Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Az unióra számítanak a tejesek

Azonnali uniós beavatkozást sürget az EU tejágazatának megmentése érdekében a Tej Terméktanács.

Céljuk, hogy megállítható legyen az állatállomány csökkenése, valamint, hogy az ígért támogatásokat legkésőbb jövő éve elején el lehessen juttatni a gazdálkodókhoz.

A terméktanács az MTI-hez pénteken eljutatott állásfoglalása szerint a tej felvásárlási ára az elmúlt másfél évben drasztikusan csökkent. Míg 2008. januárjában a termelőknek 95,15 forint átlagárat fizettek a felvásárlók literenként a tejért, addig ez az ár az idén júliusban már csak 54,93 forint volt.

A termelők így több, mint 40 forinttal, azaz mintegy 40 százalékkal kapnak kevesebbet a tejért. Ez számukra literenként 20 forint körüli veszteséget jelent, ennyi a különbség az átvételi ár és az önköltség között.

Mariann Fisher Boel, az unió agrárbiztosa a tavaly ősz óta tartó egész Európát érintő tejes demonstrációk, tüntetések ellenére sem tett érdemi lépéseket a válság megoldására - hangsúlyozza a Tej Terméktanác. A hibás döntések felülvizsgálata és módosítása nem lehet emocionális kérdés. Ezért a magyar tejtermelők követelik a meglévő hibák érdemi kezelését - húzzák alá nál.

A Tej Terméktanács véleménye szerint: nem fogadható el, hogy a kialakult piaci feszültségek kezelését a bizottság a tagállamokra kívánja hárítani.

Továbbra is indokolt és szükségszerű a kvóta alapú támogatás 50 százalékos emelése, valamint a támogatottsági szintek közötti különbség megszűntetése. A terméktanács szerint az Európai Bizottságban ezt az álláspontot kell képviselnie Magyarországnak.

Emellett a piaci folyamatok alapján továbbra is indokolt az export-visszatérítések, legalább 50 százalékos emelése. A magyar szakmai szervezet javasolja, az országos referencia mennyiségek azonnali felülvizsgálatát, és a korábbiakban megemelt ország-kvóták felfüggesztését. Szeretnék elérni továbbá az élelmiszer-kereskedelmi láncok árletörő kereskedelmi gyakorlatának és árpolitikájának uniós szintű, valamint a Közös Agrárpolitika (KAP) állapotfelmérésének felülvizsgálatát is.

A terméktanács szükségesnek tartja, hogy az egész európai piacot sújtó kérdésekre globális válaszok szülessenek.

A Tej Terméktanácsnál úgy tudják - az agrártárcától kapott tájékoztatás szerint - az unió agrárminisztereinek tanácsülésén szeptember 7-én Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is ezt képviseli.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SkyEurope csőd: pert indított a felügyelet

Pert indított a csődbe jutott, szlovákiai diszkont légitársaság, a SkyEurope ellen az osztrák… Tovább olvasom