Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Georadarral kutatnak Mona Lisa után

Georadarral kezdték meg szerdán olasz kutatók egy reneszánsz kori nő maradványainak keresését, akiről feltételezik, hogy a Mona Lisa (La Gioconda) című Leonardo da Vinci-kép modellje lehetett.

A radarral a föld alatt lévő sírok után egy firenzei kolostorban kutatnak, ahol a feltételezések szerint Lisa Gherardinit eltemették.

A hagyományok szerint egy gazdag selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége állt modellt Leonardo da Vincinek a nevezetes portréhoz. Gherardini 1542-ben halt meg, és a Firenze központjában lévő Szent Orsolya-zárdában temették el.

Silvano Vinceti kutatásvezető elmondta, hogy péntekig fésülik át a területet, összesen 900 négyzetmétert vizsgálnak meg a georadarral, amely képet ad arról, mi található a földfelszín alatt. A feltárás ezt követően, a jövő hónapban kezdődhet meg.

A kutatók remélik, hogy sikerül megtalálni és azonosítani a csontokat. Utóbbihoz szénizotópos kormeghatározást és DNS-elemzést is tervbe vettek. A DNS-mintákat Gherardini leszármazottainak örökítő anyagával hasonlítanák össze.

Amennyiben koponyacsontokra is rábukkannak, állapotuktól függően a csoport megkísérli tulajdonosa arcának rekonstrukcióját - arcvonásait pedig összevetni a Leonardo mesterművén láthatóakkal.

Vinceti úgy véli, a Mona Lisa valószínűleg nem egyetlen modell portréja, ám Gherardini lehetett a festmény első modellje.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogyó jég miatt sereglenek a bálnák

A hosszúszárnyú bálnák korábban nem tapasztalt tömörülésére figyeltek fel amerikai kutatók az… Tovább olvasom