Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Választás 2010 - A bérlakásépítést szinte minden párt ösztönözné

A meglévő lakások energiatakarékossá tétele, bérlakásépítés indítása, és az építőipari lánctartozások felszámolása - ezek a leggyakoribb szakpolitikai elemek a pártok választási programjaiban a lakáspolitikát érintő részeknél.

Az MSZP lakásprogramja szerint, ha beindul a gazdasági növekedés, akkor lehet az ország teherbíró képességéhez igazított új lakástámogatás, be kell indítani a bérlakásépítést, és bevezethető a lakbérek támogatása.

Minden család hozzá juthat az energiatakarékosságra felvehető támogatott hitelhez. Egy állami alap adna erre kamatmentes hitelt, amelynek a törlesztését fedezné a megtakarított energia ára. Valamilyen támogatást biztosítanának a megújuló energiát használóknak is.

A Fidesz-KDNP az új munkahelyek teremtésénél szán kiemelt szerepet az építőiparnak, amely képes felszívni a nem felsőfokú képzettségű munkaerőt. A lánctartozást úgy szüntetnék meg, hogy az állam pontosan fizetne, a fizetési határidőt pedig jogszabály rögzítené 30 napban.

A fedezetkezelő intézménye - némi átalakítással - de maradna. A ki nem fizetett alvállalkozónak nem kellene áfát fizetnie. A program szerint minősített alvállalkozói láncokat szerveznének, és piaci alapú, de kedvezményesen elérhető kockázatkezelést vezetnének be. Az építőipar elsősorban hazai anyagot használna.

Amennyiben a 4 milliós lakásállomány 10 százalékát újítanák fel évente, úgy 80 ezer építőipari munkahely jönne létre. A Jobbik lakásprogramja azzal indul, hogy országos bérlakás programot indít, a lakásokat magyar kis- és középvállalkozások építik.

A fejlesztő a Nemzeti Beruházási Központ lenne. A lakásépítés központjában a családi házak állnának, ezekhez a Magyar Bank adná a kedvezményes és hosszú futamidejű hitelt. A deviza hitelt azonnal eltörölnék. A lakás-takarékpénztári támogatást a párt megduplázná. A párt ösztönözné az energiatakarékos építést, és felújítást.

A nap- és talajhőt fűtésre és hűtésre is használnák. Külön foglalkozik a program a paneles lakótelepekkel. Programot hoznának létre a paneles lakások passzívvá tételére (minimális fűtési energiát igényelnek az ilyen lakások) és csökkentenék a lakótelepeken a közmű díjakat.

A termőföld védelme érdekében, amíg van egy településen "barna mező", addig nem lehetne "zöld mezőn" építkezni. A spekulatív ingatlanfejlesztést - gazdasági eszközökkel - akadályoznák meg. A szabálytalan építések megakadályozására létrehoznák az építészeti rendészetet.

A körbetartozásokat úgy számolná fel a program, hogy csak tényleges termelőkapacitással rendelkező cégek indulhatnának a közbeszerzéseken, az alvállalkozói lépcsők számát pedig korlátoznák.

Az LMP bevenné az Alkotmányba a lakhatáshoz való jogot. Miután jelenleg a korábban felvett forint alapú lakáshitelekre megy el az állami támogatás zöme, több mint évi 100 milliárd forint, ezt megszüntetné a párt. Az így felszabaduló összegből pedig egy igazságosabb támogatást indítana.

Ez a gyerekek számától függne és azonos lenne az új és a használt lakásra, mivel a szegényebb családok amúgy is csak használtat tudnak venni. Támogatás járna a lakbérre is. A lakás-takarékpénztári támogatást pedig csökkentené, mivel az nem éri el a szegényebb rétegeket, ugyanakkor az állam garanciát vállalna a lakáshitelekre. Két parlamenti ciklus alatt 300 ezer közösségi (bér) lakást akar létrehozni az LMP.

A lakásvesztést pedig az árverezés megnehezítésével érné el, illetve aki nem tudja fizetni a hitelt, annak a lakását egy nonprofit szervezet vásárolná meg, a korábbi tulajdonos pedig tőle bérelné, vagy lízingelné tovább azt.

A Civil Mozgalom az építéshatósági ügyintézést egy szinttel feljebb tolná, az első fok regionális-, míg a másodfok országos szinten lenne. Megszüntetné a szomszéd fellebbezési jogát, helyébe a nyilvánosságot és az ügyészi fellépést állítaná.

Az új lakásoknál ma kötelező a telken belül parkolóhelyet létesíteni, ezt megszüntetné a program. A hőszigetelő anyagoknál, és a műemlék felújításoknál megszüntetné a párt a forgalmi adót.

Az MDF programja mostohán kezeli a lakáspolitikát, mindössze az ingatlanadó kapcsán kerül szóba benne. A párt nem csak a lakásokat, hanem valamennyi ingatlant megadóztatná, sávosan progresszív kulcsokkal.

Olvasóink írták

 • 16. meir 2010. március 30. 15:47
  „Jobbik Program!!
  74.old. VI.4.4. Stabilitas es Felujitott kapcsolatok a Kozel-Keleten!
  -es vajon el is hiszi azt a Jobbik hogy csak ugy hagyni fogjuk hogy ezuttal Ok (is) beleussek az orrukat a mi Hazank Belugyeibe???
  Ugye-Ugye?? megis csak van olyan "program" a jobbiknal-(meg ha burkoltan is!!)- hogy; "Zsido kerdes"!!
  Tessek Nagyon odafigyelni!!!!! Nehogy visszafele suljon el................!!!!!”
 • 15. akinemfél 2010. március 29. 23:05
  „6. adalfold
  A JOBBIKRÓL...
  ALTALANOSAN ISMERT INFORMÁCIÓ, HOGY LEGTÖBBJÜK JELÖLTJEIKNEK EGYKORI MIEPES,MDF-ES,KISGAZDA ES MSZP TAGOK VAGY AKTIVISTÁK. IGY-UGY MEGBUKTAK,MOST ITT VANNAK. AZ OSZI SIKER IDEVONZOTTA OKET.
  INNENTŐL KEZDVE PUFF.

  A FIDESZRŐL:
  www.fidesz.hu

  A JOBBIKRÓL:
  www.jobbik.hu - a Gigantikus Magyar Hadseregrol szolo rész a 70-72.oldalon van a Radikális változásban.

  a programja messze értékesebb a fideszénél,Vona Gábor miniszterelnokjelolt szerényen így ír rola a 7.oldalon : "A Jobbik programja minden értelmes, tisztességes és igazságszerető
  magyar ember programja." ...”
 • 14. meir 2010. március 28. 20:05
  „A Jobbik programjaban hol van ez???
  mert ott meg eppen az all hogy Gripen gepeket vennenek a Gigantikus Magyar -(Kotelezo)-Hadsereghez,ami ugye 50000 panellakas aranak felel meg!!
  Nem Paradox igy egy kisse az a Lakasprogram??Mibol,Honnet lenne arra (is) meg gep vasarlasokra(is)penz??
  vajon ki fizetne meg mindezt??”
 • 13. ValóSág 2010. március 28. 17:09
  „laposbenő! Akkor miért nem valósította meg az emeszpé a bérlakásprogramját! Ja, hogy a Hagyónak kellettek a lakások! Meg még sorban állnak a többi éhesek is. Nekik is kell ám még lakás! Jönnek a feltörekvők! A molnárcsabifélék és társaik! Nekik még csak a zsebjük van teli! A telekkönyvek még nem teltek be!”
 • 12. laposibenö 2010. március 28. 12:42
  „A témánál maradva az kiderült hogy reális bérlakásprogrammja csak azMSZPnek van! A Fidesz it is csak sunnyog a többiek meg csak ötletellnek!”
 • 11. akinemfél 2010. március 28. 10:44
  „CSAK A JOBBIK.
  JOBBIK.HU - OLVASD EREDETIBEN A HIVATALOS PROGRAMOT,
  JOBBIK.COM
  YOUTUBE.COM

  TESSÉK BESZÉDET, PROGRAMOT NÉZNI.
  FELTENNI A KÉRDÉST, KI IS A SZÉLSŐSÉG, HA A JOBBIK A ROMÁKÉR EROSZAKOS BEOLVASZTASAERT IS TESZ(A 40.OLDALON A HIVATALOS PROGRAMBAN ?
  KI IS A SZÉLSŐSÉG, HA A GÁRDA ALLAMILAG TAMOGATOTT HATALMAS FEGYVERES SZERVEZET LESZ-71.OLDAL ?
  KI IS AZ ELLENSÉG, HA GIGANTIKUS MAGYAR KATONASAGOT AKAR (70-72-OLDALON) ?
  KI IS AZ ELLENSÉG, HA A AZT HIRDETI,HOGY KOTELEZO SORKATONAI SZOLGALATOT AKAR AZOKNAK IS,AKIK MAR VOLTAK,MERT MOST A HAZAERT VIVOTT FEGYVERES HARC IDEJE JOTT EL- OLVASD A 71.OLDALON ?
  KI IS AZ ELLENSÉG, HA CSAK ANNYI,TAMADASRA NAGYON ALKALMAS GRIPEN VADASZGEP KELL NEKIK SZIGORUAN HAZAI KARBANTARTASSAL - A PROGRAMJUK 72.OLDALA SZERINT -,AMENNYIBOL 50.000 PANELLAKAST LEHET VENNI ?
  ÉS EGY ILYEN PROGRAMÉRT:
  MELY ALAPJAN HAMAROSAN VERET ONTHATJA A MAGYAR A HAZEERT A SZAVAZATODAT KERI ?JOJJON A JOBBIK !”
 • 10. adalfold 2010. március 28. 10:03
  „CSAK A JOBBIK.
  JOBBIK.HU
  JOBBIK.COM
  YOUTUBE.COM

  TESSÉK BESZÉDET, PROGRAMOT NÉZNI.
  FELTENNI A KÉRDÉST, KI IS A SZÉLSŐSÉG, HA A JOBBIK A ROMÁKÉRT IS TESZ,
  KI IS A SZÉLSŐSÉG, HA A GÁRDA EGY SEGÍTSÉGNYÚJTÓ SZERVEZET
  KI IS AZ ELLENSÉG, HA A FIDESZ ,,MÁR IDÉN NEM TESZ SEMMIT" - KÖVÉR.
  KI IS AZ ELLENSÉG, HA A FIDESZ BENNE VOLT 2006. RENDŐRI POGROMJAIBAN (GERGÉNYI ÉS PINTÉR ÜZLETTÁRSAK)
  KI IS AZ ELLENSÉG, HA CSAK A 2/3 KELL NEKIK, A TOTÁLIS EGYPÁRTRENDSZER, A 8 ÉV SEMMITTEVÉSÉRT CSERÉBE,
  ÉS EGY ILYEN PROGRAMÉRT:
  "MAGYARORSZÁG GAZDAG VÍZALATTI ÉS VÍZFELETTI VIZEKBEN"( FIDESZ PROGRAM A FIDESZ.HU-RÓL)”
 • 9. laposibenö 2010. március 27. 21:11
  „Hiszen hátán a háza. He-he”
 • 8. laposibenö 2010. március 27. 20:42
  „6 Terelsz mint a vezéred! Mennyi bérlakást épitene a Fidesz? Még ha ez téged nem is érint!”
 • 7. Primax 2010. március 27. 15:40
  „Érdekes.
  Amikor kormányoznak - bármelyik is - nem jut eszükbe semmi ilyesmi.
  Ilyenkor, választások közeledtével meg tele vannak remekebbnél-remekebb ötletekkel.
  "Meg vannak világosodva..."
  Hazudozó, simlis társaság.
  Mindegyik.”
 • 6. csiga_biga 2010. március 27. 15:22
  „laposibenő: tudod a Kádár rendszerben minimális kamatra lehetett hitelt kapni, hogy az ember lakást vehessen belőle. Tegyük hozzá azt, hogy az a rendszer bedőlt! Gazdaságilag nem volt tartható, sőt...
  Nem véletlen lett vége annak a rendszernek, szóval érvként kérlek ne hozd fel...
  A magyar gulyáskommunizmus akkor sem volt, ha azt hozod fel érvként, hogy akkor szinte mindenkinek volt munkája, bezzeg most. Hidd el: nem volt jó, még akkor sem, ha 3 Ft volt a kenyér!”
 • 5. csiga_biga 2010. március 27. 15:18
  „Eva-: drágám, egyetlenem, kis provokátorom! Kérlek ne higgy el mindent, amit számokkal is alátámasztanak! Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor az egészségügy már nem lenne ekkora kakában - végül is ott is csak számokat kell megoldani: adnak sok pénzt és meggyógyulnak a kórházak, nem?
  Persze, hogy baromira nem! Ha az MSZP levezeti egy néhány kormányprogramját az még nem jelenti azt, hogy az egészet teljesíteni is tudja, azt meg főleg nem, hogy meg van rá a fedezet! Összeszámoljuk, akkor bizony nem marad miből és a költségvetés hiánya 15% fölött lenne...
  Eva- drága, egyetlen tündérkém! Erre inkább ne válaszolj, főleg ne valami hatalmas blődséggel!”
 • 4. laposibenö 2010. március 27. 13:08
  „itt is látható hogy az MSZP az aki felelőssen gondolkodva igazitja a teherbiró képességhet a jogos igényeket.
  A bérlakások épitése fontos a kiskeresetü emberek részére. A Fidesz mennyi bérlakást épitene? Csak emlékeztetőül mondom hogy soha nem oldották még meg annyi ember lakásgondját eben az oraszágban mint az ifju elvakultak által oj sokat gyalázott Kádár rendszerben! Még ha a csigabigáknak nincsis lakásgondja!”
 • 3. Eva- 2010. március 27. 10:55
  „2-höz

  2006-ban a kevesebbet igérőre szavaztak többen.

  "Az MSZP lakásprogramja szerint, ha beindul a gazdasági növekedés, akkor lehet az ország teherbíró képességéhez igazított új lakástámogatás, be kell indítani a bérlakásépítést, és bevezethető a lakbérek támogatása.

  Minden család hozzá juthat az energiatakarékosságra felvehető támogatott hitelhez. Egy állami alap adna erre kamatmentes hitelt, amelynek a törlesztését fedezné a megtakarított energia ára. Valamilyen támogatást biztosítanának a megújuló energiát használóknak is."
  itt van terv---és mellette a fedezete megjelőlése.

  de a többi terv mellett hol van a forrás megjelőlése.
  az mdf pedig programjában a "biológiai lábnyomért", amelyet egy lakóingatlan működésével a környezetünkre gyakorolunk, adót vezetne be.--ez felelős , de rendszerében új gondolat.”
 • 2. csiga_biga 2010. március 27. 10:12
  „A Jobbik azért nem foglalkozik a lakáskérdéssel, mert nincs rá szakemberük. Pénzügyminiszter-jelöltet is csak most halásztak össze. Amúgy a listából megint az derül ki, hogy az MSZP olyan jóléti államot teremt, hogy az nem igaz! Olyan kamatmentes hitelt ad az állam, mint 1989 előtt, sőt, még olcsóbbat!
  Kezd unalmas lenni, hogy ugyanazt hangoztatják, mint 2006-ban... Abból is mi lett?”
 • 1. Jerry 2010. március 27. 09:20
  „Hiányolom a jobbik lakás programját.Pedig illene a sorba:50 ezer lakás árából Grippen vadászgépeket kell venni, önfenntartó börtönöket kell építeni, sorkatonaság visszahozásával megtölteni a kaszárnyákat stb.Persze beleférne a hajléktalanok felszámolásába az is, hogy besorozzák őket katonának,így kaphatnak lakást, vagy egyszerűen bűncselekmény a hajléktalanság,és börtön járna érte egy önfenntartó jobbikos intézményben. hát szép kilátások a szebb jövöben”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találkozóra hívta a jelölteket Nagy Tamás

Nagy Tamás (MDF) pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a neki nyújtott támogatásnak… Tovább olvasom