Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Ötvenmilliárd bolygó lehet a Tejútrendszerben

Ötvenmilliárd planéta lehet a Tejútrendszerben, közülük ötszázmillió a lakhatósági zónában van - számították ki az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) asztronómusai, akik galaxisunk első "népszámlálását" végezték el a bolygóvadász űrteleszkóp, a Kepler csillagászati műhold felvételei alapján.
Az űrteleszkóp eddig 1235 bolygót fedezett fel úgynevezett fedési módszerrel, a csillag fényének az előtte elhaladó planéta által okozott parányi elhalványulását észlelve. A bolygók közül 54 az úgynevezett lakhatósági zónában van, vagyis felületükön mérsékelt hőmérsékleti viszonyok uralkodnak - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Mint William Borucki, a Kepler-program tudományos vezetője rámutat, az űrteleszkóp működésének első évében felfedezett bolygók számát vették alapul, amelyeket a csillagászati műhold az égboltnak mindössze négyszázadnyi területét megfigyelve regisztrált. Majd számításokat végeztek, hogy egy-egy csillag körül hány bolygó keringhet.

Sokáig a tudósok azt feltételezték, hogy a Tejútrendszerben több mint százmilliárd csillag lehet, tavaly viszont a Yale Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy számuk közelíthet a háromszázmilliárdhoz.

William Borucki és kollégáinak számításai szerint minden második csillag rendelkezik bolygóval, vagy akár többel is, és minden kétszázadik nap planétái a lakhatósági zónában találhatók. Így galaxisunkban legkevesebb ötvenmilliárd bolygó lehet, közülük ötszázmillióra tehető az élhetők száma. S ez csupán a Tejútrendszerben, holott a világegyetemben százmilliárd galaxis létezik.

William Borucki ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy számításaik felvetik a kérdést, létezik-e másutt az élet az univerzumban, s ha vannak ilyenek, miért nem látogattak meg minket.

"A válasz - fogalmunk sincs róla" - tette hozzá a Kepler-program tudományos vezetője.

Olvasóink írták

 • 3. G.D 2011. április 01. 17:20
  „Fürgeszarvas: Igen, létezik. Rendszeresen látogatnak minket.!!! --Hogy mi meg nem?? Na ebből leszűrheted ez emberiség fejlettségi fokát.!!!----”
 • 2. CsabaKiraly 2011. március 15. 10:56
  „Invitalas nelkul nem illik latogatni :)”
 • 1. Fürgeszarvas 2011. március 08. 09:36
  „"létezik-e másutt az élet az univerzumban, s ha vannak ilyenek, miért nem látogattak meg minket."
  Talán azért nem, amiért mi sem látogattuk meg még őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Giulietta Masina olasz színésznő 90 éves lenne

Kilencven éve, 1921. február 22-én született a Bologna melletti San Giorgio di Pianóban Giulietta… Tovább olvasom