Nyáron befejezi

2022.05.18. 14:48

Nyugdíjba vonul a NASA Insight marsszondája

Már a nyáron befejezi működésének tudományos szakaszát az Insight, mert napelemei a porosodás miatt egyre kevesebb áramot termelnek – jelentette be kedden az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A missziót formálisan az év végén szüntetik meg, addig még készíthet néhány fényképet és kommunikálhat a Földdel a Mars felszínén lévő űrszonda, a szeizmométer azonban várhatóan csak júliusig képes regisztrálni a marsrengéseket.

Az Insight 2018 novemberében érkezett a Marsra a szeizmikus hullámok tanulmányozására, hogy többet tudjanak meg a kutatók a vörös bolygó belsejéről, ami segíti őket annak jobb megértésében, miként formálódnak a bolygók.

Eddigi működése során a szonda több mint 1300 marsrengést észlelt, köztük a legerősebbet, egy 5-ös magnitúdójút két hete, és meghatározta a bolygó rengésre hajlamos térségeit.

Az Insight a második marsjáró, amelyet a por miatt veszít el a NASA: az Opportunity szondát egy globális porvihar tette működésképtelenné 2018-ban. Fokozatosan rakódik le rajta a por, a porosodás különösen az elmúlt egy évben gyorsult fel. Az eszköz jelenleg tizedannyi energiát nyer a napsugarakból, mint amennyit küldetése elején.

A NASA két másik működő marsjárója, a Curiosity és a Perseverance továbbra is kifogástalanul működik, hála a nukleáris meghajtásnak. Az űrkutatási hivatal illetékes vezetője szerint a jövendőbeli Mars-missziók esetében kénytelenek lehetnek lemondani a napenergiáról, vagy legalábbis jobb napelemtisztító technikát kell kifejleszteni, esetleg a kevésbé porviharos évszakokra koncentrálni.

Az Insight-csapat is számított a por felhalmozódására, de abban reménykedtek, hogy egy erős széllökés vagy porördög segít letisztítani a napelemeket. Ez egyelőre nem történt meg, holott forgószelek ezrei közelítették meg a marsjárót.

Borítóképünkön a NASA InSight által 2022. április 24-én, a küldetés 1211. marsi napján készített kép a marsjáró egyik porral borított napelemtáblájáról (NASA/JPL-Caltech)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!