Adó- és pénzügyeink

2013.05.28. 17:36

Fontos adózási határidő: május 31.

Péntekig kell vallani a társasági adóról.

2013. május 31. a 1229-es számú társaságiadó-bevallás benyújtásának a határideje. Az előző évben 32 ezer bevallást nyújtottak be a Nyugat-dunántúli régióban, idén is körülbelül ennyit várunk. Eddig a várt társaságiadó-bevallások 20%-a érkezett be.

A 1229-es számú nyomtatványon kell a gazdálkodóknak számot adniuk a társaságiadó-kötelezettségükről, a csekély összegű (de minimis) támogatásokról, illetve az érintett speciális adózói körnek a jelzetteken túl az energiaellátók jövedelemadójáról, a hitelintézeti járadékról, a hitelintézeti különadó kötelezettségről, idei évtől az innovációs járulék elszámolásáról, valamint a szakképzési hozzájárulásról is.

A 2013. évre az egyszerűsített vállalkozói adót, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA) vagy a kisvállalati adót (KIVA) választó adózó (tehát a társasági adó hatálya alól 2013. január 1-jével kikerült adózó) a 2012. évi társasági adójáról a 1271EVA bevalláson számol el, melynek benyújtási határideje szintén 2013. május 31.

A társasági adót a megfizetett adóelőleg és feltöltés figyelembevételével ugyancsak május 31-ig kell az adóalanyoknak megfizetniük.

Nem vonatkozik a május 31-i határidő azokra az érintettekre, akik a naptári évtől eltérő üzleti évre vonatkozóan készítik el beszámolójukat. Ezeknek a gazdálkodóknak az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallásukat.
Nem érinti a május 31-i határidő azokat a nonprofit szervezeteket (alapítvány, egyesület stb.) sem, amelyeknek 2012-ben vállalkozási tevékenységből nem volt bevételük, vagy e tevékenységükhöz kötődően költséget, ráfordítást nem számoltak el, és a társaságiadó-bevallást helyettesítő nyilatkozatukat 2013. február 25-ig megtették, ezzel ugyanis ők már teljesítették bevallási kötelezettségüket.

2013. május 31-ig a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett adózóknak beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek is eleget kell tenniük, melyet a Céginformációs Szolgálatnak a kormányzati portálon keresztül kell teljesíteniük.

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!