Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

De hova kerül? Karácsonyfák rossz helyen Győrben - fotók

Sajnos minden évben ugyanaz a helyzet a kidobott karácsonyfákkal Győrben: nem mindig a kijelölt gyűjtőhelyre kerülnek - állapította meg olvasó-tudósítónk.

A GyőrSzol felhívása ellenére Sajnos minden évben ugyanaz a helyzet a kidobott karácsonyfákkal: nem mindig a kijelölt gyűjtőhelyre kerülnek.

Ahogyan az a képeken is látható Nádorvárosban a Kálvária utca, és a Hunyadi utca sarkán található szelektívhulladék gyűjtő sziget körül már jelentős mennyiségű fenyőfa halmozódott fel.

Kidobott karácsonyfák nem jó helyeken Győrben. Fotó: Tudósító
Ami még szomorúbb, hogy onnan nem messze a Hunyadi utca, és a Babits Mihály utca egykori Nyomda felöli oldalán szintén halomban állnak kidobott fenyőfák.

Holott a GyőrSzol mindkét helytől nem messze a Kálvária utcai iskolával szembe kijelölt egy fenyőfagyűjtő helyet.

Ahogyan az a mellékelt térképen is látható, gyalog a hulladékgyűjtő szigettől csak 300 méterre a Babits Mihály utcától pedig csak 450 méterre található ez a gyűjtőpont.

Sokszor hangoztatjuk, hogy változtatnunk kell a gondolkodásunkon a fenntarthatóság érdekében, de sajnos amíg ilyen egyszerű dolgokon nem változtatunk, addig ne várjunk jelentős fejlődést az élet semmilyen területén sem.

Sajnos messze vagyunk még az európai viselkedési normától.


"A többletmunka elkerülhető a kijelölt fenyőgyűjtő helyek igénybevételével"

A GYŐR-SZOL Zrt. Győrben hagyományosan elsősorban a lakótelepi beépítettségű városrészekben biztosítja a karácsonyfák közterületen történő összegyűjtését. Ehhez közvetlenül az ünnepek után 73 gyűjtőhelyet jelöl ki a GYŐR-SZOL Zrt. Győr belvárosában fenyőfa gyűjtő ketrecek, a lakótelepeken táblával kijelölt helyek jelzik a gyűjtőpontokat.

A GYŐR-SZOL Zrt. közszolgálati hulladékszállítási működési területén a családi házas övezetekben, illetve a bio hulladékgyűjtővel rendelkező ingatlanok esetében a fenyőfa apróra aprítva a barna fedeles kukában is elhelyezhető.

A volt karácsonyfák a jogosultság igazolása után a győri hulladékudvarokba is beszállíthatóak.

A Győrben összegyűjtésre kerülő mintegy 35.000 – 40.000 darab karácsonyfa hasznosításra kerül, ezért a GYŐR-SZOL Zrt. ezúton is kéri, hogy a fenyőfákról a díszeket, fényfüzéreket és talpakat kidobás előtt lehetőség szerint mindenki szedje le.

A fenyőfák gyűjtőhelyről történő elszállítása meghatározott program szerint történik. A szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez odarakott fenyők elszállítása plusz munkát jelent. A szelektívgyűjtő edények tartalmát ürítő, a Győr-Sashegyi Hulladékkezelő Központba beszállító autók nem vihetik el a fenyőfákat. A volt karácsonyfákat másik autóval lehet a Likócsi Komposztálóba szállítani. A többletmunka elkerülhető a kijelölt fenyőgyűjtő helyek igénybevételével.

A GYŐR-SZOL Zrt. külön megköszöni a lakosság együttműködését.

Ide kattintva tekinthetik meg, hol találhatók a fenyőfa gyűjtőhelyek Győrben!  


Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Accra 2013. január 15. 01:36
  „Orbison, igen probléma, mert rengeteg sorház van 50 nm "kerttel, meg kisebb társasházak, hidd el, tényleg nincs hely sok háznál. Én utálom az avar égetését, elég füstöt csinál.
  Pesten, ahol nem is gyűjtik külön a komposztálható szemetet, érdekes módon a darálóautó megy végig. (Manka, senki nem gondolta, hogy a szemétbe kerüljön)
  Győrben van heti komposzt gyűjtés, azon a területen miért nem tudják elvinni?? Kifogás hegyekben, pedig azt gondolom, hogy pl. a rendelkezésre állási díjba beleférne ez évente 1x, hamár a lomtalanítást elspórolták.
  Utálom, ha a Szolgáltató jópénzért még nevelni is akar, munka helyett:)”
 • 22. orbison 2013. január 14. 21:12
  „humer,
  az a nagyon nagy baj, hogy sokan nem értik meg, hogy ha egy szolgáltató "ajánlásait" nem akarja megfogadni az ügyfélkör, akkor abból előbb-utóbb díjemelés lesz. Miért is olyan nehéz szépen elvinni a kijelölt helyre a hulladékot?

  Accra, Oreg35,
  Miről beszéltek? Családi házas környezet és probléma egy nyomorult fenyőt eltüntetni?! Én bogrács-, és avar alágyújtáshoz használom el a kiszárított fenyőt, semmi gondom vele, sőt, igen jól jön a gyantás fa...”
 • 21. humer 2013. január 14. 20:32
  „Batistuta: nem erre gondoltam, hanem arra, hogy a győrszol ezt írja: "A fenyőfák gyűjtőhelyről történő elszállítása meghatározott program szerint történik. A szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez odarakott fenyők elszállítása plusz munkát jelent" Ami egy hülyeség és engem nem nagyon érdekel, meg semmi közöm azzoz, hogyan logisztikáznak. Mert ugye ott vannak a nagy gyűjtőszigetek, ahova szépen kihordják az emberek a szelektív hulladékot. Januárban 1 hónapig pedig miért ne hordják oda a győrszol által üzemeltetett konténerek mellé a fenyőket? (Miért nincsenek már meg a régi ketrecek? Akkor mindenkinek egyértelmű volt hova kell dobni és a szél sem gurigázta arrébb a fákat.)

  Nem a játszótereken és parkokban szétszórt fákra gondolok én sem, félreértettél.”
 • 20. Batistuta 2013. január 14. 15:49
  „Igazad van, humer. <moderálva>junk a szabályokra.”
 • 19. humer 2013. január 14. 15:00
  „Szerintem az teljesen normális, ha a hulladékgyűjtő konténerek mellé helyezik a fákat. Az amúgy is hulladéksziget, learmortizált környék a sok szeméttől, így a kihajintott fenyőknek is jó ott a hely. (Oda nagy valószínűség szerint el tudnak jutni az összegyűjtő teherkocsik) Ahova a népek meg évek/évtizedek óta lerakják nagy mennyiségben onnan pedig el kell szállítani és kész.
  Végülis a győrszol fehérvári úti telepére is kijelölhetik a lerakóhelyet, vagy a hold árnyékos oldalára. Oda úgysem viszi senki...”
 • 18. Batistuta 2013. január 14. 11:51
  „Esetleg érdemi hozzászólásod is van, Mankapunka?”
 • 17. Mankapunka 2013. január 14. 11:10
  „Most meg fürdeted magadat itt a hóban.”
 • 16. ATX 2013. január 14. 10:57
  „A lustaság fél egészség! Vagy nem? :)”
 • 15. Epoxigyanta 2013. január 14. 10:03
  „Sok paraszt ember van, aki nem képes elvinni a kijelölt gyűjtő helyekre! Biztos ezt látta otthon is anno és szemétdombon élt.”
 • 14. Batistuta 2013. január 14. 09:11
  „Csak a hitelesség kedvéért: semmi közöm a tudósításhoz, kizárólag a 9. - és persze ez - a hozzászólás az én "művem". Rágalmazni és osztani az észt a legegyszerűbb.”
 • 13. gonzo 2013. január 14. 09:04
  „Egy idős ember tuti,hogy megoldja a fája elhelyezését valahogy,ha kell megkér valakit hogy segítsen.Ők még olyan világban szocializálódtak,ahol megtanulták a rendet.Lehet,hogy igazatok van abban,hogy a szolgáltató lehetne rugalmasabb is,de hogy egy 70 éves nénike nem dobja rossz helyre a fát az tuti.Egy sem,ezt garantálom.Az előbb említettek miatt.”
 • 12. Goldmund 2013. január 14. 08:05
  „Egy másik hasonló témájú cikknél volt olyan hozzászóló, akik kerek-perec leírta, hogy kidobja az emeletről a fát és ott hagyja. No comment.
  Azt hiszem, a rossz helyre rakott/dobott fenyőfák döntő többsége nem azért kerül oda, mert egy idős embernek 2,5 km-t kellett volna gyalogolnia. Hanem ahogy a cikk is írja: messze vagyunk még az európai viselkedési normától.”
 • 11. btl 2013. január 14. 06:54
  „nem tudom, hány fára számítanak a györszolosok, de átlagban egy 80-120 lakásos panelben van 40 fa (ha úgy számoljuk, hogy kb a fele műanyag, amit ugye nem dobnak ki). értelmesebb lenne ezeknek a házak mellett létesíteni lerakót, és valamikor január közepén egyszerre elvinni. ha azt gondolják, hogy mindenki elviszi a kb. fél km-re levő gyűjtőhelyre, akkor tévednek. ha mindenki elvinné, akkor ott hegyek keletkeznének, nem kupacok a fákból. családi házas környezetben nyilván más a helyzet, de panelok környékén nem ártana azt is figyelembe venni, hogy hányan is laknak arrafelé.”
 • 10. Mankapunka 2013. január 14. 00:37
  „Olvasni nem tudoknak.

  Azért nem viszik el a fát a kuka mellöl,mert megy likócsra a komposztba,és nem a háztartási hulladékkal a dombra.

  Érdekes Batistuta,nem én szenvedek ilyen problémáktól,hogy 1 tárolóhelyből,lett 2. Nem vinnyogsz ide,mert tuti te dobtad be ezt a Tudósítást,senki sem csinált volna belőle ügyet,a végén a Komszol emberei eme 2 helyen bedarálták volna a fákat,és viszontlátásra.
  Ez már nem a szocializmus,ahol igény van a spiclikre. Remélem majd eljő az a világ,ahol az ilyenekt páros lábbal penderítik a ki a munkahelyükről.”
 • 9. Batistuta 2013. január 13. 22:34
  „Köszönjük Mankapunka lényeglátó és a problémát megfogó, építő jellegű hozzászólását. Igen, valóban sok h*lye van Nádorvárosban. Meg máshol is: te vagy a legjobb példa rá! Egyébként meg ha valaki képes hazavinni a fát x kilométerről, akkor azt a cca. 500 métert is meg tudja tenni a másik irányba.”
 • 8. Oreg35 2013. január 13. 22:06
  „1, 7 . Accra
  Igaza van! Minden normális városban elviszik a kukák mellé kirakott fákat! Csak a győri önkormányzat engedi meg, hogy saját vállalata ilyen hülye feltételeket szabjon! Nem keveset fizetünk egyébként is a szemétszállításért! Ennyi beleférne! Ne kívánják senkitől, hogy végig cipelje kilómétereken a fenyőfáját!”
 • 7. Accra 2013. január 13. 21:47
  „juhit: értő olvasás;) Nem a cikkben szereplő 400 m-ről írtam.
  Szabadhegy EGÉSZ családiházas övezetére 1 db lerakó hely van, a Rózsák terén. A Fehérvári úttól az 2,5 km. Bármilyen furcsa, vannak beteg és idős emberek is.
  Vagy talán mindenki égesse el a fát??
  Ezüstfenyő is lehullik, a héten szedtem le, kb 20% tűlevél maradt rajta.”
 • 6. acsali 2013. január 13. 18:28
  „A fák jó helyen vannak, csak rossz helyre hirdették meg.”
 • 5. Mankapunka 2013. január 13. 16:15
  „Fenyőfa és nem karácsonyfa. Egyszer.

  Másodszor,meg tudjuk,hogy sok nagyokos lakik nádorváros eme részén,aki képes a képviselőjüknek megírni,hogy hangosak a mozdonyok arrafelé.

  Köszönjük a Tudósítást,ha ezt nem küldi be,hülyén halunk meg.”
 • 4. gonzo 2013. január 13. 15:18
  „Talán csak nem tudták,hol van a közelben lerakó,az első odarakta a többi meg követte.Ha meg tudták akkor szégyellhetik a pofájukat,nekem is közelebb lett volna a gyűjtősziget,mégis elvittem a lerakóig.Nem tört le a kezem.A drágább fákkal nem "szemetelsz" úgy sem,a lucfenyő meg már akkor lehullik ilyentályt,mikor elkezded lebontani.Akik tudták nagyon jól hol a lerakó,azok hordják a gyűjtőszigetre is rendszeresen az építési törmeléküket meg a többi szemetüket mert lusták elvinni a megfelelő helyre.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrújfalui éremeső - fotók

Nagyszerűen szerepeltek a Győrújfalu SE utánpótláscsapatai az elmúlt hétvégén, a Győrszentivánon… Tovább olvasom