Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Nikola Tesla - tiltott találmányok és arckép a dináron

Tesla a világ egyik legjelentősebb és leghíresebb feltalálója, akinek hírnevét táplálja, hogy rejtélyes kísérletei miatt sok áltudományos cikk szerzője nevezi meg munkásságát kiindulási pontként.
Nikola Tesla 1856. július 10-én született a mai Horvátország területén a család negyedik gyermekeként. Édesapja európai műveltségű szerb-ortodox pap, édesanyja szerb lelkészi család sarja volt. Tesla életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt, és róla nevezték el a tesla, azaz a mágneses indukció mértékegységet.

Pap vagy mérnök?

Gyermekkorában már több nyelven beszélt és olvasott. Míg kortársai labdáztak, fogócskáztak, addig ő vízkereket épített. Ami nem hasonlított az akkor használatosakra, viszont működött. Az iskolában sokszor már akkor elkezdte kidolgozni a választ, amikor a tanár még be sem fejezte a feladat felírását a táblára.

Felnőtt korában is megőrizte a zsenikre utaló extrém tulajdonságait: séta közben számolta a lépteit, evés előtt megbecsülte az étel térfogatát. Képességeiről legendák keringtek, teljes könyveket volt képes kívülről megtanulni.

Tesla-kísérlet 1899-ben.
Tesla-kísérlet 1899-ben.

Szülei a családi hagyománynak megfelelően papnak szánták, annak ellenére, hogy ő mérnök szeretett volna lenni. Apja, hogy jó pap váljon a fiából, különös gyakorlatokat végeztetett vele: memóriagyakorlatokat, fejszámolásokat, gondolatok kitalálását. Logikáját, emlékezőképességét és kritikai érzékét szerette volna ezzel csiszolni. Középiskolás éveiben maláriajárvány tört ki lakóhelyén, ami kilenc hónapra ágynak döntötte - már-már úgy tűnt, hogy nem éli túl. Édesapja vigasztalásképpen beleegyezett, hogy mérnöknek tanuljon, és ez akkora erőt adott a fiatal Nikolának, hogy rohamos ütemben elkezdett javulni.

Hamarosan megkezdte tanulmányait, leginkább az elektromosság kezdte el érdekelni. Munkamódszere eltért a kor tudósaiétól, ő nem foglalkoztatott tucatnyi asszisztenst és segítőt, hanem elsősorban fejben dolgozta ki a találmányait. Ha mégis voltak kollégái, ők sem mindig látták át elsőre, hogy mit szeretne, és sokszor kérték, rajzolja le, mire gondol. De Tesla nem szeretett vázlatokat készíteni.

Tesla Budapesten

Graz-i tanulmányait nehéz anyagi körülményei miatt meg kellett szakítania, majd Párizsba utazott. Ekkor kezdték el építeni Puskás Tivadar találmánya alapján a budapesti telefonközpontot, és Tesla itt kapott munkalehetőséget. Időközben barátkozott össze Szigeti Antal műszerészmesterrel, aki sokat segített neki. Egy közös, hétvégi budapesti sétájuk alkalmával, a Faustból idézve jött rá egy fizikai megoldásra, ahogy széttárta karját. Nyomban le is rajzolta a park porába egy bottal a váltóáramú dinamó és motor vázlatát, amely később fordulatot hozott az egész műszaki civilizációban. Budapesti tartózkodása idején több találmányát is kidolgozta, de anyagi helyzete nem javult.

Nikola Tesla a százdínároson.
Nikola Tesla a százdinároson.

Párizsban talált újabb munkát, az Edison telefontársaságnál. Egy rosszul sikerült céges bemutató után Tesla ötletének köszönhetően az Edison cég elkerülte a csődöt, ám Teslának nem adták meg az ígért jutalmat. 28 évesen Amerikába utazott, ahol újra Edisonékhoz került, Thomas Edison alkalmazottja lett. Elméletben és gyakorlatban is értett az elektromossághoz, ezért nagy szükség volt rá. Néhány nap munka után rájött az Edison-féle generátorok fő rendszerhibájára, és felajánlotta a segítségét. Csakhogy az elvégzett munkáért most sem kapta meg az ígért fizetséget, ezért – bár fizetésemelést is ajánlottak neki – végleg otthagyta a társaságot.

Találmányok

Tesla életében ettől kezdve váltakozott a pénzszűke és a konszolidált anyagi helyzet. Kutatóként, laboratóriumi munkáihoz, kísérleteihez szüksége volt a pénzre. Családja nem volt, szeretett egyedül élni és alkotni. Élete során többször is támogatták munkásságát, egyik fő támogatója George Westinghouse volt, aki fantáziát látott Tesla találmányaiban, és havi kétezer dolláros fizetésért alkalmazta. Munkáján kívül rendszeresen tartott bemutatókat laboratóriumában ismeretségi és érdeklődési körében, köztük több érdekes dologgal is elkápráztatva közönségét.

Egyik kedvenc mutatványa az volt, hogy két fémlapot tett le a helyiségbe, és az őket körülvevő levegő hamarosan izzani kezdett. A mai napig nem tudni, hogy milyen fizikai jelenségnek köszönhetően hozta létre ezt a mutatványt, de mert nem tartotta fontosnak, nem is szabadalmaztatta ezt a készüléket. Teslát kortársai több esetben inkább varázslónak tartották, mint fizikusnak. Többször bemutatta például, hogy a nagyfrekvenciás, nagyfeszültségű áram nem tett benne kárt, pedig szikrák pattogtak le róla, miközben ő maga kísérteties fényben úszott. Ma ennek a jelenségnek már ismerik az okát a fizikusok.


Tesla felfedezései tették lehetővé, hogy más kutatók olyan berendezéseket készítsenek, amelyek meghozták számukra a Nobel-díjat, bár ő maga sosem kapta meg az elismerést. Az első világháború előtt kidolgozta a ma radarként funkcionáló berendezés működési elvét, de akkor nem érdeklődtek iránta, csak a második világháború idején vetették be. Az 1922-as évektől kezdve már nem adott be szabadalmat, visszavonultan, anyagilag nehéz helyzetben élt. A második világháború elején jelentkezett a hadügyminisztériumnál, hogy négy találmányát felajánlja, de a hadsereg akkor nem volt kíváncsi rá. Élete során semmilyen tudományos folyóiratban nem publikált, inkább szabadalmakat készített és előadásokat tartott. Jóval megelőzte kortársai gondolkodását, ezért nehezen illesztették be az akkori értékrendbe. Hitt abban, hogy létezik élet más bolygókon, és hogy lehetséges velük kommunikálni.

Szabadenergia

Egyes források szerint 1931 nyarán Buffalo városkában egy hangtalan, nesztelen és kipufogó gázok nélküli autó suhant az utcákon. Az akkor 70 éves Tesla és az unokaöccse ült benne. Ezt az autót elektromos áram hajtotta, de az áramot nem akkumulátorról nyerte, hanem egy különleges szerkezetből, ami a „"zabadenergiából" nyerte az üzemanyagot. Tesla régóta dédelgetett álma volt egy üzemanyag nélküli motor terve, ami fölöslegessé tett volna erőművet, hálózatot egyaránt. Valójában olyan motorra gondolt, amelyik képes üzemanyagként hasznosítani az anyagnak azokat a formáit, amelyek a közönséges földi körülmények között mindenütt jelen vannak. Egyes források szerint ilyen motort Tesla sohasem mutatott be a nyilvánosság előtt, de sokszor nyilatkozta a sajtóban: a feladatot lényegében megoldotta, tehát csak elméleti síkon tudta, hogy hogyan lehet megvalósítani egy ilyen motort, de a gyakorlatban ezt nem tudta kivitelezni.

Tesla Colorado Springsben.
Tesla Colorado Springsben.

Tesla és a Tunguzka meteor

A 20. század első évtizedében Tesla erőfeszítései a vezeték nélküli energiaátvitel megvalósítására összpontosultak. De az évtized közepe táján mély depresszió vett rajta erőt, amiben sok különböző tényező játszott közre: a rádiózással kapcsolatos ellopott felfedezése, financiális problémák, a tudományos világ elutasító magatartása. És ekkor, 1908 június 30-án Közép-Szibériában, a Tunguzka folyó körzetében iszonyatos robbanás következett be. Minden valószínűség szerint meteor volt, noha meteorkrátert máig se találtak. Ám olyan híresztelések keltek szárnyra, hogy talán az elkeseredett Tesla hozta működésbe pusztító energia-fegyverét. A világ azokban a napokban a híres sarkkutatóra, Pearyre figyelt. A legenda szerint a csalódott Tesla azzal akarta felhívni magára a figyelmet, hogy óriási detonációt idéz elő Peary téli szállása, az Ellesmere szigeti Alert és az Északi Pólus közötti lakatlan területen. A célzás azonban nem sikerült pontosan. Az irányzék jó volt, mert a Long-Island-i laboratóriumot és a Tunguzka vidéket összekötő hosszúsági kör pont áthalad Peary akkori szálláshelyén, de a távolság túl nagyra sikerült.

Teslának sok kísérlete nem valósulhatott meg, anyagi nehézségeiből adódóan. A ma nyomdokaiba lépő tudósok, kutatók sincsenek könnyebb helyzetben. A tiszta, természetes energiát szinte üldözik az olaj- és gázkitermelő konszernek.

Olvasóink írták

 • 4. sandor-nagy@hotmail.de 2011. szeptember 19. 14:03
  „A leg fontossab elektromagnetikus technikákkal kapcsolatban magyar ország neve tesla által a multban,és az én általam ki fejlesztett elektromagnetikus resonanc lézer golyo által a jövöben, remélem Magyar ország neve a világban nagyban lesz irva. nem csak a mult zázad ban, hanem ebben a zsázadban is.”
 • 3. sandor-nagy@hotmail.de 2011. szeptember 04. 13:04
  „Az elektro magnetikus golyorol csak anyyit szeretnék még irni, hogy a belselyében nem egy elektromágneses mezöben oszo, az eltaszitás elvén müködö forgo test van bele ipitve. mint az elektromotoroknál ennek a müködése egy kissé más
  meg probálom röviden és érthetöen le irni, a rezonanc golyo müködését .nem hosszukásan van fel épitve mint egy elektro motor,a rezonanc golyo gömböjü és ehhez a formához vannak igazitva a belsejében a vasmagok, és az összes tekercs is. maga a rezonanc golyo ,mint egy elektro motor 2- részböl áll, a külsö részböl amelynek a belsejében a vasmagok és a tekercsek hejezkednek el, és a belsö részböl,ami szintén gömbölyüre van épitve, szintén vasmagokkal és tekercsekkek, a belsö rész nem forog mint egy elektro motor forgo része, hanem csak rezonál,ezt a rezonaciot lehet fokuszálni, fény sorompoval, mechanikussan, vagy akar kompjuterrel. maga a belsö gömb belseje üres, de bele lehet épiteni magának a lézersugár kibocsdáto szerkezetnek csak az üveg csövét a szerkezet többi része a gömbön kivül marad, de bele lehet épiteni egy vagy több lézer diotát..stb.. is.a belsö rész tekercsei állandoan áram alat állnak, a külsö gömb tekercsei is de a külsö gömb tekercsei le és vissza kapcsolhatoak eggyenként is.a tekercsek ereje egy tranzisztorral erösithetö . a külsö gömb tekercseit csak egy erre a célra meg felelö kompjuter tudja müködtetni, egy ijen kommpjuter egy rezonanc golyoval össze hozva egy lézerkerámia hojtomüvet tudna möködtetni, de ha más célokra épitem a komjutert össze hangolhatom akár egy radarral éjjel látoval, hö érzékelövel ...stb. de a gyogyászatban is lehetne alkalmazni.maga a gömb az el taszitás elvén müködik, ha akülsö rész tekercseit egy kompjuter le és fel kapcsolgassa´a golyo kénytelen dolgozni benne. a golyo többi része csak mellékes müködést tölt be.mivel hogy a belsö golyo minden oldalrol el van taszitva és teoretisch sulytalanságban uszik lehet gravitátions golyonak is nevezni.ezt a szerkezeti fel épitést lehet más formában is épiteni. pl lapos félggömb...stb. és lehet mikro formában is épiteni.több informáciot lehet lehoznia DE10 2004 007 632 a1: találmány le irásábol”
 • 2. sandor-nagy@hotmail.de 2011. szeptember 03. 14:17
  „A töbszörössen gerjesztett 3- fázisu generatorokat igen jol ismerem, év tizedek ota egy ilyen nagy generatorokat gyarto üzemben dolgozom. Ezek a generatorok göz turbinával, vagy gáz turbinával vannak meg hajtva. teslát tartottam mindig a leg nagyobb feltalalonak. Tesla talalmányai alapján müködnek ma is minden háztartásban a mosogépek motorjai stb. kis és nagy motorok.az üzemekben az eszterga padok. és még sorolhatnam. Tesla a 3-fázisu elektro motor elvét Magyar országon dolgozta ki.
  ehhez a dologhoz csak annyit szeretnék hozzá füzni. hogy van egy magyar személytöl származo találmány amely, ha a Tesla idelyében lett volna lézer sugár, valo szinünek tartom a Tesla találta volna fel.
  a talámányi szám, DE 102 004 007 632 a1: láser light kugel, grawitátions kugel elektromágneses lézer golyo.és még több név alatt is lehet,valoszinüleg, a jövöben hallani ,rolla. minden esetre ez a technika a Tesla technikáinak az általam valo továbfejlesztése.”
 • 1. CsabaKiraly 2011. február 22. 16:52
  „A Niagara vizesesnel van egy szobra is. Ugy emlekszem a tablan az all, hogy Tesla volt felelos (epitette, vagy tervezte) az elso eromuvet ott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natascha lerakta a terhet, amit cipelt

3096 nap. Ezzel a címmel írta meg elrablásának történetét Natascha Kampusch. A kötet magyarul is olvasható. Tovább olvasom