Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Fotók: csőrös kamion szállította a Hummereket - így vonult az amerikai katonai konvoj Révkomáromban!

Több száz amerikai katona érkezik Szlovákiába, hogy gyakorlatozzanak a szlovák-ukrán határ mellett, Nagykemence közelében.

Péntek, 22.03 - "Egyértelmű, hogy a gyakorlat reakció az ukrán–orosz konfliktusra

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb, Szlovákiában tartott gyakorlatról lesz szó, amelyet nem hivatalos információk szerint az ukrán–orosz konfliktus miatt tartanak az ukrán határ közelében - írja az Új Szóra hivatkozva a Bumm.sk.

Az ujszo.com portálon megjelent Andor ©ándor cseh biztonságpolitikai elemző véleménye. Szerinte viszont nem véletlen, hogy a NATO épp az ukrán határ közelébe tervezett be ilyen nagyszabású akciót.

"Egyértelmű, hogy a gyakorlat reakció az ukrán–orosz konfliktusra. Ez egyfajta erőfitogtatás, az elszántság demonstrációja a NATO részéről" – mondta az elemző.

Olvasónk minden bizonnyal a szlovákiai hadgyakorlatra igyekvő amerikai katonai járműveket látta Révkomáromban.


Így vonult az amerikai katonai konvoj Révkomáromban - fotók: Fekete Áron

A Warlock 2015 már elkezdődött

Egy másik hadgyakorlat szintén zajlik térségünkben, egész konkrétan Magyarországon: a Warlock 2015, melyre az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Colleen Bell is ellátogatott.

"Összesen több mint hétszázötven magyar és amerikai katona vesz részt a Warlord Rock 2015 elnevezésű, légideszant-műveletből és éleslövészetből álló, harcászati szintű közös gyakorlaton, melyet február 22. és március 3. között a NATO-szintű Operation Atlantic Resolve művelet keretében rendeznek meg hazánkban.

A nagyszabású gyakorlat első, dinamikus mozzanataként - február 26-án, csütörtökön - az ejtőernyős katonák a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) C-17-es Globemaster III-as, illetve az amerikai légierő C−130-as Hercules típusú szállító-repülőgépeiből kiugorva "foglalták el" az MH Pápa Bázisrepülőteret.

A gyakorlat forgatókönyve alapján ugyanis szeparatista erők szivárogtak át az államhatáron, és ellenséges tevékenységük felszámolására a NATO vezetése közös amerikai-magyar erőket jelölt ki" - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya.

20 milliárdos projekt keretében fejlesztik a pápai katonai repteret 2016-ban - bővebb részletek a Kerozingőzös.hu oldalon!

A Warlord Rock 2015 közös gyakorlat célja: a harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők szövetséges együttműködésben készüljenek fel a légideszant-műveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira.

A gyakorlaton amerikai részről a 173. Légimozgékonyságú Dandár, a Magyar Honvédségtől pedig az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, valamint az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt állománya vesz részt.

A Warlockról ide kattintva tekinthetnek meg sok-sok fotót, videót!

Korábban

Tudósítónk azt írta: az általa amerikainak vélt konvojt magyar katonai rendészet kísérte Révkomáromban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beragadt a sárba a bolgár tréler a győri úton - fotók

A győri Teniszcentrum felé vezető úton fotóztuk csütörtökön délután a szerencsétlenül járt, bolgár… Tovább olvasom