Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Eddigi legnehezebb szakaszát teljesítette a napelemes repülőgép

A repülő Mianmarból a délnyugat-kínai Csonkingba érkezett. A kizárólag napenergiával működő repülő tíznapos várakozásra kényszerült Mianmarban a Kínában uralkodó kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.
Az út mostani szakasza 1375 kilométeres távot tett ki, amelyet több mint 20 óra alatt teljesített a repülőgép. A napelemes repülőgép érkezése idejére - kínai idő szerint kedd éjszaka - teljesen lezárták a légi forgalom elől Kína egyik legforgalmasabb repülőterét.

A repülőgépet ezúttal Bertrand Piccard vezette. A napcellák egyikének meghibásodása miatt a repülő az amúgy rendelkezésre álló energia 98 százalékával gazdálkodhatott. A technikai gondot nem tudták Mianmarban orvosolni, nem lehet ugyanis egyetlen cellát kicserélni, egyszerre nyolchoz kell hozzányúlni ahhoz, hogy elvégezzék a javítást. A gép kedden már továbbindul a kelet-kínai Nancsingba, ahol elvégzik a szükséges javításokat, mielőtt nekivágnának a Csendes-óceán átrepüléséhez az Egyesült Államok irányába.

Az út során Piccard azt jelentette, hogy heves szél és sok felhő nehezíti a repülést, emiatt és a hegyek miatt magasan a felhők fölött kell repülnie. A kínai határ átlépéskor egy fotót is küldött, amint elfogyasztja ebédjét 7300 méteres magasságban. A magas hegycsúcsok fölött repülve kétszer is használnia kellett oxigénmaszkját.

A Solar Impulse 2 március 9-én indult el Abu-Dzabiból 35 ezer kilométeres világkörüli útjára. A napelemes repülőgépet két másik hagyományos repülőgép - egy ATR-72-es és egy Iljusin-76-os - kíséri útján, ezek a gépek szállítják a szükséges berendezéseket és felszereléseket és a mintegy 70 fős kiszolgáló stábot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A grafén segítségével felgyorsítható a DNS-szekvenálás

A grafén keményebb a gyémántnál, jobb elektromos vezető, mint a réz, rugalmasabb a guminál. Tovább olvasom