Életstílus

2019.04.12. 11:16

A mesterséges intelligencia jobban felismeri a bőrrákot, mint az ember

A mesterséges intelligencia esetleges alkalmazása nem teszi fölöslegessé az orvosi diagnózist.

MTI

A mesterséges intelligencia pontosabban felismeri a bőrrákot, mint az orvosok - erre a következtetésre jutottak német kutatók, akik 12 németországi egyetemi klinika dermatológusait versenyeztették egy külön e célra kifejlesztett számítógépes programmal.


A kísérletben részt vevő 157 bőrgyógyász közül csak hét szerepelt jobban, mint a számítógépes algoritmus, 14 orvos ugyanúgy teljesített, mint a mesterséges intelligencia, az orvosok nagy többsége, 137, pedig rosszabbul diagnosztizálta a rákot, mint az algoritmus - közli a European Journal of Cancer című szakfolyóiratban csütörtökön ismertetett kutatás.


A tesztelt algoritmust a Német Rákkutató Központ (DKFZ), a heidelbergi Nationale Centrum für Tumorerkrankungen (NCT) és az Egyetemi Bőrklinika tudósai fejlesztették.


Az orvosoknak és a 12 ezer 378 fotó alapján összeállított algoritmusnak 100 bőrelváltozásról - köztük 20 melanómáról és 80 anyajegyről - kellett megállapítania képek alapján, hogy ártalmatlan anyajegyről vagy a bőrrák legveszélyesebb típusáról, a melanómáról van-e szó. A kísérleti alanyoknak el kellett dönteniük, hogy rákgyanú miatt javasolják-e szövettani vizsgálat elvégzését, vagy sem.


Az algoritmus átlagban precízebben diagnosztizálta a bőrrákot, mint a bőrgyógyászok - írják a kutatók.


A mesterséges intelligencia esetleges alkalmazása nem teszi fölöslegessé az orvosi diagnózist, mindazonáltal az fontosabb szerepet tölthet be a bőrgyógyászatban a jövőben, pontosabb diagnózisok megállapítását teheti lehetővé - hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.


Az algoritmus már csak azért sem pótolhatja az orvosi rendelést, mert csak kétféle diagnózist ismer, az anyajegyet és a fekete bőrrákot (melanóma), miközben a bőrgyógyásznak egy testi vizsgálatkor több mint 100 lehetséges elváltozást kell lehetőségként számba vennie, köztük nagyon ritkákat és olyanokat, amelyeket aligha lehet felismerni pusztán kép alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!