Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Hova tűntek a kommentek?

Éjféltől nem szabad befolyásolni a választói akaratot, ezért a cikkeinkhez vasárnap estig nem lehet hozzászólni. De mi is a kampánycsend, és miért elavult?


A kisalfold.hu cikkeinél és a blogbejegyzéseknél a hozzászólási lehetőséget szüneteltetjük pénteken 23.50-től vasárnap 19.10 percig.Tilos a választói akarat befolyásolása...

Kampánycsend lép életbe szombaton 0 órától az ország egész területén a vasárnapi országgyűlési választás miatt. A vasárnap este 7 óráig tartó,  összesen 43 órás korlátozás valamennyi helyi és országos terjesztésű, írott vagy elektronikus médiumra is érvényes.

A hivatalos kampány Magyarországon január 22-én vette kezdetét, amikor Sólyom László köztársasági elnök kiírta az országgyűlési képviselők választását. A pártok április 9-én 24 óráig kampányolhatnak. A képviselőválasztási kampány vasárnap este 7 órától tovább folytatódik a második forduló előtti péntek éjfélig.

A választási eljárási törvény értelmében a kampánycsend szombaton 0 órakor kezdődik és a szavazóhelyiségek bezárásáig, vagyis vasárnap este 7 óráig tart, ezen időszak alatt kampánytevékenységet folytatni tilos.
A törvény úgy rendelkezik, hogy "a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása".

Így például tilos a választók szervezett szállítása a szavazásra, vagy étel-ital adása számukra.

Tilos továbbá pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, vagy a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.

Kampánycsendsértésnek számít az is, ha a tiltott tevékenységet nem jelölt vagy párt végzi, sőt akkor is, ha a törvénysértőt nem találják meg. A választási bizottságok így megállapíthatják a kampánycsendsértés tényét abban az esetben is, ha az elkövető személye ismeretlen marad.


...de lehetetlen betartatni a kampánycsendet.

Elavultnak tartja a kampánycsendet a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) - mondta Gerényi Gábor elnök az MTI-nek, hozzátéve: a közösségi portálokon megjelenő felhasználói véleményformálást lehetetlen szabályozni.  

Gerényi Gábor szerint a választás után a kampánycsendre vonatkozó szabályozást az Országgyűlésnek érdemes volna újragondolnia, mivel ma már egymásba mosódik a tömeg- és a  magánkommunikáció. A választási törvény szerint péntek éjféltől vasárnap este hét óráig az internetes tartalomszolgáltatók sem jeleníthetnek meg olyan új anyagokat hírportáljaikon, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat  döntésükben.   

"Mára a professzionális tartalomszolgáltatók helyett az  internetes magánkommunikáció, azaz a felhasználói tartalmak adják az  internetes tartalom többségét" - folytatta az elnök -, a blogok, a  feltöltött videók, a facebookos üzenetek pedig mind az internet használói által létrehozott tartalmak. Ezért csak kérni lehet tőlük,  illetve ajánlani lehet nekik, hogy a kérdéses időben tartózkodjanak  a politikai megnyilvánulásoktól, de "betartatni nem lehet a  kampánycsendet."  

Gerényi Gábor úgy látja, hogy az internet ilyen értelemben már a  kezdetekkor szürke zónát jelentett a fórumozók beírásai miatt.   


1990 óta változtak a dolgok

Az 1994. évi III. törvény, az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény módosításának és kiegészítésének 8. paragrafusa szerint "A szavazást megelőző nap 0 órájától választási kampányt folytatni tilos."

A szabályozás a rendszerváltás szülötte, amikor a törvény létrehozásában részt vevő demokratikus pártok joggal tartottak attól, hogy a sokkal kifinomultabb infrastruktúrával rendelkező és a médiát is részben kezében tartó állampárt komolyan befolyásolhatja a választások eredményét.

Ma már azonban kevésbé életszerű a rendelkezés, hiszen nem teszi tisztábbá a kampányt magát sem, sőt adott esetben lehetetlenné teszi, hogy egy korábban megjelent közleményre, esetleg rágalomra reagáljon a meggyanúsított fél - mondta a FN.hu-nak László Róbert, a Political Capital választási szakértője.


A közösségi oldalakkal mi a helyzet?

A közösségi portáloknál világosan különbséget kell tenni azon portálok között, ahová bárki be tud lépni, és megint más az, amelyik egy zárt rendszer. Ez utóbbi mindenképpen egy zárt, privát hálózatnak tekinthető. A privát hálózaton belül a belső szabályok az irányadók. Ha ott a belső szabályzat tiltja a politikai témákat, ez ott is szabálysértésnek minősül.


Szankció: Ilyet többet ne csinálj!

- A szankció attól függ, hogy a szabály megsértése a választópolgárok mekkora tömegét érinti. Amennyiben ez tömegesen befolyásolja a választópolgári akaratot, az OVB megállapítja, hogy ez egy törvénysértő eljárás, eltiltja az érintettet az ilyen tevékenység folytatásától - mondta Tóth Zoltán választási szakértő az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.


Megtesszük, amit meg kell tennünk

A kampánycsend idején a kisalfold.hu-n nem jelentetünk meg a kampánnyal, a választásokon résztvevő szervezetekkel, jelöltekkel kapcsalatos újabb híreket, beleértve a közvéleménykutatások eredményeit is.

A korábbi cikkeink természetesen elérhetők az oldalunkon a kampánycsend idején is, azonban - az MTE ajánlásainak megfelelően - azok elérése a címoldalról közvetlenül nem lehetséges, legalább két kattintás kell ezek eléréséhez.

A kisalfold.hu cikkeinél és a blogbejegyzéseknél a hozzászólási lehetőséget szüneteltetjük pénteken 23.50-től vasárnap 19.10 percig. 

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. matezsu2 2010. április 10. 00:12
  „Ha jól értelmezem Vonáék nem csak fél év múlva akarják kezdeni a rendrakást, hanem már ápr 12-én Rajzolják a Trianoni határokat, és tömik a börtönöket az életfogytosokkal, és mikor a fél ország már rács mögött lesz, a másik fele meg katonáskodik meg masíroz, fél év múlva rend lesz, mert mindenki éhendöglik.”
 • 94. jörg 2010. április 09. 23:47
  „akinemfél

  én inkább Gyimesbükkön az Ezeréves Határnál szeretnék Örház igazgató lenni vagy esetleg a Rákóczi Vár parancsnoka..... megyek is a Székely Gyorssal pünkösdkor megnézni mi a helyzet, állnak-e még a fenyők...
  tudod-e, hogy a székelyek úgy ültették őket, ahogy a határ húzódik? És hogy a Székely Körvasút a két áború között csoda számba ment, mert sok alagút és viadukt kellett hozzá, és a magyar mérnökök büszkesége ma is...”
 • 93. akinemfél 2010. április 09. 23:26
  „jörg !
  EN A TENGERESZGYALOGSAGNAL LESZEK TABORNOK A FIUMEI (RIJEKA - MA HORVATORSZAG) KIKOTOBEN A GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREGNEL. GONDOLOM TE A LEGIERONEL FOGSZ SZOLGALNI TABORNOKKENT AZ ESZAKI HATARNAL,TEHAT A TATRABAN- HAJRA JOBBIK ! JOJJON A RADIKALIS VALTOZAS - LASD A HIVATALOS PROGRAMOT A WWW.JOBBIK.HU-N. KEZD OLVASNI A 70-72.OLDALON A GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREGROLSZOLO RESZNEL,AHOL AKOTELEZO SORKATONAI SZOLGALATODROL IS OLVASHATSZ,AKKOR IS HA MAR VOLTAL,ES A GARDA FELFEGYVERZESEROL. VERUNKET A HAZAERT ! TI LESZTEK A SORKATONAK,MI MEG A TABORNOKOK ! SZAVAZZ A JOBBIKRA - EZ LESZ AZTAN A RADIKALIS VALTOZAS ! OLVASD EREDETIBEN A WWW.JOBBIK.HU-N............”
 • 92. jörg 2010. április 09. 23:00
  „Búcsudal: Csáó MSZP

  http://www.youtube.com/results?search_query=csa%C3%B3++mszp&aq=f

  Csáó!”
 • 91. háté 2010. április 09. 22:47
  „71. hozzászólás GYMS ---ha nem úgy van, akkor miért reagálsz, írsz róla?
  Bizonyítsd be, hogy neked van igazad!

  ------------------------
  Végleg megszűnt a bal- és a jobboldal, csak a Jobbik és a cionglobalisták maradtak
  Az utóbbi hónapokban már a balos közvéleménykutatók sem tudják tovább tagadni a Jobbik népszerűségét. Felmérések bizonyítják, hogy az embereknek elegük van a cigánybűnözésből, a lakosság jelentős része egyenesen kitelepítené az élősködőket, érthető módon az antiszemitizmus is növekszik.

  Orbán Viktor álságos nemzeti radikalizmusa
  A Fidesz népszerűsége az utóbbi hét évben úgy növekedett, hogy a nemzet érdekében nem tett semmit, sőt, a háttérben - hallgatásával vagy aktív közreműködésével - kiszolgálta a világuralomra törő nemzetközi cionista hatalmat. A nemzetállamok végét jelentő Lisszaboni Szerződést elolvasás nélkül aláírták a Fidesz képviselői. Ezzel végleg megvalósul a Philadelphiában 1942-ben készült New World Moral Map elnevezésű térképen is szereplő ,,Egyesült Európai Államok" Aki még kételkedik abban, hogy kik és hol találták ki a Szovjetuniót, hát böngéssze egy kicsit ezt a térképet. (http://strangemaps.wordpress.com/2008/06/06/286-the-new-world-moral-map/)
  Orbán Viktor, mit sem törődve azzal, hogy megszólalásával megoszthatja híveit, 7 év után mégis érdemben megszólalt, de most már nem a Magyar Gárda megpofozásával fenyegetőzött, hanem hirtelen nemzeti radikálissá változott. A Fidesz-szavazók egy részének elege lett Orbán árulásából, a nemzeti radikálisok tábora viszont egyre dinamikusabban növekedett - ha eltiporni nem sikerült a Jobbikot, hát vegyük át a szerepét, hirdessük azt a népnek, amit hallani szeretne. Március 15-i beszédében az általa is képviselt nemzetközi pénzügyi hatalmakat tette felelőssé a válságért.
  A Magyarok Szövetségének szerepe a Fidesz ,,arculatváltásában"
  A Magyarok Szövetsége nevű, Makovecz Imre nevével fémjelzett szervezet nyíltan a Fidesz mellett kampányol, azt a téves látszatot keltve, mintha a Fidesz majd visszaállítaná történelmi alkotmányunkat, a Szent Korona-tant.
  A Magyarok Szövetsége a következő szervezetekkel működik együtt: Magyarországért Egyesület, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Polgári Körök Országos Szövetsége, a Hende Csaba-féle Szövetség a Nemzetért Alapítvány, az Élőlánc Magyarországért, a MAGOSZ, és a Munkástanácsok Országos Szövetségével.

  Ha figyelmesen olvastál, kiderült kire kel szavazni,----a Jobbikra!”
 • 90. jörg 2010. április 09. 22:38
  „akinemfél

  veled majd találkozunk a gigantikus hadseregben..... asszem ideje lenne békén hagyni egymást....
  Legyetek jók, "ahogy lesz, úgy lesz, de egy biztos, Magyarország élni fog!!!!

  (jó lenne együtt meginni egy sört....utána)”
 • 89. akinemfél 2010. április 09. 22:24
  „KI MAS LENNE ALKALMAS AZ ORSZAG IRANYITASARA MINT VONA GABOR ? A NEP NEVEBEN ! IMADOM A GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREG PROGRAMJAT - OLVASD EREDETIBEN A WWW.JOBBIK.HU-N A HIVATALOS PROGRAM 70-72.OLDALAN. ELEG VOLT A NYUGALOMBOL ES A LAZASAGBOL - JOJJON A RADIKALIS VALTOZAS !
  SZAVAZZ A JOBBIKRA = A KOTELEZO SORKATONASAGRA SZAVAZOL ( A HIVATALOS PROGRAM 71.OLDALA) !
  SZAVAZZ A GIGANTIKUS MAGYAR HADSEREGRE,AMELY GRIPEN VADASZGEPEKKEL(71.OLDAL) TAMADNI IS KEPES LESZ !
  VERUNKET A HAZAERT - EZ MA MINDEN MAGYAR VAGYA ! JOJJON A JOBBIK TV MINDEN CSATORNABOL (WWW.JOBBIK.HU A HIVATALOS PROGRAM 54.OLDALAN) ! A NEP NEVEBEN - SZAVAZZ A JOBBIKRA ES A KATONAI ALLAMRA ! OLVASD A PROGRAMOT EREDETIBEN A WWW.JOBBIK.HU-N. KEZD A 70-72.OLDALON ! HURRA !
  GYOZUNK !”
 • 88. Phobos 2010. április 09. 22:10
  „re 86
  ja mert Viktor a bátorságáról híres :)”
 • 87. Phobos 2010. április 09. 22:10
  „moderálva 2x”
 • 86. pancser 2010. április 09. 21:06
  „Alkonyul a Jobbiknak, Viktor nem fog velük kukoricázni. Most bátorítják egymást a nagy bukta előtt.”
 • 85. nüs 2010. április 09. 21:01
  „Mi lesz a sok rettegővel 2 napig?
  Szegények befognak dilizni, hogy ne írhatnak ide :))))”
 • 84. xo17zy 2010. április 09. 20:58
  „43. akinemfél 2010.04.09. 15:41

  ELJOTT AZ ITELETIDO ! A NEP NEVEBEN A FELFEGYVERZETT CIGÓK MAJD ITELETET OSZTANAK ! HURRA !
  CSAKIS A FIDESZRE ERDEMES SZAVAZNI - A NEP NEVEBEN ! SZAVAZZ A KOTELEZO SÁBESZDEKLIRE A CIGÁNYSÁG TÁMOGATÁSÁRA ÉS FELFEGYVERZÉSÉRE.
  A FIATALOK MA IS MIND A VERUKET AKARJAK ONTANI A HAZAERT ! ELEG A LAZASAGBOL ! JOJJON A TEL-AVIVBÓL SZERKESZTETT FIDESZ-TV MINDEN CSATORNABOL! MOST SZEP LENNI CIGÁNYNAK - INGYEN KAJA-PIA-SZALLAS-RUHA = A MUNKANELKULISEG MEGOLDASA ! A NEP NEVEBEN CSAKIS A FIDESZRE FOG SZAVAZNI MINDENKI ! HURRA !!!”
 • 83. licern 2010. április 09. 20:51
  „valaki nekem magyarázza meg, hogy pontosan milyen TELJES ELSZÁMOLTATÁSt szeretne 20 évre visszamenőleg, mert a hűtlen kezelésért kiszabható legmagasabb büntetési tétel 10 év, ha ehhez még halmazatban hozzávennénk a hivatali visszaélés bűntettét és haverjait, sokkal többet akkor sem lehetne kiszabni.........
  No innentől kezdve komolytalan sztem az egész egész "20 évet a 20 évért" demagógia és társai.......................”
 • 82. GYMS 2010. április 09. 20:44
  „Na jó...innen már minden értelmes ember eltűnt, csak a Jobbikosok győzködik még egy ideig egymást arról, hogy szavazzanak a Jobbikra. :)
  Igazán mulatságos fiúk vagytok, de akadt egy sokkal jobb esti programom! ;-)
  KIKAPCS! SZEVASZ!
  Találkozunk vasárnap este, immáron a TÉNYEK birtokában!
  Üdv mindenkinek:
  GYMS”
 • 81. Phobos 2010. április 09. 20:38
  „Vasárnapra !!!

  http://www.youtube.com/watch?v=fU_ix6YHUL0&feature=player_embedded”
 • 80. Phobos 2010. április 09. 20:28
  „Jobbik TV - Morvai Krisztina üzenete: "április 11-én vegyük vissza a hazánkat!"

  http://www.youtube.com/watch?v=8mvNACVh7Qw&feature=player_embedded”
 • 79. GYMS 2010. április 09. 20:27
  „77.!

  Ki más lenne? Már azt is tudják, hogy mikor "kisdolgoztál" legutóbb. Másodpercre! :)”
 • 78. GYMS 2010. április 09. 20:26
  „76.!

  "Aki olyan kormányzó erőt akar..." Na, innentől komolytalan az egész! :)”
 • 77. Phobos 2010. április 09. 20:10
  „Egy csomó támadás éri mostanában a gépem, a tűzfal mindig jelez, ezek már a fideszesek ???”
 • 76. Luighi 2010. április 09. 20:04
  „Szavazz a JOBBIKra!

  Mindenki, aki valódi, és TELJES ELSZÁMOLTATÁST akar egy új erőtől, mely nem érintett az elmúlt 20 év korrupciójában.
  Aki olyan kormányzó erőt akar, mely a MAGYARSÁG ÉRDEKEIT tekinti elsődlegesnek és nem a nemzetközi tőkéjét.
  Aki megvédi a magyar földet, és vízkincset, terheket csökkent és munkahelyeket teremt, újjáéleszti a vidék mezőgazdaságát és feldolgozóiparát.

  Hajrá JOBBIK! Magyarok, legyünk Európa sikernemzete!”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsúzlizták a pécsi MSZP-s iroda ablakát

Feltehetően csúzlival lőttek az MSZP egyik pécsi irodájára péntekre virradó éjjel - közölte a… Tovább olvasom