Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Elvégezték a világ első sikeres hímvessző-átültetését

A 21 éves férfi három évvel korábban egy elfuserált körülmetélési rítus következtében veszítette el nemi szervét.
A Stellenbosch Egyetem közleménye szerint az egyetem és a fokvárosi Tygerberg kórház együttműködésében tavaly december 11-én kilencórás műtét során halott donortól származó hímtagot ültettek át egy 21 éves férfira, aki három évvel korábban egy elfuserált körülmetélési rítus következtében veszítette el nemi szervét.

Az orvosok nagy meglepetésére a páciens már három hónap alatt visszanyerte minden urológiai és reprodukciós képességét, messze felülmúlva a várakozásokat - közölte Andre van der Merwe, a sebészcsoport és az egyetem urológiai tanszékének vezetője. Mint mondta, az eredeti célkitűzés az volt, hogy a páciens két éven belül tudja teljes körűen használni új szervét.

A decemberi transzplantáció az első volt egy kísérletsorozatban, amelyben további kilenc hasonló átültetést terveznek a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Az efféle transzplantációkra Dél-Afrikában nagyobb szükség van, mint a világ más részein, mert az országban évi átlagban becslések szerint 250 fiatal férfi veszíti el nemi szervét orvosi beavatkozások, mindenekelőtt a hagyományos afrikai beavatási szertartás (körülmetélés) szövődményeként. A gyakorlat nemcsak csonkolódást, hanem halált is okoz: 2008 és 2013 között 486 fiatal férfi halt bele a felnőtt korban végrehajtott körülmetélés szövődményeibe.

A fokvárosi páciens, a meg nem nevezett 21 éves férfi nemi szerve is egy ilyen rituálé következtében fertőződött el, emiatt amputálni kellett azt.

"Egy 18 vagy 19 éves fiatal számára rendkívüli traumát jelenthet a pénisz elvesztése" - mondta a sebészcsapat vezetője, és utalt arra, hogy a nemi szervüket elvesztő fiatalok közül többen öngyilkosok lesznek.

A szokatlan transzplantáció esetében az egyik legnagyobb kihívást a donor megtalálása jelentette - mondták az orvosok, és a történet "hősének" nevezték a szerveit felajánló férfit és hozzátartozóit. Mint közölték, a meg nem nevezett elhunyt donor több más testrészét is felhasználták transzplantációra.

A dél-afrikai sebészek szerint az átültetést a jövőben alkalmazni lehet a nemzőszervüket rák következtében elveszítő férfiak esetében, sőt végső eszközként akár az impotencia "gyógyítására" is.

A Dél-afrikai Köztársaság történelmileg úttörő szerepet játszik a szervátültetésekben: 1967-ben egy fokvárosi kórházban hajtotta végre a világ első szívátültetését a legendás Chris Barnard professzor.

A dél-afrikai egyetem tudomása szerint Kínában 2005-ben már végrehajtottak egy hímvessző-átültetést, ám az sikertelennek tekinthető, mivel a páciens két hét után az új szerv eltávolítását kérte az orvosoktól pszichés okokból.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 év óta először láttak oroszlánt Gabonban

A helyi környezetvédők reményei szerint a nagymacska felbukkanása talán az országban régóta kihaltnak vélt állatok visszatérését jelzi. Tovább olvasom