Győr és környéke

2018.05.29. 08:55

Egy év telt el a fekete hétvége óta: 93-98 km/h-val gázolták halálra a 19 éves fiatalt Győrben

Egy éve májusban két gázolásos haláleset történt egy hétvége alatt a városban. A 68 éves enesei asszony a likócsi baleset után halt bele sérüléseibe a Petz-kórházban. A nagy Tescóval szemben, a 83-as főúton kerékpáros fiatalembert ütöttek el. Ő a helyszínen vesztette életét. Utóbbi ügyben jogerős ítélet született, a likócsi balesetet még nem tárgyalta a bíróság.

Szeghalmi Balázs

A 68 éves asszonyt május 12-én késő este a likócsi körforgalomnál érte a baj. A Petz-kórház intenzív osztályán sorozat borda-, combnyak-, és medencetöréssel ápolták. A szervezete 48 órával később adta fel a küzdelmet.


Nem hibázott az áldozat


"A hölgy 11 métert tett meg a gyalog-átkelőhelyen, amikor érkezett a busz" - közölte Dr. Gál Katalin. A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője hozzátette: az asszony ütközéskor a szélvédőnek csapódott, a busz 16 métert lökte előre, majd az úttestre esett. A megyei ügyészség szerint az áldozat nem szegte meg a KRESZ szabályait, amikor át akart kelni. A vádirat szerint a buszsofőr terhére az róható fel, hogy a kijelölt zebrát nem kellő óvatossággal közelítette meg.


Hiába fékezett, későn vette észre az Íves utcában közlekedő gyalogost. A sokak számára banálisnak tűnő szabályszegésből pár másodperc alatt tragédia történt. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztésre tett indítványt. A buszt vezető férfi büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés lehet, hangsúlyozzuk felfüggesztve. Tárgyalást egyelőre nem tartott a bíróság az ügyben. Az ÉNYKK korábbi tájékoztatása szerint egy hónappal a baleset után munkába állt a buszsofőr.

 

A likócsi balesetben a busz 16 métert lökte előre a nőt. Fotó: Béres Márton

A likócsi balesetben a busz 16 métert lökte előre a nőt. Fotó: Béres Márton


Több mint 30  km/h-val  ment gyorsabban a vezető a megengedettnél


A másik győri tragédia ügyében már jogerős ítélet született a Győri Járásbíróságon idén áprilisban. A fájóan fiatalon elhunyt 19 éves fiatalembert 2017. május 14-én 22 óra 40 perc körül ütötte el egy Citroen Xara a 83-as főúton. A tinédzser a főutat keresztező zebra mellett lévő kerékpársávon haladt, amikor a tragédia történt. Bence életéért több mint egy órán át küzdöttek a mentők. Többször próbálták újraéleszteni, de a szíve - miután megállt - egyszer sem indult újra. Éjfél előtt meghalt. Tavaly nyáron lett volna 20 éves.


A rendőrségtől származó első információk szerint a sofőr a megengedettnél gyorsabban ment Tét irányába. Sokatmondó volt az autó állapota: az ütközés erejétől a Citroen szélvédője összezsugorodott, a teteje behorpadt. Ami nem derült ki pontosan egy éve, most már tény a bírósági iratok szerint: az autós 93-98 km/h-val

haladt a 83-ason, amikor gázolt.

A kerékpárost ért ütközés erejéről sokat mond a rendőrségi fotó, amely a baleset után készült a 83-as főúton.

A kerékpárost ért ütközés erejéről sokat mond a rendőrségi fotó, amely a baleset után készült a 83-as főúton.


Szúródó fények


"Az ítélet indokolása szerint, amennyiben a vádlott megengedett sebességgel érkezik a gyalog-átkelőhelyhez (a 83-ason itt 60-as tábla van érvényben - a szerk.), késedelem nélkül reagál, akkor elkerülhette volna a balesetet" - mondta dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, a Győri Törvényszék szóvivője.


Meg kell jegyezni: a vizsgálat szerint a helyszínen elhunyt tinédzser körültekintés nélkül tekert az útra. Ezen a szakaszon hiába jó a közvilágítás, az üzletek felől szúródó fények zavarók lehetnek az emberi szemnek. Ez érinti a közlekedés összes szereplőjét. Az autót vezető férfit a Győr Járásbíróság egy év szabadságvesztésre ítélte, de az ítéletet két év próbaidőre felfüggesztették. A vádlottat két évre eltiltották a vezetéstől és neki kell állnia a bűnügy 200 ezer forintos költségét is.

Fotó: Police.hu

Fotó: Police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!