Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Világvevő > Meghamisították Gramsci feljegyzéseit?

Meghamisították Gramsci feljegyzéseit?

Szakértői bizottság vizsgálja meg Antonio Gramsci emlékiratait, miután kétségek merültek fel az olasz filozófus, politikus feljegyzéseivel kapcsolatban.

MTI - 2012.06.21. 09:03
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A római székhelyű Gramsci Intézet bejelentette, hogy történészek és grafológusok segítségével ellenőrzi Antonio Gramsci (1891-1937) a börtönévekben írt Füzeteinek eredetiségét.

A Gramsci örökségét ápoló tudományos intézet komolyan vette azokat a felvetéseket, amelyeket Franco Lo Piparo nyelvész még június elején sorolt fel az olasz sajtóban.

Lo Piparo azt állította, hogy Gramsci kéziratát a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) és az Olasz Kommunista Párt (PCI, illetve OKP) meghamisította. A bizottság ezt igyekszik tisztázni.

Gramsci az 1921-ben megalakult PCI egyik alapítója volt. Mussolini rendőrsége 1926-ban tartóztatta le. A fasiszta bíróság húsz évre ítélte: 1929-35 között a dél-olaszországi Turi börtönében írta a Füzeteket, amelyeket halála után sógornője, az orosz Tatyjana Suht kézzel számozott meg.

Az először Moszkvába vitt, majd innen a PCI-nek átadott harminchárom Füzet közül egy hiányzik és a Füzetek borítóján fennmaradt számozás sem egyezik a Tatyjana Suht által írt eredetivel - vetette fel Lo Piparo.

A professzor Tatyjana Suht levelei alapján azt állapította meg, hogy Gramsci feleségének testvére is attól tartott, hogy Palmiro Togliatti, a PCI főtitkára meghamisította a filozófus emlékiratait, mivel ezeket ellentétesnek találta a szovjet ideológiával.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...