Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Fogságban múlt ki a ritka orrszarvú

Kimúlt a világ tíz fogságban élő szumátrai orrszarvújának (Dicerorhinus sumatrensis) egyike: az ohiói Cincinnati Állatkert nőstényének halála jelentősen visszaveti a súlyosan veszélyeztetett faj megmentésére irányuló törekvéseket.
A Suci nevű rinocérosz helyi idő szerint vasárnap pusztult el ugyanannak a betegségnek a tüneteit mutatva, amely anyjával is végzett. Az állatkert illetékesei szerint azonban a boncolás végső eredményeire hónapokat kell várni.

Suci 2004-ben született és egyike volt az Emi nevű nőstény és az Ipuh nevű hím három borjának. A szülők 2009-ben, illetve 2013-ban pusztultak el. A gondozók abban reménykedtek, hogy sikerül pároztatniuk Sucit és fiatalabb testvérét, Harapant, amely immár Észak-Amerika egyetlen szumátrai orrszarvúja. (Suci másik testvérét 2007-ben Szumátrára küldték egy ottani tenyésztőprogramhoz.)

Suci, az orrszarvú.
Suci, az orrszarvú.

Az állatkertnek meg kellett várnia, amíg Harapan elérte az ivarérett kort, ám Suci időközben veszíteni kezdett a súlyából és a gondozók hemokromatózis - anyagcserezavarok közé tartozó genetikai betegség, amelyet a szervezetben kórosan felgyülemlett vas okoz - miatt kezdték kezelni.

Az intézmény egyelőre nem közölt információkat tenyésztőprogramja jövőjét illetően, de hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett marad a faj megmentésének ügye mellett.

A környezetvédők szerint mára mindössze száz szumátrai orrszarvú maradhatott az állatok természetes élőhelyének számító Indonézia és Malajzia erdőiben. A faj az erdőkivágások és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett kategóriába. Néhány ázsiai kultúrában gyógyászati célokra használják az állatok tülkét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dínót klónoztak a brit tudósok?

Az inkubátorban fekvő dínóbébi neve állítólag Spot, akinek a DNS-ét egy fosszíliából nyerték ki,… Tovább olvasom