Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Munkajogi esetek 13.

„Jelenlegi munkahelyemen 8 éve dolgozom határozatlan idejű munkaszerződéssel. 2 éve új csoportvezetőt kaptunk, aki szimpátia alapján kezelte a dolgozókat. Szerintem ez megengedhetetlen. Néhányan kaptunk írásbeli figyelmeztetést, mivel nem mentünk be túlórázni, de nem is kellett és nem is iratkoztunk fel. Persze többen nem kaptak figyelmeztetőt. Felírta, hány percig voltunk WC-n. Aztán jött helyette egy másik csoportvezető, akinek gondolom, átadta a »feketelistát«. Én hamarosan »repültem« a helyemről, ami nagy felháborodást keltett. Másik helyre tettek, ahol lényegesen kevesebbet keresek. (...) Igazolatlant januári hófúvásért kaptam, amikor sokan nem mentünk aznap dolgozni. Be is telefonáltam ekkor. Írásbeli figyelmeztetőt kaptam, velem soha semmi probléma nem volt, elvégeztem a munkámat, és most is elvégzem. Már gondoltam arra, hogy munkaügyi bírósághoz fordulok, mert ez megalázó, amit velem művelnek. Van esélyem? Ha a főnökségnek szólok, úgysem nekem lesz igazam. Lassan két hónapja kerültem el a helyemről, de még mindennap sírok" – panaszolta „Depressziós, aki 24 éve becsülettel dolgozik" jeligét használva olvasónk.

Szakértőink úgy vélik, hogy a leírtak alapján a cégénél nincsenek rendben a munkaügyi kapcsolatok. Ezen azonban kívülről segíteni nem könnyű, szinte lehetetlen. Természetesen sérelem esetén a munkaügyi bírósághoz vagy a munkaügyi felügyelőséghez lehet fordulni, de a bíróságon a sérelmeket bizonyítani kell és ez egyébként is csak az orvoslása lehet esetenként a hasonló problémáknak. A legjobb megelőzni azokat és arra többféle lehetőség van.

Ha már működik szakszervezet a cégnél, a panaszos bizalommal fordulhat a választott tisztségviselőhöz  vagy az ágazati szakszervezethez. Amennyiben még nem működik, akkor össze kellene fogni és megalakítani. Ahol működik szakszervezet, ott többségében nem ennyire kiszolgáltatottak a munkavállalók, van választott tisztségviselő vagy testület, amely az esetleges vezetői túlkapások ellen szót emelhet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdag Erzsi: Csigabiga néne

Tovább olvasom