Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Hősökre emlékeztek Bácsán

Vasárnap délelőtt a szentmisét követően, fél tíz után kezdődött a Győr-Bácsai hősi emlékműnél a hősök napi megemlékezés.
A templomtól a Rába Fúvószenekar kíséretében érkeztek a helyszínre, ahol a Himnuszt követően, Bodó Veronika szavalta el Sajó Sándor: Magyarnak lenni című versét.

Bárány István mondott beszédet elsőként, aki Bácsa Részönkormányzatának képviselője. "Nemzetünk, múltunk és reményeink ünnepe ez a mai nap"- kezdte beszédét Bárány István. "Elődeink - e nap emlékeit több törvényben is rögzítették. Először az első világháború végnapjai előtt, 1917-ben mondták ki. Akkor, a törvényekben foglaltak alapján állították fel a hősi emlékművet Bácsán. Az elkészült emlékmű segített elviselni a hétköznapokat, ami vigasztalt és összetartozásra buzdított mindenkit. Trianon után, 1924-ben újabb törvénnyel kellett megerősíteni az ország határait. Ez az ünnep a második világháború után eltűnt a naptárból , majd a rendszerváltozást követően került ismét vissza. Ezekben az időkben bátor helyiek gondozták az emlékművet. .Az 1980 - as években a második világháborúban elesettek neveit is felírták. Az 1999-ben létrejött részönkormányzat első lépése volt az emlékmű felújítása. A felújítást követően, a helyi egyházközséggel együtt ünnepel Bácsa, amely hagyományként épült be az itt élők hétköznapjaiba."

Hősökre emlékeztek Bácsán


Bárány Istvánt követően, a Bácsai Gyöngyvirág Nyugdíjas Kórus dalcsokrot adott elő katonadalokból, amit Egresit Ferenc bácsai plébános beszéde követett. A plébános elmondta, hogy szomorú és könnyes emlékezés a hősök napja. Olyan esemény, amikor a szabadságharcban, illetve a világháborúkban elesettekre emlékezünk.A koszorúzás után Rózsa Sándor - "Hazám, hazám" című áriát adott elő, majd a Szózat eléneklésével, és a Rába Fúvószenekar kivonulásával ért véget a hősök napi megemlékezés Bácsán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőn világosság! - Olvasói videó a péntek esti viharról

Olvasónk a vihart fotózta és videózta. Nézze meg felvételeit! Tovább olvasom