Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Tipegők ne nézzenek DVD-t!

Azok a szülők, akik tipegő gyermekeiknek oktató DVD-ket vesznek, többet ártanak a gyerekeknek, mint amennyit használnak - mutat rá egy tanulmány.

Kutatók közel 100 1 és 2 év közötti kisfiút és kislányt vontak be vizsgálódásukba, és megállapították: a DVD-t néző gyerekek szókincse - a várakozásokkal ellentétben - nem gazdagabb, mint nem tévéző társaiké.

Sőt: akik sokat néznek oktató DVD-ket, nem beszélnek annyit, mint nem DVD-ző kortársaik.A kutatók hat héten át tesztelték a gyerekeket, akiknek fele hat héten át heti 15 alkalommal nézett oktató DVD-t. Az 35 perces oktatófilmben bábok szórakoztatják a gyerekeket, és tanítanak nekik szavakat.

A gyerekek másik felének napjai ugyan úgy teltek, ahogyan szoktak: oktató DVD nélkül.

Az nem meglepő, hogy az idősebb gyerekek szókincse gazdagodott, azonban az furcsa, hogy a DVD-zők szókincse nem lett bővebb, mint nem tévéző kortársaiké.

Kutatók szerint ebből az következik, hogy a gyerekek szókincsének bővülését nem kell mindenféle módszerekkel erőltetni: a kicsik a maguk tempójában elsajátítják a szavakat, ennek nem kell elébe menni. Sőt, azok a kicsik, akikkel szüleik sokat beszélgetnek, akik aktívan - és nem a tévé előtt - töltik mindennapjaikat, hamarabb megtanulnak beszélni, mint a tévét bámulók.

Olvasóink írták

 • 4. maradando 2010. március 08. 01:24
  „A Tv tanit. De nem nevel ! Az a felnőttek dolga.”
 • 3. Esther 2010. március 04. 17:14
  „Nekem nincs gyerekem meg ugyhogy lehet elhamarkodott lesz a kommentem;de vannak olyan alapvetö dolgot amit az ember tud...pl. hogy a DVD-töl nem lesz okosabb a gyerek,max mar 1eves koratol tv függö lesz...hat ez kell???”
 • 2. Napocska 2010. március 03. 19:02
  „Ehhez tanulmány kell? Döbbenet!!!!!”
 • 1. Truder 2010. március 03. 15:08
  „A tipegők szülei tudják ezt? Mert sokan szerintem nem..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Armani új sztárja: Megan Fox

Nemzetközi szex-szimbólummá vált Megan Fox: mostantól az Armani-birodalom fehérneműit reklámozza. Tovább olvasom