Kincs a roncsban

2022.06.21. 15:30

Hatalmas márványfejet rejtett a római kori hajóroncs

Az i.e. 1. században elsüllyedt antikhütérai hajóroncsban bukkantak rá a márványból készült szoborfejre.

A régészek bejelentették, hogy hatalmas márványfejet fedeztek fel a görögországi Antiküthéra hajóroncsnál, ahol 1901-ben találták meg az úgynevezett antiküthérai szerkezetet. 

Visitors,Look,At,A,Fragment,Of,The,2,100-year-old,Antikythera,Mechanism,
Az antikhütérai szerkezet. 
Forrás: Shutterstock

A szerkezetre 1902. május 17-én bukkantak 40 méter mélységben a Küthéra és Kréta között fekvő Antiküthéra szigete mellett a tenger mélyén keresgélő szivacshalászok, egy az időszámításunk előtt az 1. században elsüllyedt római hajóroncsban – írja az Origo.

Néhány tudós azt feltételezte, hogy az elsüllyedt hajó Sulla római tábornok zsákmányának egy részét szállíthatta Athénból, még időszámításunk előtt 86-ban.
A görög író, Lucian utalása Sulla egyik, az Antiküthéra régióban elsüllyedő hajójára vonatkozó feljegyzés adott hitelt ennek az elméletnek. 
A korábbi kutatások során számos szobor, érme és műtárgy került elő a roncsról, illetve az úgynevezett antiküthérai szerkezetnek nevezett eszköz – amelyet sokan a világ első analóg számítógépének tartanak – erősen korrodált maradványai mellett. 

A roncs körül több amforát is felfedeztek, amelyek Krisztus előtt 80–70 körül készültek: a hellenisztikus kerámiák pedig időszámításunk előtt 75–50. körüli időt jeleznek, míg a római kerámia az első század közepén ismert típusokhoz hasonlít.

Athens,,Greece,-,Apr,28,,2013:,National,Archaeological,Museum,Of
Forrás: Shutterstock

A görög kulturális minisztérium által bejelentett legújabb felfedezés során a kutatók több nagy sziklát mozgattak meg, hogy feltárják a hajóroncs eddig feltáratlan részeit.

A csapat egy szobor márványalapját találta meg, amelyben egy emberi alak mindkét alsó végtagja megőrződött, valamint egy szakállas férfialak masszív márványfeje. 

A tudósok úgy vélik, hogy a fej az úgynevezett Antiküthéra Herkulesé lehet. Egy fej nélküli szoboré, amelyet szintén a helyszínen fedeztek fel 1900-ban, és jelenleg az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban állították ki.
A szakemberek két emberi fogat is találtak ugyanitt, de az egykori utazók neméről, életkoráról és eredetéről csak a további, az igazságügyi fogorvostani és  radiokarbonos kormeghatározó vizsgálatok tárhatnak fel információkat. 
Az antiküthérai hajóroncs tanulmányozási projektjét a Görög Kulturális és Sportminisztérium Víz alatti Régiségek Ephorátusa végzi – írja a HeritageDaily online tudományos portál.

Borítókép forrása: Origo/Greek Ministry of Culture

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!