Digitália

2023.02.08. 06:00

Ilyen lesz az új Bing, ami leverheti a Google-t?

Csak 10 százalék a Bing részesedése a keresőpiacon. Hamarosan azonban ez az arány drámaian megváltozhat, ha a Google nem lép gyorsan.

Forrás: Shutterstock

Fotó: SuPatMaN

Megtalálták a Microsoft Bing kereső GPT-4 mesterséges intelligenciával felszerelt új felületének előnézetét. Ez az MI még annál is sokkal gyorsabb, mint a már elérhető, világszerte nagy visszhangot kiváltott ChatGPT.

A Microsoft hosszú távú partnerséget kötött az OpenAI-val, a ChatGPT-t fejlesztő AI-kutatócsoporttal, hogy a nem túl népszerű Binget felokosítsa vele.

A GPT-4 a GPT-3-nál gyorsabb lesz, és a lényeg:

a Bing várhatóan természetes mondatok formájában tud majd keresni, úgy társaloghatunk vele, mint egy emberrel.

Míg a jelenleg elérhető GPT-nél néha egy percet is kell várni a válasz megjelenítésére, a 4-esnél a várakozási idő csökken.

A ChatGPT-vel felturbózott Bing felülete jelentések szerint február 3-án véletlenül (?) ideiglenesen kikerült az internetre.

Owen Yin arról számolt be, hogy „véletlenül belebotlott” az új Bing felület nyilvános előnézetébe, amiről az alábbi felvételeket készítette, mielőtt még visszavonták volna a láthatóságát:

Yin szerint az új Bing keresősávot csevegődobozra cserélték, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy legfeljebb 1000 karakter terjedelemben kérdéseket tegyenek fel.

Míg a ChatGPT-t ismerten csak 2021-ig képezték ki, így nem naprakészek az adatai – hiszen a későbbi információkról fogalma sincs –, az új Bing hozzáférést ad a legfrissebb adatokhoz. Továbbá, amikor felteszünk neki egy kérdést, értelmezi azt, és több webhelyen keresi a választ, kiemelve és megjelenítve az információk forrását.

 

Az új Bing lehetővé teszi például az étkezések és az útvonalak megtervezését az egyéni ízlésünknek, pénztárcánknak, pillanatnyi tartózkodási helyünknek megfelelően. Ráadásul a kreatívabb GPT-4 állítólag képes verseket és regényeket írni.

Eddig a keresőmotorok – mint a Google egyeduralkodó keresője – egyirányú kérdésekkel működtek, de az új Bing kétirányú párbeszédet folytat majd a felhasználóval, mint egy chatbot.

 

Azok, akik szeretnének visszatérni a hagyományos keresőmotorhoz, könnyedén válthatnak oda és vissza a régi keresőoldal és az új csevegőképernyő között.

 

„Az új Bing megszerzéséhez a funkció hivatalos megjelenése után regisztrálni kell majd a várólistára a Bing weboldalán” – mondta Yin.

A Microsoft nem erősítette meg és nem cáfolta a kiszivárogtatás hitelességét.

A Google válasza nem sokat késett

A keresőóriás hétfőn bejelentette a Bard nevet kapott mesterséges intelligencia chatbotját, amelyet a következő hetekben – a belső tesztelés után – állítólag nyilvánosságra is bocsát. A Bard versenyezni fog a rivális ChatGPT -vel.

A Google fejlesztése az óriásvállalat nagy nyelvi modellje, a LaMDA nyelvi modelljén alapul.

„Hamarosan olyan mesterséges intelligencia által vezérelt funkciókat láthatnak majd a Keresésben, amelyek összetett információkat és többféle nézőpontot nyújtanak könnyen feldolgozható módon, s így sokkal többet tudhatunk meg gyorsan és kényelmesen az internetről” – írta Sundar Pichai vezérigazgató.

Azt a példát mutatta be egy villanásnyi videóban (alább) a Bardról, hogy képes a NASA James Webb űrteleszkópjának új felfedezéseit érthetően elmagyarázni – akár egy kilencéves gyereknek.

A termékteszteket egy közelmúltbeli céges pánikmegbeszélés után jelentették be. Ezen az értekezleten a Google alkalmazottai állítólag aggodalmukat fejezték ki a ChatGPT hirtelen támadt népszerűsége miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!