Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Borsónyi agyuk volt a legelső majmoknak

A legkorábbi óvilági majmoknak, a Victoriapithecusoknak agya alig a fele a ma élő, hasonló testméretű majmok agytérfogatának.
"Borsónyi" agyuk volt a legkorábbi óvilági majmoknak, a Victoriapithecusoknak.

A majom 15 millió éves koponyája 1997-ben került elő Kenyában, a Viktória-tó egyik szigetén, ám amerikai és német kutatók csupán most vizsgálták meg modern képalkotó berendezéssel és készítették el az állat 3D-s agymodelljét. A kutatások eredményeit a Duke Egyetem és az Új-Mexikói Állami Egyetem, valamint a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet tudósai a Nature Communications legújabb számában ismertetik.

A vizsgálatok kimutatták, hogy testméretéhez képest milyen kicsi volt a Victoriapithecusok agytérfogata, amely mindössze 36 köbcentiméter volt. Ez alig a fele a ma élő, hasonló testméretű majmok agytérfogatának - olvasható a PhysOrg hírportálon.

A CT ugyanakkor kimutatta, hogy apró méretéhez viszonyítva meglehetősen összetett volt az óvilági majmok agya, amelynek felületén elkülöníthetők a barázdák és a tekervények. Különös fejlettséget ért el a szaglópálya információit elsődlegesen feldolgozó központ, a szaglógumó (bulbus olfactorius), amelynek mérete a feltételezett háromszorosa volt.

"Valószínűleg jobb volt a szaglása, mint a ma élő főemlősöké, ameyleknek viszonylag nagy az agyuk, ugyanakkor parányi a szaglógumójuk. Ez nyilván azzal magyarázható, hogy ahogy fejlődött a látás, csökevényesdett a szaglás" - ismertette Lauren Gonzales, a Duke Egyetem kutatója.

A Victoriapithecusoknak azonban nem kellett választaniuk a látás és a szaglás között, mindkét érzékelő szervük meglehetősen fejlett volt.

A lelet segít eldönteni egy régóta húzódó tudományos polémiát, ugyanis fosszilis leletek hiányában a kutatók régóta vitáznak azon, hogy vajon először a térfogat növekedett-e meg, majd vált összetettebbé az agy szerkezete, vagy fordítva. A Victoriapithecus esete azonban azt bizonyítja, hogy a folyamat másként is elképzelhető.

"Az agy térfogata és az agy komplexitása egymástól függetlenül is fejlődhet" - emelte ki Brenda Benefit, az Új-mexikói Állami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője, aki annak idején kollégájával fedezte fel a koponyát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszállt Hawaiion a Solar Impulse 2

A napelemes repülőgép leszállás nélkül tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját a japán… Tovább olvasom