Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Nem számolják újra a szavazatokat csak azért, mert kicsi a különbség a riválisok között

Az újraszámlálás valójában ismételt újraszámlálást jelent, mert a jogszabály szerint minden eredményt legalább kétszer meg kellett számolni.Az ország 10 280 szavazókörében vasárnap este megszámlálták a szavazatokat, 106 szavazókör urnáját azonban lezárták, és nem számlálták meg a bennük lévő szavazatokat, ezekbe várják a külképviseleteken, illetve átjelentkezéssel szavazók voksait.

Több olyan választókerület is van, ahol kevesebb a két első helyezett jelölt közötti különbség, mint ahány voksot még meg kell számlálni. A szavazatok újraszámlálását azonban nem lehet kezdeményezni csak azért, mert nagyon kevés szavazat döntött a mandátum sorsáról.

A választási bizottságok ugyanis nem rendelik el a szavazatok újraszámlálását csak azért, mert kicsi a szavazatkülönbség; újraszámlálás csak akkor történhet, ha valamelyik szavazatszámláló bizottság nem a jogszabályoknak megfelelően járt el, és az e szavazókörben leadott szavazatok újraszámlálásával van "matematikai esély" az eredmény "megfordulására".

A szavazókörökben a leadott voksokat a szavazás éjszakáján már legalább kétszer megszámlálták. Az ismételt számlálást a jogszabály szerint addig kellett ugyanis folytatni, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lett.

A szavazatszámláló bizottságok így állapították (illetve a 106 szavazókörben majd így állapítják meg) a leadott voksok számát, és a jegyzőkönyvet is ezt követően állíthatták ki.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság a választókerületben kitöltött összes szavazóköri jegyzőkönyv alapján állapítja meg a választás eredményét.

Miután a szavazatszámláló bizottság megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak a választási bizottság eredményt megállapító döntése elleni fellebbezés alapján van lehetőség.

A választási bizottság eredményt megállapító döntése ellen a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet fellebbezést benyújtani.

Az újraszámlálást azonban csak akkor rendeli el a választási bizottság, ha a beadványozó bizonyítja, hogy a szavazatszámláló bizottság törvénysértően állapította meg a választás szavazóköri eredményét, és ezen túl még "matematikai lehetőség" is van a választás eredményének megváltozására.

Ezen feltételek fennállása esetén kötelező a voksok újraszámlálása, de a jelöltek általában arra szoktak hivatkozni, hogy túl sok az érvénytelen voks, vagy túl kicsi a jelöltek közötti különbség. Ha viszont a jelöltek nem tudják bizonyítani, hogy a szavazatszámláló bizottság törvénysértően járt el, nincs esély a voksok újraszámlálására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2014: megyénkben 62 százalékos részvétel - grafikon

Elérte a 62 százalékot a részvétel megyénkben, ez egyelőre az országos átlag felett. Tovább olvasom