meg a feladatokat, a riasztások száma pedig két éve nagyjából azonos. Kilenc mentőállomásról vonulnak a mentők Győr- Moson-Sopron megyében, s a személyi állomány biztosítása mellett nyilván az is fontos, hogy mivel menthetnek. 

A 42 ezer mentésnek csaknem a felét a győriek végezték, s az ő alapítványuk – Életmentők a Győriekért Alapítvány – vásárolhatott az elmúlt időben mintegy 500 ezer forint értékű eszközöket. Fogarasi Zoltán erről is beszámolt: az adományokból két darab vákuumos sínkészletet szereztek be, amit végtagrögzítésre használnak. Ezenkívül speciális (sorozatmandzsettás) vérnyomásmérők kerültek a mentő- autókba, illetve vércukormérők, pulzoximéterek és pupillalámpák. Ezeket a mindennapi mentések során használják is. 


Számos olyan történet van, amelyek nem kerülnek nyilvánosságra, de az adott család pontosan tudja, hogy hozzátartozójukért mit tettek az elsőként kiérkező mentők. Aki úgy gondolja, hogy a köszönetét – akár utólag is – a lehetőségeihez mért támogatással fejezné ki, megteheti. Az Életmentők a Győriekért Alapítvány számlaszáma: 58600300- 11206712. Adószáma: 18275038-1-08.

 Ne legyen több ilyen

 A rendőrség ezekre hívja fel a figyelmet: a gyalogosok ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen! A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a forgalomról és az átkelés biztonságáról! Vegyék figyelembe, hogy nedves, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani! A sofőrök a gyalogos-átkelőhelyek közelében figyelmesen és körültekintő módon vezessenek! Minden körülmények között tartsák be a KRESZ által előírt szabályokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!