Győr és környéke

2019.04.30. 10:57

100 forintért bérelhetők tolószékek a Petz-kórházban Győrben

A győri Petz-kórházban a bevásárlókocsikhoz hasonló módszerrel használható huszonöt tolószék.

Sudár Ágnes

A lábszárcsontja tört el Inzsöl Renátának, s a gipszelésre abban a tolószékben várt, amelyet néhány napja használhatnak a Petz-kórház betegei. Azt mondta, jó, s mivel az anyósa kísérte be a kórházba a balesete után, mindkettőjüknek nehezebb dolga lett volna, ha nincs kéznél. Eddig nem volt, így a szerencsétlenségben számukra szerencse, hogy a baj akkor esett meg velük, amikor a kerekesszékek már rendelkezésre álltak a Petz-kórházban.


A győri kórház az elsők egyike, ahol a mintegy tízmilliós beruházásba belevágtak: első körben huszonöt széket vásároltak és négy terminált építettek ki. Ha ez beválik – márpedig az első napok tapasztalata jó –, lehet folytatása. Minden úgy működik, ahogy azt a boltokban a bevásárlókocsiknál megszoktuk; száz forinttal vagy egy euróval.


A Petz-kórház „A" épülete előtti szervizúton, a mozgáskorlátozott-feljárónál; a „C1" épület sürgősségi bejáratánál; a „C2" épület keleti oldalán lévő bejáratnál, illetve az „E" épület (Magyar utca) főbejárata mellett alakították ki a kerekesszék-terminálokat. Mindegyik kompatibilis egymással, tehát bármelyikből hozzák el az egyiket, a másikba ugyanúgy visszahelyezhető.


A székek teljesen újak, könnyen guríthatók és a betegek számára is kényelmesek – mondják azok, akik már használták. Valóban olyan kezdeményezés ez, amely egy az egyben a betegek és a hozzátartozók érdekeit szolgálják. De az ő érdekük is, hogy a székek épségben maradjanak.


A beruházásról dr. Tamás László János főigazgató és Csordás Adrienn ápolási igazgató számolt be, mint mondták, a kerekesszékek házon belül is segítik a mozgásában korlátozott beteget célba jutni, de a parkoló autóból is be tudják így hozni a pácienst a hozzátartozók. Meg kellett kérdezni, hisz tudjuk, hogy a veszély jogos: a székek lopásvédelemmel is el vannak-e látva? Eleve védetté teszi a széket az a tény, hogy robusztus, s nem hajtható össze.


Egy személyautóba nem lehet berakni (annál nagyobb), de talán ennél is fontosabb, hogy aki egyszer használta, az talán megérti: amennyire neki segített az eszköz, ugyanannyira tud majd másnak is – ha nem teszik tönkre, nem lopják el, hanem visszaviszik a helyére. A győri kórház bizonyosan az első intézmények egyike, ahol a módszert kipróbálják. Néhány nap alatt máris látható, hogy a huszonöt szék folyamatosan „pörög" a betegek között. Szükség volt, szükség is lesz rájuk. A kórház területén belül négy helyen van terminál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!