Életstílus

2014.07.08. 14:57

Jobb lesz mindig számlát adni - A NAV nem megy szabira

Cél a visszaélések kiszűrése, a fekete foglalkoztatás, az illegális árusítás, a bevételek eltitkolásának feltárása.

kisalfold.hu


Idén nyáron is a számla- és nyugtaadást, az árucikkek eredetét, a jövedéki termékek forgalmazását, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát ellenőrzik a revizorok és a pénzügyőrök.

Elsősorban a forgalmas kereskedelmi egységek és vendéglátóhelyek, valamint a vásárok és piacok területén, illetve a fesztiválok (szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál, Győri Bornapok stb.) kitelepülő árusai, szolgáltatói, a kerékpárkölcsönzők és szervizek, a gépjármű-kölcsönzők, a zöldség- és gyümölcskereskedők, a taxisok, a mozgóárusok, a fagylaltozók, a szépségszalonok és az interneten kereskedők számíthatnak ellenőrzésre.

A revizorok horgásztavaknál, nyári táborokban, állatvásárokon, sportszolgáltatóknál és városnéző túrákon is ellenőrizni fogják a szabályok betartását.

A múlt nyáron a Nyugat-dunántúli régió valamennyi nagyobb településén megjelentek az adóellenőrök, sokszor a társhatóságokkal együtt, és több mint félezer esetben nézték meg, hogy a vállalkozók bejelentették-e alkalmazottaikat, adnak-e nyugtát, illetve tudják-e igazolni árukészletük eredetét.

A nyári hónapokban végzett vizsgálatok csaknem egyharmadánál tártak fel szabálytalanságot, a kiszabott mulasztási bírság összege megközelítette a 30 millió forintot.

A korábbi évek tapasztalata az, hogy a nagyobb rendezvényekhez kapcsolódó akciók és a munkaidőn túli ellenőrzések több hiányosságot tárnak fel, illetve, hogy a szezonális termékeket árusítók gyakrabban vétenek hibát. A mulasztások aránya az 50 százalékot is megközelíti.

A rendszeres és akciószerű ellenőrzések fő célja továbbra is a közteherviselés szélesítése, a szándékos adóelkerülés feltárása, ezáltal az alkalmazottak, a vásárlók és a tisztességes adózók védelme, az önkéntes jogkövetés elősegítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!