Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

140 éve született Lenin

Száznegyven éve, 1870. április 22-én született Szimbirszkben (ma: Uljanovszk) Vlagyimir Iljics Uljanov, mozgalmi nevén Lenin orosz kommunista forradalmár, az 1917. októberi forradalom vezetője.
A leninizmus hozta létre a Szovjetuniót, a 20. század első totalitárius államát, majd a II. világháború után évtizedekre meghatározta a szovjet érdekszféra többi országának sorsát is.

Lenin középosztálybeli családból származott, mind a négy testvére forradalmár lett, egyik bátyját 1887-ben kivégezték. Őt illegális szervezkedés miatt kicsapták a kazanyi egyetemről, magántanulóként tett ügyvédi vizsgát, majd Szamarában praktizált. Ekkorra már megismerkedett Marx műveivel és belevetette magát a forradalmi mozgalomba. 1895-ben lefogták, majd száműzték, Szibériában vette feleségül Nagyezsda Krupszkaját. A Léna folyóból képzett Lenin mozgalmi nevet 1901 óta használta írásaiban.

1900-ban emigrált. 1903-ban megjelent Mi a teendő című írásában fejtette ki, hogy Oroszországban a proletariátus nem eléggé öntudatos, ezért a munkáshatalmat kívülről kell a centralizált élcsapatba tömörült hivatalos forradalmároknak megteremteniük; hívei alkották a bolsevik frakciót az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspártban.

Lenin a pánk.
Lenin a pánk.

Az 1905-ös forradalom idején hazatért, de a bukás után ismét emigrációba kényszerült. Az első világháborút imperialista küzdelemnek bélyegezte, s úgy vélte, a nemzetek közti háborút az osztályok közti harccá kellene változtatni. Az 1917. februári forradalom, II. Miklós cár bukása után hazatért, Németországon egy lepecsételt vagonban utazott keresztül. A pártban elfogadtatta ún. áprilisi téziseit (a támogatás megvonása a kormánytól, a bolsevik többség megteremtése a szovjetekben, a hatalom megragadása, földosztás és békekötés). Szeptemberre a városi szovjetekben már kialakult a bolsevik többség, így október 25-én (a Gergely-naptár szerint november 7-én) a bolsevikok Lenin irányításával fegyveres felkelést indítottak, amely megdöntötte a kormányt. A bolsevik többségű szovjetek jóváhagyták a békéről és a földről szóló dekrétumokat, Lenin a Népbiztosok Tanácsának elnöke lett. Bár a választáson a bolsevikok csak 25 százalékot kaptak, kormányuk nem mondott le, az Alkotmányozó Nemzetgyűlést pedig szétzavarták.

Az antant nem ismerte el az új kormányt, ezért Lenin 1918 márciusában megalázó feltételekkel Breszt-Litovszkban békét kötött a németekkel. Oroszországban polgárháború tört ki, amelyben 1920-ra a forradalmi terrort bevezető szovjet kormány kerekedett felül. A Vörös Hadsereg legyőzte a monarchista fehéreket és visszaszorította a külföldi intervenciót, maga Lenin több merényletet is túlélt.

Az ország azonban romokban hevert, a gazdaság tragikus helyzete miatt a hadikommunizmust a NEP, az új gazdasági politika váltotta fel: lehetővé tették a magánvállalkozást és enyhítettek a parasztság terhein. 1922-re Lenin felszámolta a pártokat, megtorolta a belső elhajlásokat és lázadásokat, kivezette Szovjet-Oroszországot a nemzetközi elszigeteltségből. Az év végén Oroszország, Ukrajna, Belorusszia és három kaukázusi állam létrehozta a Szovjetuniót.

Lenin észlelte a hozzá nem értés, a bürokrácia, a sovinizmus terjedését, a főtitkári címre általa javasolt Sztálin túlzott hatalmát, 1922 végétől azonban betegsége, agyvérzései miatt már nem vehetett részt az irányításban. 1924. január 21-én hunyt el a Moszkva közeli Gorkiban, tetemét Moszkvában mauzóleumban helyezték el.

Olvasóink írták

 • 4. háté 2010. április 20. 20:09
  „Előbb is eltávozhatott volna.
  Ráadásul mérhetetlen sok komcsi (zsidó) aljas élőlényt hagyott maga után. Hitler és bandája ezek mellett csak kifutó inas lehetett volna.
  Annyira elkápráztatta, elvtársait, hogy elvetemült-gátlástalan rablókká,-gyilkosokká váltak, amit azóta is folyamatosan űznek.Lásd : Észak-Korea, Palesztina megszállt területei, ---Magyarország!”
 • 3. Agent 2010. április 20. 15:31
  „Hmm, most meg a másik két hozzászólás tűnt el, alap:)”
 • 2. Agent 2010. április 20. 15:30
  „Őőőő, miért kell moderálni azt a tényt, hogy érdekességképpen megjegyeztem, Adolf Hitler is ezen a napon született, 121 éve, Lenin nevéhez sem tapad kevesebb vér....”
 • 1. Agent 2010. április 20. 15:04
  „Hitler meg pont ma 121 éve, legalább ennyire "dicsőséges" név:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz éve halt meg Mark Twain

Száz éve, 1910. április 21-én hunyt el Mark Twain, polgári nevén Samuel Langhorne Clemens amerikai… Tovább olvasom