Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Esztergomba tilos a vita és a kérdés

Meggyes Tamás fideszes polgármester indítványára a testület fideszes többsége elfogadta, hogy az összes nyílt előterjesztésről vita nélkül szavaznak.

A kérdéseket és az interpellációkat a napirendek közül is törölték - tájékoztatta az MDF városi elnöke a csütörtök esti ülésen történtekről pénteken az MTI-t.

"A polgármester kijelentette, hogy ezentúl a választásokig mindig meg fogja szavaztatni, hogy a nyílt ügyekben ne lehessen vita, így a képviselők a város nyilvánossága előtt nem használhatják propaganda céljaira a testületi üléseket" - mondta Jónás László, aki a történteket a "demokrácia paródiájának" nevezte.

Az önkormányzati képviselőként is dolgozó politikus az MTI-nek elmondta, hogy Esztergomban sokszor 40 napirendi pontot tárgyalnak az este hat órakor kezdődő ülésen. Az előterjesztések felét általában az ülés előtt egy órával, vagy a helyszínen osztják ki és a képviselőknek fél óra "olvasási szünet" alatt kell tájékozódniuk.

Egy témában egy képviselő eddig is csak egyszer beszélhetett és egy viszontválaszra volt lehetősége. Azonban bevett gyakorlat, hogy több előterjesztést egy blokkban tárgyalnak, ami tovább csökkenti a megszólalás lehetőségét. A szavazáskor a polgármester felolvassa az ügy címét, a képviselők pedig csak a "gombot nyomhatják" - mondta Jónás László.

Az esztergomi testület 23 tagjából 13 a Fidesz-KDNP képviselője, az MSZP, az MDF, a Civil Összefogás és az MVMP (Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja) egyaránt két-két helyet szerzett, a tagok közül egy független és egy SZDSZ-es.

MDF tiltakozás

Esztergom fideszes polgármestere a demokrácia paródiájává változtatja a képviselőtestületi üléseket. Az MDF tiltakozik a kisebbségi vélemények diktatórikus elhallgattatása miatt. 2010. január 21-én Meggyes Tamás esztergomi polgármester fideszes többsége segítségével, két MVMP-s képviselő támogatásával, a napirend megszavazásakor elfogadtatta, hogy az esztergomi képviselőtestület rendes ülésén az összes nyílt napirendi pontról vita nélkül szavazzon a testület.

Továbbá levette a napirendről az „interpellációk és kérdések" napirendi pontot. A polgármester elmondta, hogy a választásokig ezt minden testületi ülésen meg fogja tenni. Meggyes Tamás ezzel az intézkedéssel megakadályozta, hogy a képviselők a város nyilvánossága előtt érdemben kifejthessék véleményüket az egyes napirendi pontokról, továbbá kérdéseket tehessenek fel a vitatott, a város polgárait érdeklő vagy sértő ügyekkel kapcsolatban.

A polgármester szerint Esztergom a Fidesz kormányzati modellje. Felmerül a kérdés: a Fidesz kormányzati szerepre jutása esetén valóban ilyen antidemokratikus módon óhajt kormányozni? - Dr. Jónás László, önkormányzati képviselő, az MDF Fórum esztergomi elnöke és Kinál Katalin, önkormányzati képviselő.

Olvasóink írták

 • 4. gjozsi88 2010. január 26. 17:02
  „magzol!
  A diktátumok, melyekre a jobbik programja épül, (megmondjuk, újra tárgyaljuk..stb) valós eszközök nélkül, akárhányszor irod le, nem program!
  Még a te felelőségeddel sem!!!
  Nem számoltok azzal, ha a másik fél azt mondja, hogy nem!!!”
 • 3. magzol 2010. január 26. 14:10
  „Felelősen gondolkodó állampolgárként számomra csak egy jó döntés maradt:
  Jobbik! Miért?
  - racionális, megvalósítható program
  - erős nemzeti elkötelezettség
  - alulról szerveződő erő
  - le akar számolni a politikusbűnözéssel
  - kiváló civil-szakmai háttér”
 • 2. Komissar 2010. január 22. 16:33
  „Hát, ha országosan is ilyen "demokratikusan" fognak dolgozni...”
 • 1. load 2010. január 22. 13:00
  „A jövő elkezdődött.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a kormány ne dobjon ki közpénzeket

Fidesz arra kéri a kormányt és az MSZP-t, ne költsenek indokolatlanul a szűkös kasszából. Tovább olvasom