Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A szaglásnak köszönhetik fejlett agyukat az emlősök

Szakaszokban fejlődött ki a korai emlősök és emlősszerű lények bonyolult agyszerkezete, elsőként a szaglásért felelős területek indultak fejlődésnek újabb kutatások szerint.

A parányi teremtmények, amelyek napjaink emlőseivé fejlődtek, szagok és illatok uralta környezetben tobzódtak - fogalmazott Timothy B. Rowe, a Texasi Egyetem paleontológusa. Az agy szaglásért felelős területének megnövekedése után következett a szőrzeten keresztüli tapintás, majd az ügyesebb mozgás fejlődése - derült ki a texasi kutatók Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmányából. Az emlősök között az ember némileg eltért ettől a fejlődéstől, a fejlett látás és hallás kialakulásában, az emlősökre - elég csak a kutyákra gondolni - viszont mind a mai napig jellemző a szaglás fokozott jelentősége. Az emlősök elődeinek számító parányi lények alkonyatkor vagy éjjel voltak aktívak, ezért a szaglás, a tapintás, de a jó hallás is nagyon fontos volt számukra - mutatott rá Hans-Dieter Sues, a Smithsonian Természettudományi Múzeumának paleontológusa, aki nem vett részt a kutatásban.

A texasi szakemberek a legkorábbi emlősnek tartott Morganucodon és Hadrocodium fajok egyedeinek maradványait vetették alá CT-vizsgálatnak, hogy képet nyerjenek az állatok agyának belsejéről. Ezek a teremtmények mintegy 190 millió évvel ezelőtt egy átmeneti korban éltek, amikor az állatok még csak elindultak a fejlődés útján. A Morganucodon alig 30 grammot nyomott, a Hadrocodium még kisebb volt. Rovarokon, hernyókon és lárvákon éltek, a fejlett szaglás segítette őket abban, hogy ételt találjanak. Az emlősöknek a test méretéhez és elődeikhez képest sokkal komplexebb agyuk alakult ki, a tudósokat már régóta izgatja, miként indult meg és haladt tovább ez a fejlődés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt Magyarország első high-tech sufnija

Megnyílt Magyarország első high-tech "sufnija", a FabLab, amely közösségi műhelyként egyszerű… Tovább olvasom