Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A függőség az agy betegsége

A függőség nemcsak az akaraterő hiánya, hanem az agy krónikus betegsége egy új meghatározás szerint, amellyel a családokat és az orvosokat akarják segíteni a kezelésben.
"A függőség sokkal több annál, mint hogy emberek helytelenül viselkednek" - magyarázta Michael M. Miller, a függőséggel foglalkozó amerikai orvosok társaságának képviselője.

A szervezethez tartozó szakemberek szerint ez a vélemény a kábítószertől, az alkoholtól, a játékoktól való függőségre is igaz, csakúgy, mint a kényszerevésre. Más krónikus betegségekhez - így a szívbajokhoz és a diabéteszhez - hasonlóan a függőség kezelése és a visszaesés megakadályozása hosszú távú feladat - vélekednek.

A függőséget rendszerint viselkedési jegyekkel, hangulati hullámzással - magaslatokkal és mélységekkel -, ellenállhatatlan szükségérzettel írják le. Az új meghatározás nem követi azt a standard "útmutatót", amely alapján megállapítják a betegséget.

A helytelen viselkedés agyi diszfunkció eredménye - értett egyet az állásponttal Nora Volkow, az amerikai országos drogintézet (NIDA) igazgatója.

Az agyban érzelmi, kognitív és viselkedési hálózatok bonyolult kölcsönhatása lép fel, de a genetika is szerepet játszik a függőségben. Ez azt jelenti, hogy vannak, akik hajlamosabbak függőségbe kerülni, ha például kábítószeres tapasztalatot szereznek tinédzserként, vagy egy sérülés után "ráéreznek" a fájdalomcsillapító ízére.

Hasonlóképpen figyelembe kell venni a kort. Kutatások szerint a frontális agykéreg segít féken tartani az egészségre káros viselkedést, ahogy a szervezet öregszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dragon űrhajó indul

Teherszállító próbamisszióra küldik november 30-án a Dragon űrhajót, amely több mint egy héttel… Tovább olvasom