DávidBlogGyőr

2014.02.03. 19:00

Egyéni harcok a bankban és a munkahelyen

Sziasztok! Még mindig az egyéni felelősségen van a hangsúly, csak más szemszögből. Példákat gyűjtöttem össze, hogy mire kell odafigyelni.

 

Az előzőekben/előző írásaimban kitárgyaltam a magyarországi pénzügyi kultúrát az előnyeivel és hátrányaival együtt. Ennél részletesebben csak személyesen lehet elemezni. Olyan dolgok vannak hátra, amelyeket személyesen kell megbeszélni. Viszont van egy-két példa, amellyel mi is találkozhatunk:

 a közjegyzői díj mértéke jelzáloghitelnél, amely a törvényileg szabályozott. Ez azt jelenti, hogy meg van határozva tételesen, hogy adott szolgáltatásért mennyi közjegyzői díjat lehet kérni. Amennyiben nem a törvény szerint kérnek fizetséget, akkor kérhetünk másik közjegyzőt, valamint vihetünk sajátot is. Az ügyvédi díjról is minden esetben lehet tárgyalni, erre érdemes odafigyelnünk. Ne féljünk belemenni a kellemetlen helyzetekbe a bankban sem. Minden vitás esetben a fiókvezető segítségét kérjük, mert ő rendelkezik olyan felelősségi döntéskörrel, mint egy biztosítási ügynök. A második példa a cafeteria a munkahelyen. Lehetőség szerint, ha van rá mód önkéntes nyugdíjpénztárt vagy önkéntes egészségpénztárt válasszunk (utóbbi inkább ott éri meg, ahol van kisgyermek) még akkor is, ha van már megtakarításunk. Ennek az oka: ha 2 év után munkahelyet váltunk vagy vállalkozásba kezdenénk, akkor a nyugdíjpénztár/egészségpénztár tagsági díját nem kötelező fizetni. A munkáltatótól pedig meg kell kérdezni, hogy lehet-e már meglévő önkéntes nyugdíjpénztárt vagy egészségpénztárt választani. Nincsen akadálya. Ennek az a lényege, hogy aki az alkalmazotti létet választja, akár egy életen keresztül gyűjtenek nekik a munkáltatók a számlára. Harmadik aktuális példa: vállalkozások figyelem! Lehet vállalkozói számlát váltani társasági szerződés nélkül. Ezzel meg lehet spórolni több 10 ezer forintot.

Kérdéseket várom a [email protected] e-mail címre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!